بارش‌های اخیر نتیجه بارورسازی ابرهاست؟

برخی از محققان می‌گویند باروری ابرها میزان بارندگی را ۱۵ درصد افزایش می‌دهد و برخی دیگر می‌گویند این میزان کمتر از ۱درصد است.

بارش‌های اخیر نتیجه بارورسازی ابرهاست؟

نیو صدر: افزایش بارندگی‌ها با آشتی دادن ابرها، یکی از امیدهای اصلی برخی مسئولان و کارشناسان ایران برای حل مشکل ورشکستگی آبی ایران است، اما گروهی دیگر از کارشناسان هم معتقدند انجام چنین کاری اصلا اممکن نیست.

تنها راه آشتی دادن ابرها برای بارش آن‌ها راهی به نام «بارورسازی ابرها» است، در این روش انسان با ایجادی تغییراتی خاص در ابرها باعث بارش آنها می‌شود. البته در رابطه با میزان عملی بودن این روش هنوز میان دانشمندان مختلف در دنیا اختلاف نظر وجود دارد.

فرید گلکار، مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها، در رابطه با نحوه انجام اینکار در گفتگویی با خبرآنلاین گفت: «بحث بارورسازی ابرها از دهه 50 میلادی در دنیا شروع شده، به طور کلی برای ایجاد به جز بحث رطوبت و دما که بسیار تاثیرگذار بودند یک موضوع سومی هم در تشکیل بارش اهمیت دارند و آن هم هسته‌هایی هستند که در جو به صورت معلق وجود دارند و تاثیر فراوانی در ایجاد بارندگی دارد. ما در کشورمان با نوعی از این هسته‎‌ها را در ابرها افزایش می‌دهیم این موضوعی است که به آن بارورسازی ابرها می‌گویند.»

این برنامه‌ای است که سال 1377 ایران به شکل غیرپیوسته اجرا کرده و هنوز نتیجه و تاثیرگذاری آن به طور کلی مشخص نیست.

البته این سوالی است که کشورهای مختلفی با آن درگیر هستند، در بخشی از گزارش شورای تحقیقات ملی آمریکا در سال 2003 درباره باروری ابرها در این رابطه نوشته شده بود:‌ «علم نمی‌تواند با اطمینان بگوید که آیا هیچکدام از روش‌های بارورسازی ابرها تاثیرات مثبتی تولید می‌کند.»

گلگار توضیح داد: «اینطور نیست که ما بگوییم این پروژه را انجام دادیم و به علت آن بارندگی رخ داده. انجام این نوع ارزشیابی مشکل است، این یک واقعیت است.»

باران‌های امسال، ارتباطی با بارورسازی ابرها دارد؟

اما با این وجود، با افزایش شدید بارندگی امسال نسبت به سال گذشته و وقوع سیل‌های شدید در غرب و جنوب غرب کشور، حرف‌ها در رابطه با بارورسازی ابرها در ایران دوباره زیاد شد و حتی استان‌های غربی کشور درگیر سیل شدیدی شدند. بسیاری دلیل افزایش بیش از 20درصدی بارندگی امسال را نسبت به سال گذشته همین موضوع دانستند و ابراز امیدواری کردند که شاید بارورسازی ابرها راه حلی مهم برای حل بحران آبی ایران باشد.

از همان ابتدای امسال و پس بارش باران بی‌سابقه در کشور وزارت نیرو و سازمان‌های دیگر اعلام کردند که با بارورسازی ابرها در این باران‌ها نقش داشتند.

از سوی دیگر هواشناسی می‌گوید که اتفاق غیرطبیعی در باران‌های انسان رخ نداده و انسان در وقوع آن‌ها نقشی نداشته است. ابراهیم میرزایی معاون سازمان هواشناسی در این رابطه به خبرآنلاین توضیح داد: «از مهرماه تاکنوم، فرایندی که در بارش‌های کشور رخ داده از لحاظ هواشناسی یک فرایند عادی بوده و چیز غیرطبیعی در این بارش‌ها دیده نشده.»

البته این موضوعی است که مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها هم آن را تایید کرد به گفته او امسال ایران هیچ پروژه عملیاتی اجرا نکرده و هیچ دستکاری در بارندگی‌ها انجام نشده است.

اما موافقان بارورسازی ابرها بر این باورند حتی اگر بارندگی‌های امسال به طور طبیعی رخ داده باشد، اما در آینده باروری ابرها میتواند به حل بحران کمک کند.

بارورسازی ابرها بارندگی را چقدر افزایش می‌دهد؛ 15 یا کمتر از 1 درصد؟!

گلکار در این رابطه گفت: «نقش بارورسازی ابرها بسیار اساسی‌ است. در پروژه سال 93-94 که برای 4 تا 5 ماه در استان یزد و استان‌های اطراف انجام شد ما منابع خود را افزایش دادیم که به قیمت بسیار کمی انجام شد. پس چرا اینکار را نکنیم؟ در دنیا افزایش 15 و حتی 20درصدی بارندگی به علت بارورسازی ابرها مشاهده شده و در ایران هم ما به این اعداد رسیدیم.»

این موضوعی است که برخی مطالعات خارجی هم آن را تا حدودی تایید می‌کنند در تحقیقی که دسامبر سال 2014 توسط کمیسیون آب ویومینگ منتشر شد، اعلام شد که در یک شرایط ایده‌آل بارورسازی ابرها می‌تواند میزان بارندگی را بین 5 تا 15درصد افزایش پیدا می‌کند.

اما از سوی دیگر، میرزایی بر این باور است که این عدد 15 درصدی فقط برای یک منطقه است و اگر آن را برای کل کشور در نظر بگیریم میزان افزایش بارندگی به دلیل بارورسازی ابرها بسیار کاهش پیدا می‌کند.

او گفت: « اشکال اینجاست که از حرف افزایش 15درصدی بارندگی چه برداشتی انجام شود.  به طور کلی این افزایش بارندگی‌ها در کل سهم بارشی کشور عدد قابل ملاحظه‌ای نیست و عددی بسیار کمتر از 15درصد که حتی به 1درصد هم نمی‌رسد.»

در واقع به گفته معاون سازمان هواشناسی، تعداد زیادی سامانه بارشی از یک منطقه عبور می‌کنند و افزایش 15درصدی فقط در یکی از سامانه‌ها رخ می‌دهد، از سوی دیگر این موضوع فقط برای یک منطقه خاص در کشور است و وقتی این اعداد به هم تقسیم می‌شوند میزان افزایش بارندگی‌ها در کل کشور به کمتر از 1درصد و شاید به هزارم درصد برسد.

میرزایی در این رابطه توضیح داد:‌ « این عددی نیست که جامعه از افزایش بارندگی‌ها احتیاج انتظار باشد. از سویی این را هم باید گفت که همه سامانه‌ها نیازی به بارورسازی ابرها ندارند و در نتیجه این اتفاق برای همه سامانه‌ها رخ نمی‌دهد. اصلا سامانه‌های کمی پیدا می‌شوند که باران‌زا نباشند و نیاز به بارورسازی داشته باشند. تازه اگر بخواهیم این وضعیت را به کل کشور تعمیم دهیم به اعداد هزارم درصد می‌رسیم.»

پیامدهای بارورسازی ابرها؛ از واقعیت تا دروغ

از سوی دیگر در کنار بحث‌هایی که در رابطه با میزان افزایش بارندگی‌ها با بارورسازی ابرها وجود دارد گروهی از متخصصان انتقادات دیگری نسبت هزینه‌ها و پیامدهای زیست‌محیطی این موضوع انجام می‌دهند.

* باروری ابرها روشی گران یا ارزان‌ترین روش ممکن؟

بحث اولی که درباره بارورسازی ابرها انجام می‌شود هزینه‌های آن است. برخی معتقدند که حتی اگر بارورسازی ابرها راه حلی اساسی برای باروری ابرها باشد این موضوع هزینه بسیار زیادی دارد.

مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها، در پاسخ به این انتقادات گفت: «از این روش به عنوان یک وسیله مدیریت آب ارزان‌تر در دنیا وجود ندارد. به اعضای هر هزار متر مکعب آبی که از این طریق به وجود می‌آیند چیزی حدود 15 دلار است، برای آب‌شیرین‌کن‌ها این میزان حدود 1500 دلار است.  بودجه ما کلا 6 میلیارد تومان بوده، کشور ما می‌خواهد با این 6میلیارد تومان چه کار کند؟ اگر بخواهیم همه اهدافمان را اجرایی کنیم با 20میلیارد می‌توانیم اینکار را انجام دهیم.»

از سویی تحقیق سال 2014  در رابطه با هزینه باروری ابرها اعلام کرده است: «در یک سناریو کم هزینه، قیمت بارورسازی ابرها برای هر 1300متر مکعب آب 27 تا 214 دلار است در سناریو پرهزینه این میزان به 53 تا 427دلار می‌رسد.»

*محیط‌زیست چقدر آسیب می‌بیند؟

به جز بحث اقتصادی، پیامد دیگر باروری ابرها در حوزه محیط‌زیست است. به طور کلی ایجاد هر تغییر کوچکی در محیط‌زیست می‌تواند تغییرات دیگری به همراه داشته باشند تغییراتی که شاید برای انسان مرگبار باشند.

باروری ابرها هم ایجاد یک تغییر در محیط‌زیست است که می‌تواند تغییرات دیگری به همراه داشته باشد، برای مثال در سال 2009 بعد از انجام این کار در چین، این کشور درگیر یک سرما مرگبار شد و یا در سال 1947 بعد از بارورسازی ابرها طوفانی با پیامدهای شدید در مناطق مختلف آمریکا وزید.

گلکار در رابطه با پیامدهای این اقدام به خبرآنلاین توضیح داد:‌ «درست است کلا تغییر و دست‌کاری تغییرات دیگری به همراه دارد. اما رنج افزایش تغییرات بارش 15 تا 20درصد است که میزان نرمال تغییر و تحول و در بارش‌ها است. یعنی تغییراتی که در رنج یا شدت بارش‌ها صورت می‌گیرد در رنج طبیعی رخ می‌دهد و اینکاری ما انجام می‌دهیم الهام گرفته از طبیعت است.»

اما میرزایی، معاون سازمان هواشناسی با این موضوع مخالف است، به گفته او نمی‌توان پیامدهای زیست‌محیطی باروری ابرها را رد یا اثبات کرد.

* پیامد آخر،  بارورسازی ابرها باعث عدم بارش برخی ابرها می‌شود؟

او بر این باور است که حتی امکان دارد باروری برخی از ابرها منجر به عدم بارش آنها شود و این اقدم تاثیر عکس بگذارد.

او در این رابطه گفت: «اگر هسته‌هایی که در ابرها وجود دارد به حد کافی باشند، حدی که با رادارهایی تشخیص داده می‌شوند که در ایران وجود ندارد، و ما آن‌ها را بارورسازی کنیم و این‌ها را از حدشان بالاتر ببریم. بارورسازی می‌تواند اثر معکوس داشته باشد. مشکل اینجاست که ما چطور می‌توانیم تشخیص دهیم یک ابر برای بارورسازی مناسب است یا نه؟ چه کسی پاسخگوی این خواهد بود که بدون شناخت به ابری بارورسازی انجام شود؟ اگر این اقدام منجر به کاهش بارش شود چه؟»

4242

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان