درنگ: مشترکان تهرانی سالانه یک میلیارد و ١٠٠ میلیون متر مکعب آب آشامیدنی مصرف می‌کنند و از این میزان ١٠ درصد مصرف آب شرب مشترکان تهرانی معادل سالانه ١١٠‌میلیون مترمکعب آب آشامیدنی را به استخرهایشان سرازیر می‌کنند.

این درحالی است که دولت برای تصفیه و توزیع و… هر مترمکعب آب آشامیدنی بین ١٠٠٠ تا ‌هزار و ٢٠٠ تومان هزینه می‌کند که با احتساب نرخ تورم رقم ‌هزار و ٢٠٠ تومان به واقعیت نزدیک‌تر است. به این ترتیب، اقتصاد ملی سالانه ١٣٢‌میلیارد تومان بابت استخر پایتخت‌نشین‌ها هزینه اضافه می‌دهد. هدایت فهمی، کارشناس منابع آب وزارت نیرو به «شهروند» می‌گوید؛ دولت هر مترمکعب آب آشامیدنی را تنها 4٠٠تومان به شهروندان می‌فروشد و حدود ٨٠٠تومان یارانه در این بخش قایل می‌شود. با این حساب، باید گفت سالانه ٨٨‌میلیارد تومان یارانه آب صرف استخر تهرانی‌ها می‌شود. این موضوع در شرایطی رخ می‌دهد که در کشورهای پیشرفته که درآمد ناخالص ملی‌شان چند برابر ایران است، هرگز آب آشامیدنی برای سایر مصارف مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و استخرها از آب تصفیه‌نشده پر می‌شوند. با این وجود جالب است بدانید فهمی، کارشناس منابع آب وزارت نیرو به «شهروند» توضیح می‌دهد؛ درصورتی که بخواهیم به پایتخت‌نشین‌ها مجوز بدهیم که از آب چاه برای پرکردن استخرهایشان استفاده کنند، همان مبلغ ناچیز 4٠٠تومان برای هرمترمکعب آب را هم نخواهند داد، زیرا از ‌سال ٨٣ مجلس مصوبه حق‌النظاره به چاه‌های آب را حذف کرده و این به آن معناست که برداشت آب از چاه‌ها رایگان شده است!

بخش‌هایی از این گزارش را بخوانید:

*نکته جالب‌تر این‌که شمال شهری‌های تهران در شرایطی سالانه ١١٠‌میلیون مترمکعب آب آشامیدنی را به استخرهایشان سرازیر می‌کنند که بنا به اعلام شرکت آب‌منطقه‌ای تهران، منابع آب پایتخت ایران سالانه با ١5٠‌میلیون مترمکعب کسری آب مواجه است.

*براساس پیمایشی که شرکت آب‌منطقه‌ای تهران انجام داده است، ١٠‌درصد تهرانی‌ها استخرهای شخصی‌شان را با آب آشامیدنی پر می‌کنند. هرچند که برخی استفاده از آب شرب برای آبیاری باغ‌ها و پرکردن استخرها را رد می‌کند اما مدیرعامل آب‌منطقه‌ای می‌گوید؛ ١٠‌درصد مشترکان تهرانی عمدتا در مناطق ١، ٢ و٣ از آب لوله‌کشی برای مصارف این‌چنینی استفاده می‌کنند. او البته این نکته را هم اضافه می‌کند که وزارت نیرو قصد دارد مشترکانی پرمصرف را شناسایی و آنها را موظف به استفاده از آب چاه برای آبیاری فضای سبز و پرکردن استخرها کند، در غیراین صورت انشعاب آب آنها قطع می‌شود.

*حالا به جز این، حدود ١٠‌هزار حلقه چاه در تهران وجود دارد؛ چاه‌هایی که به گفته مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای تهران تنها ٣٠‌درصد آنها مجاز بوده و مابقی به صورت غیرقانونی از منابع زیرزمینی برای آبیاری باغات و پرکردن استخرها استفاده می‌کنند.

*سالانه حدود 4‌میلیارد مترمکعب آب در بخش‌های شرب، کشاورزی، صنعت و خدمات در استان تهران مصرف می‌شود که حدود ٢‌میلیارد و 4٠٠‌میلیون مترمکعب آن مربوط به برداشت آب از چاه‌های مجاز و غیرمجاز و حدود یک‌میلیارد و 6٠٠‌میلیون مترمکعب نیز مربوط به منابع آب سطحی است.

*حالا این سوال در ذهن بسیاری از افراد شکل گرفته که چه کسانی مشترک پرمصرف محسوب می‌شوند؟ سوالی که قائم‌مقام شرکت آب و فاضلاب تهران در پاسخ به آن با اشاره به این نکته که سرانه مصرف هر فرد در تهران ٢٢٠ لیتر است، ادامه داد: طبق استانداردهای جهانی هر نفر مجاز به مصرف ١5٠ لیتر آب در روز است. با این وجود، ما مشترکانی که بیش از ٢٢٠ لیتر در روز به ازای هر نفر(متوسط خانواده در تهران 4نفر است) بیشتر استفاده می‌کنند، از نظر ما پرمصرف هستند.