تحریم یا توقیف اموال ایران توسط انگلیس چقدر جدی است؟

حدود دو هفته‌ای است که تنش‌های سیاسی بین ایران و انگلیس، ابتدا با توقیف نفتکش گریس ۱ متعلق به ایران و سپس توقیف نفتکش استنا ایمپرو، متعلق به انگلیس بالا گرفته است

تابناک اقتصادیحدود دو هفته‌ای است که تنش‌های سیاسی بین ایران و انگلیس، ابتدا با توقیف نفتکش گریس 1 متعلق به ایران و سپس توقیف نفتکش استنا ایمپرو، متعلق به انگلیس بالا گرفته است. حالا زمزمه‌هایی به گوش می‌رسد که انگلیس به دنبال تحریم و توقیف اموال و دارایی‌های ایران است تا از این طریق اقدام ایران را تلافی کند. آیا این دو راهکار انگلیس علیه ایران، می‌تواند کارساز باشد؟
 
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ سیزدهم تیرماه بود که خبر توقیف یک نفتکش ایرانی توسط نیروی دریایی انگلیس در جبل الطارق منتشر شد. این نفتکش که با نام "گریس 1" شناخته می‌شد، حامل دو میلیون بشکه نفت خام سبک ایران بود. بهانه توقیف این نفتکش توسط نیروی دریایی انگلیس، حمل نفت به سوی سوریه عنوان شد که تحت تحریم‌های اتحادیه اروپاست. دستگاه قضایی منطقه جبل الطارق توقیف این نفتکش را تا 28 تیرماه سال جاری تمدید و سپس با پایان یافتن این مهلت، اعلام کرد که توقیف نفتکش تا 30 روز دیگر نیز تمدید شده است. عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه طی مصاحبه‌ای اعلام کرد، مقصد این سوپرتانکر سوریه نبوده است.

به هر صورت رایزنی‌های ایران برای رفع توقیف این نفتکش راه به جایی نبرد تا اینکه رهبر انقلاب در سخنان 25 تیر ماه 1398 خود با انتقاد بسیار شدید از دزدی دریایی انگلیسی‌های خبیث گفتند: آن‌ها که خباثتشان برای همه آشکار است، کشتی ما را با راهزنی دریایی ربوده اند، اما سعی می‌کنند به آن شکل قانونی بدهند. البته عناصر مؤمن در جمهوری اسلامی این کار‌ها را بی جواب نمی‌گذارند و در فرصت و جای مناسب پاسخ خواهند داد.

این تهدید رهبر انقلاب تنها سه روز طول کشید تا عملی شود. در 28 تیرماه 1398 خبر توقیف نفتکش انگلیسی با نام "استینا ایمپرو" که قصد عبور از تنگه هرمز را داشت به سرعت رسانه‌های دنیا را درنوردید. مسئولین ایران دلیل توقیف این نفتکش انگلیسی را عدم رعایت اصل عبور بی ضرر عنوان کردند و گفتند: این نفتکش امنیت تردد کشتیرانی در این منطقه را به خطر انداخته بود. پس از توقیف نفتکش انگلیسی، جرمی هانت، وزیر امور خارجه بریتانیا به ایران هشدار داد، اگر نفتکش توقیف شده را آزاد نکند، با عواقب جدی رو‌به‌رو خواهد شد. سپس روزنامه دیلی تلگراف، روز گذشته، 30 تیرماه 1398 مدعی شد که وزرای کابینه لندن در واکنش به توقیف نفتکش استنا ایمپرو، به دنبال طرحی برای اعمال تحریم‌های ضدایرانی هستند. همچنین به ادعای این رسانه، یکی دیگر از اقدامات انگلیس مصادره اموال ایران توسط این کشور اعلام شده است.

تحریم یا توقیف اموال ایران توسط انگلیس چقدر جدی است؟

طبق اخبار منتشر شده در رسانه ها، قرار است امروز 31 تیرماه 1398 سومین نشست اضطراری لندن درباره نفتکش توقیف شده توسط ایران به ریاست ترزا می‌، نخست وزیر مستعفی انگلیس برگزار شود. این نشست اضطراری کمیته لندن، با حضور وزرا و مدیران امنیتی، اطلاعاتی و نظامی برگزار خواهد شد.

حجم تجارت ایران با انگلیس قابلیت تحریم شدن دارد؟

آمار‌های یورو استات (آژانس آمار اتحادیه اروپا) نشان می‌دهد، حجم تجارت ایران و انگلیس در پنج ماهه نخست سال جاری میلادی تنها 69 میلیون یورو بوده که این رقم حتی در مقایسه با 2.057 میلیارد یورو تجارت ایران با اتحادیه اروپا رقم بسیار ناچیزی است. این در حالی است که دو کشور در 5 ماهه نخست سال گذشته میلادی، حدود 99 میلیون یورو مبادله تجاری داشتند. این نشان می‌دهد که حتی بدون تنش‌های کنونی که بین دو کشور به وجود آمده است، حجم تجارت این دو کشور در مقایسه با سال گذشته، حدود 30 درصد اُفت داشته و تحت تأثیر تحریم‌های ظالمانه آمریکا قرار گرفته است.

