بیماری آرتریت روماتوئید ، نوعی بیماری مفصلی است نظیر استئوارتریت که منجر به التهاب مفاصل میشود. در واقع، لغت آرتریت از کلمهای یونانی به معنی مفصل گرفته شده است. با گذشت زمان و بالا رفتن سن افراد احتمال بروز این بیماری افزایش پیدا میکند.
ممکن است شنیده باشید که خوردن یک رژیم غذایی متعادل میتواند به کاهش و کنترل علائم آرتریت روماتوئید (RA) مانند درد مفاصل و تورم کمک کند. اما آیا می دانستید که غذاهایی وجود دارند که در صورت ابتلا به آرتریت روماتوئید باید از آنها اجتناب کنید؟ در واقع این غذاها میتوانند علائم بیماری را در شما تشدید کنند.
5 ماده غذایی مضر برای بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید
مواد غذایی بستهبندی با چربیهای اشباع شده و ترانس
با توجه به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، التهابات ناشی از RA باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میشود. غذاهایی با چربی های اشباع شده مانند پنیر، گوشت قرمز و میان وعدههای فراوری شده مانند چیپس سیب زمینی میتوانند کلسترول را افزایش دهند و خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را افزایش دهند.
طبق بررسیهایی که در Frontiers in Nutrition انجام گرفته است، این چربیهای ناسالم با التهاب مفاصل ارتباط مستقیم دارند. چربیهای ترانس موجود در غذاهای سرخ شده، مارگارینها، غذاهای آماده، صبحانههای یخ زده، کراکرها، دوناتها و کوکیها باعث ایجاد التهاب بدن میشوند. بنابراین افراد مبتلا به RA باید حدالامکان از مصرف این نوع چربیها پرهیز کنند.
علائم آلزایمر چیست؟
غذاهای فرآوری شده
به اصطلاح یک «رژیم غذایی پاک» مصرف غذاهای فراوری شده که حاوی مواد افزودنی و مواد نگهدارنده هستند را محدود میکند و از این طریق باعث کاهش التهاب بدن میشود. بنابراین کسانی که مبتلا به آرتریت روماتوئید هستند باید غذاهای ارگانیک و محلی بخورند. اما مهمتر از غذای سالم برای این افراد، کاهش وزن است. کاهش وزن میتواند بار بر روی مفاصل و درد آن را کاهش دهد.
نمک و غذاهای غنی از سدیم
طبق مطالعه منتشر شده درباره روماتولوژی در سال 2014، التهاب مرتبط با RA میتواند قلب شما و همچنین مفاصل شما را تحت تاثیر قرار دهد. سدیم با نگه داشتن مایع اضافی در بدن، باعث افزایش استرس در قلب شما میشود که این امر فشار خون شما را افزایش میدهد. داروهای کورتیکواستروئید که بسیاری از مردم برای درمان RA مصرف میکنند، میتوانند از بدن در برابر مصرف سدیم محافظت کنند. مقدار سدیم پیشنهادی که روزانه میتوانید مصرف کنید، 1500 میلیگرم است.
روغن ذرت، سویا و سایر اسیدهای چرب ضروری
روغنهای دارای اسیدهای چرب امگا 6، از جمله روغنهای گیاهی، ممکن است التهاب مربوط به RA را افزایش دهند. مطالعه ای که در آوریل 2012 در مجله تغذیه و متابولیسم منتشر شد، نشان داد که کاهش مصرف امگا 6 به مقدار کمتر از 90 میلیگرم در روز میتواند به کاهش علائم التهابی مزمن کمک کند. البته نباید منابع اسیدهای چرب امگا 6 با غذاهای غنی از امگا 3 اشتباه گرفته شود. برخی از روغنها مانند روغن ذرت و روغن زیتون حاوی هر دو نوع اسیدهای چرب هستند. بنابراین پیشنهاد میدهیم با پزشک یا متخصص تغذیه خود درباره گنجاندن روغنها در رژیم غذاییتان مشورت کنید.
غذاها و نوشیدنیهای قندی
رژیمهای غذایی با قند بالا ممکن است نقش مهمی در پیشرفت بیماریهایی مانند RA داشته باشند. به عنوان مثال، یک مطالعه منتشر شده در ژانویه 2014 در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نشان میدهد، زنانی که روزانه بیشتر از یک مقدار نوشابه قندی نوشیدند، 63 درصد بیشتر نسبت به سایر افراد مبتلا به RA شدند. البته این نتیجهگیری بدون توجه به عوامل دیگر رژیم غذایی افراد صادق است.