از 69 میلیون یورو حجم تجارتی که بین دو کشور در 5 ماهه نخست سال 2019 بوده است، سهم صادرات انگلیس به ایران 62 میلیون یورو و سهم واردات انگلیس از ایران تنها 7 میلیون یورو بوده است. این ارقام به ترتیب در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 26 درصد و 53 درصد اُفت داشته اند.

همچنین نمودار‌های زیر که از داده‌های گمرک ایران استخراج شده اند، میزان صادرات ایران به انگلیس و واردات ایران از انگلیس را نشان می‌دهد.

همان گونه که از نمودار زیر پیداست، ارزش صادرات ایران به انگلیس در سال گذشته 28 میلیون دلار بوده که این رقم در مقایسه با 49 میلیون دلاری که ایران در سال 1396 به انگلیس صادرات داشته است، اُفت 41.8 درصدی را نشان می‌دهد.

تحریم یا توقیف اموال ایران توسط انگلیس چقدر جدی است؟

همچنین ارزش واردات کالا از انگلیس در سال 1397 حدود 1020 میلیون دلار بوده که این رقم در مقایسه با سال 1396 اُفت 7.5 درصدی داشته است.

تحریم یا توقیف اموال ایران توسط انگلیس چقدر جدی است؟

شایان ذکر است، اقلام عمده‌ای که ایران به انگلیس صادر کرده است، عبارت بوده اند از: ماشین آلات، آهن و فولاد، میوه و خشکبار، پلاستیک و مواد پلاستیکی، صنایع دستی و عتیقه جات و فرش و کف پوش. همچنین اقلام عمده‌ای که ایران از انگلیس وارد کرده است، عبارت بودند از: ذرت دامی، دانه سویا، کنجاله، نیشکر، خاک رس، سایر مکمل‌های دارویی، ماشین آبات و دستگاه‌های تبخیر.

سهم ناچیز مبادلات تجاری دو کشور از یک سو و همچنین تحریم‌های همه جانبه آمریکا علیه کشورمان از سوی دیگر، باعث شده است تا علیرغم ادعای دیلی تلگراف، فیلیپ هاموند وزیر دارایی انگلیس در مصاحبه با بی بی سی بگوید: پیشتر نیز تحریم‌های گسترده‌ای علیه ایران به خصوص در بخش تحریم‌های اقتصادی داشتیم؛ بنابراین، معلوم نیست که چیز‌های اضافی دیگری وجود داشته باشد که بتوانیم انجام دهیم البته تمامی گزینه‌ها را مد نظر خواهیم داشت.

آیا دولت ایران اموالی در انگلیس دارد که مصادره شود؟

همان گونه که عنوان شد، یکی از اقدامات احتمالی انگلیس در مقابل توقیف نفتکش، مصادره اموال ایران توسط دولت انگلیس اعلام شده است. سید علی نقی سیدخاموشی رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و انگلیس طی مصاحبه‌ای در سی ام تیرماه 1398 در واکنش به مصادره اموال ایران در انگلیس گفت: تا جایی که من اطلاع دارم، ایران در کشور انگلیس اموالی ندارد که دولت این کشور بخواهد آن را مصادره کند.

به هر صورت حتی اگر ایران اموالی در انگلیس داشته باشد و این کشور بخواهد به تلافی توقیف کشتی استینا ایمپرو اقدام به مصادره این اموال کند، ایران نیز می‌تواند دوباره موضوع بازپس گیری باغ قلهک را به جریان بیندازد. داستان باغ قلهک از این قرار است که در سال 1278 ه. ق. سفارت انگلیس برای آنکه در تابستان‌ها محلی برای تفرج داشته باشد این باغ را از ناصرالدین شاه اجاره کرد. سپس این کشور بر خلاف قوانین ثبت در سال 1310، اقدام به اخذ سند مالکیت این باغ به نام خود کرد که به گفته کارشناسان از مصداق بارز کلاهبرداری است. تاکنون چند بار موضوع بازپس گیری این باغ در مجلس مطرح شده، اما هیچ وقت به سرانجام مشخصی نرسیده است. دستگاه قضا می‌تواند در صورت اقدام انگلیس به مصادره اموال ایران، دوباره موضوع بازپس گیری باغ قلهک را پیگیری کند.

نتیجه آن که به دلیل تحریم‌های همه جانبه آمریکا علیه کشورمان، انگلیس دیگر قادر به اعمال تحریم جدیدی نخواهد بود مگر آن که تجارت بین دو کشور را قطع کند که در این صورت با توجه به ناچیز بودن حجم تجارت دو کشور، این تحریم‌ها تاثیر آنچنانی بر اقتصاد ایران نخواهد داشت. تنها گزینه انگلیس مصادره دارایی‌های ایران است که آن هم اولاً به گفته رئیس اتاق مشترک ایران و انگلیس، ایران دارایی در انگلیس ندارد که بخواهد مصادره شود و ثانیاً در صورت مصادره اموال، ایران می‌تواند دوباره پرونده بازپس گیری باغ قلهک را به جریان بیندازد.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان