پیمانه اقتصادی؛

رئیس جمهور: قیمت واقعی بنزین ۵۵۰۰ تا ۶۰۰۰ تومان است

این پیمانه تیتر‌هایی همچون ریزش ۴۵۴۲ واحدی شاخص کل بورس تهران، بازگشت «تسه ۹۶۱۰» به کانال ۴۰ هزار تومان، عرضه برنج‌های وارداتی در انبارها، فایده افزایش نرخ بنزین به جیب مردم برمی‌گردد، افزایش نرخ تورم آمریکا، قیمت دلار و یورو یکشنبه ۲۶ آبان، روس‌ها به دلارزدایی ادامه می‌دهند و بررسی وضعیت تولید خودرو‌های چینی در ایران را در بر دارد.

رئیس جمهور: قیمت واقعی بنزین 5500 تا 6000 تومان است/ همتی: مردم سرمایه‌های خود را به باد ندهند/ قاچاق حداقل 20 تن زعفران ایران به افغانستان/ نرخ بنزین تاثیری بر قیمت فولاد ندارد/تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون ریزش 4542 واحدی شاخص کل بورس تهران، بازگشت «تسه 9610» به کانال 40 هزار تومان، عرضه برنج‌های وارداتی در انبارها، فایده افزایش نرخ بنزین به جیب مردم برمی‌گردد، افزایش نرخ تورم آمریکا، قیمت دلار و یورو یکشنبه 26 آبان، روس‌ها به دلارزدایی ادامه می‌دهند و بررسی وضعیت تولید خودرو‌های چینی در ایران را در بر دارد.

رئیس جمهور: قیمت واقعی بنزین 5500 تا 6000 تومان است

حسن روحانی، رئیس جمهور عصر یکشنبه در جلسه هیأت دولت با اشاره به حوادث سه روز گذشته تأکید کرد: اساس و هدف دولت در طرح حمایت معیشتی، کمک به خانوار‌های متوسط و کم درآمد است که در شرایط تحریم اقتصادی، به لحاظ معیشتی تحت فشار هستند. مصرف بنزین در سال گذشته و امسال رو به تزاید بود، یعنی در سال 98 به طور متوسط 9.7 دهم درصد، مصرف بنزین رشد پیدا کرده است؛ چیزی حدود 10 درصد و اگر این روند بخواهد ادامه پیدا کند و سال آینده همین روند باشد، با توجه به اینکه امسال مصرف بنزین ما روزانه 97 میلیون لیتر در روز بوده است، با اضافه شدن این رقم امسال و سال آینده، باید در سال 1400 دوباره وارد کننده بنزین باشیم. ضمن اینکه مصرف در کشور ما از حد متوسط کشور‌های دیگر، بالاتر و بیشتر است و این هم معضلی که برای محیط زیست و زندگی مردم به وجود می‌آورد.

نکته بعدی بی‌عدالتی در پرداخت یارانه است. مردم عزیز ما باید به این نکته توجه کنند، اگر بنزین لیتری هزار تومان فروخته می‌شد، یا الان لیتری یکهزار و 500 تومان فروخته می‌شود، با قیمت واقعی‌اش متفاوت است. کاری ندارم در کشور‌های دیگر چه مقدار است، در ترکیه نزدیک 20 هزار تومان، در اروپا حدود 25 هزار تومان، در افغانستان حدود 8 هزار تومان و پاکستان حدود 6 هزار تومان بنزین است. کاری نداریم به این موضوع که کشور‌های منطقه وضع‌شان چطور است. اگر بخواهیم بنزین تولیدی را الان در بازار بفروشیم، هر لیتر بنزین بین 5 هزار و 500 تا 6 هزار تومان است، پس قیمت بنزین بین 5500 تا 6 هزار تومان است. همین الان در بازار بخشی از آن را می‌فروشیم.

بنزینی که برای همه مردم و اموالی که برای کل ملت ایران است، به جای اینکه به قیمت واقعی‌اش که 5500 تا 6000 تومان است 1500 تومان می‌فروشیم؛ یعنی از جیب مردم پرداخت می‌کنیم به آن‌هایی که دارند بنزین مصرف می‌کنند. مصرف بنزین هم یکسان نیست که بگوییم همه مردم یکسان بنزین مصرف می‌کنند. یک کسی ممکن است خودرو نداشته باشد و خانواری ممکن است یک تا سه خودرو داشته باشد پس یکسان نیست. استفاده مردم از فروش بنزین یکسان نیست.

ریزش 4542 واحدی شاخص کل بورس تهران

روز یکشنبه، شاخص کل بورس تهران در واکنش به اتفاقات سیاسی متعاقب افزایش قیمت بنزین با ریزش 4542 واحدی مواجه شد و بیشتر نماد‌ها با افت قیمتی و صفوف فروش مواجه شدند. به نقل از نبض بورس، شاخص کل با ریزش 4542 واحدی معادل 1.48 درصد یه ارتفاع 302 هزار و 343 واحدی بازگشت، شاخص قیمت وزنی ارزشی با کاهش 1216 واحدی رقم 81 هزار واحدی را به نمایش گذاشت و شاخص کل هم وزن با کاهش 2780 واحدی معادل 3.15 درصد به کانال 85 هزار وئ 437 واحدی عقب نشینی کرد. شاخص قیمت هم وزن نیز با افت 1859 واحدی معادل 3.15 درصد رقم 57 هزار و 127 واحدی را به نمایش گذاشت و شاخص آزاد شناور با ریزش 6771 واحدی معادل 1.90 درصدی رقم 350 هزار و 254 واحدی را تجربه کرد. شاخص بازار اول با عقب نشینی 2785 واحدی معادل 1.25 درصدی به سطح 219 هزار و 597 واحدی بازگشت، شاخص بازار دوم نیز با ریزش 11578 واحدی معادل 1.85 درصدی به کانال 615 هزار و 485 واحدی عقب شینی کرد.

بازگشت «تسه9610» به کانال 40 هزار تومان

یکشنبه بهای هر ورقه تسهیلات مسکن دی 96 با رشد 4/ 4 درصدی به 40 هزار و 633 تومان رسید. به این ترتیب «تسه 9610» پس از نزدیک به دو ماه به کانال 40 هزار تومان بازگشت. روز گذشته 21 نماد از 23 امتیاز وام مسکن معامله شده با رشد قیمت پایانی مواجه شدند و میانگین بازدهی روزانه اوراق تسهیلات مسکن دیروز به 1/ 2 درصد رسید. همچنین متوسط قیمت اوراق وام دیروز به حدود 42 هزار تومان رسید که افزایش محسوسی را نسبت به هفته‌های گذشته نشان می‌دهد. سقف و کف قیمت این اوراق دیروز به ترتیب 43 و 39 هزار تومان بود. حجم معاملات مسکن در ماه‌های اخیر به ارقام کم‌سابقه‌ای تقلیل یافته بود، با این حال به‌نظر می‌رسد بسیاری از متقاضیان مصرفی که طی ماه‌های گذشته از خرید مسکن خودداری کرده بودند، پروسه جست‌وجوی مسکن را از سر گرفته‌اند.

عرضه برنج‌های وارداتی در انبارها

معاون بازرگانی داخلی وزیر صمت از عرضه برنج های وارداتی به بازار کشور خبرداد و گفت: برای جلوگیری از افزایش قیمت کالاها، گشت‌های بازرسی با همراهی اتحادیه‌ها در سطح کشور انجام می‌شود.

فایده افزایش نرخ بنزین به جیب مردم بر می‌گردد

علی سرزعیم در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: اختلاف قیمت بنزین در داخل و خارج کشور، انگیزه قاچاق بنزین را فراهم کرده است که در نهایت به ایجاد رانت و فساد اقتصادی می‌انجامد. او ادامه داد: بنزین به عنوان یکی از حامل‌های انرژی متعلق به همه مردم است، ولی عده‌ای به ناحق از آن بهره می‌برند افزایش نرخ بنزین سبب کاهش قاچاق سوخت می‌شود و فایده ان به جیب مردم برمی‌گردد. سرزعیم در پاسخ به این که آیا قیمت دیگر کالا‌ها متأثر از اصلاح نرخ بنزین افزایش می‌یابد، گفت: این نوع تفکر درست نیست، زیرا در همه کشور‌های در حال توسعه، افزایش نرخ بنزین سبب تورم می‌شود، اما در کشور ما این طور نیست این خود یک شاهد نقض بر این نوع تفکر است.

همتی: مردم سرمایه‌های خود را به باد ندهند

تسنیم: عبدالناصر همتی دیروز با حضور در صرافی‌های بانکی در خیابان فردوسی از نزدیک در جریان روند بازار ارز و قیمت‌ها قرار گرفت؛ همتی در خیابان فردوسی با مردم گفت‌وگو کرد و به آنها اطمینان داد که بانک مرکزی اجازه سفته‌بازی مجدد در بازار ارز را نمی‌دهد. رئیس‌کل بانک مرکزی به مردم توصیه کرد که سرمایه‌های خود را به باد ندهند و گفت: بانک مرکزی با قدرت در بازار ارز حضور دارد ضمن اینکه جوّ فعلی بازار دوام نخواهد داشت. رئیس‌کل بانک مرکزی در این بازدید سرزده تأکید کرد که مردم باید مراقب باشند تا سرمایه‌های خود را از دست ندهند؛ هم‌اکنون در بازار فقط دلال‌ها لفظی قیمت‌ها را تعیین می‌کنند. همتی با تأکید بر اینکه جو بازار فقط توسط دلال‌ها ملتهب نشان داده می‌شود و اصلاً واقعیت بازار این‌طور نیست ادامه داد: از صبح امروز قیمت ارز با افزایش قیمت در صرافی‌های بانکی روند کاهشی را در پیش گرفته است.

افزایش نرخ تورم آمریکا

متوسط نرخ تورم آمریکا در دوازده ماه منتهی به اکتبر با 0.1 درصد افزایش نسبت به تورم مدت مشابه منتهی به ماه قبل به 1.8 درصد رسیده است. همچنین هسته تورمی که تغییرات قیمتی گروه مواد غذایی و انرژی را به دلیل نوسانات بالای آن ها در نظر نمی‌گیرد تا پایان ماه اکتبر به 2.3 درصد افزایش پیدا کرده که در یک سال اخیر بی سابقه بوده است. در بین بخش‌های مختلف، نرخ تورم مراقبت‌های درمانی از 4.4 درصد ماه سپتامبر به 5.1 درصد در ماه اکتبر افزایش پیدا کرده است. تورم مواد غذایی نیز از 1.8 درصد به 2.1 درصد افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر اما نرخ تورم در بخش خودرو از 2.6 درصد قبلی به 1.4 درصد و برق از 0.7 درصد به 0.4 درصد کاهش یافته است. اقتصاددانان انتظار دارند در ماه‌های پیش روی با توجه به تشدید جنگ تجاری با چین و احتمال بالای کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، نرخ تورم در بزرگ‌ترین اقتصاد جهان سیر صعودی پیدا کند. جنگ تجاری باعث اخلال در زنجیره تامین برخی از اقلام مهم تولیدی آمریکا شده است و این مسأله احتمالا مشکلات زیادی را برای مصرف‌کنندگان و تولید کنندگان آمریکایی ایجاد خواهد کرد.

قیمت دلار و یورو یکشنبه 26 آبان

در معاملات دیروز هر اسکناس دلار آمریکا در صرافی‌های بانکی (ملی) و مجاز سطح کشور به نرخ 12200 تومان از مردم خریداری می‌شود و به نرخ 12300 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته می‌شود که این رقم نسبت به روز شنبه، 400 تومان و نسبت به روز پنج شنبه، 800 تومان افزایش داشته است. همچنین در این صرافی ها، هر اسکناس یورو به عنوان دیگ ارز پرطرفدار بازار، به نرخ 13400 تومان از مردم خریداری شده و به قیمت 13500 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته می‌شود که نسبت به روز شنبه، 400 تومان و نسبت به پایان هفته گذشته، 800 تومان گران‌تر شده است.

روس‌ها به دلارزدایی ادامه می‌دهند

روزنامه فرانسوی لزی کو در گزارشی نوشت: روسیه به سیاست کنار گذاشتن دلار و انتقال دارایی‌هایش به دیگر ارزها، ادامه می‌دهد. مسکو روند «دلارزدایی» از اقتصاد و سیستم مالی‌اش را به دنبال تنش‌ها با آمریکا در سال 2014 با هدف دور زدن تحریم‌های آمریکا آغاز کرد، به ویژه بانک مرکزی روسیه توافق‌های سوآپ ارزی را با ایران، چین و ترکیه که آن‌ها نیز روابط متشنجی با آمریکا دارند، محکم کرد. در حال حاضر، روسیه همچنان از دلار دوری می‌کند، دارایی‌های خود را به ارز‌هایی نظیر یورو و یوآن انتقال می‌دهد. به نوشته لزی کو، فروش دلار در میان چیز‌های دیگر، به روسیه اجازه می‌دهد تا ارزش روبل را بالا ببرد و ثبات بخشد.

ارزش روبل از سال 2018 تاکنون 17 درصد افت کرده است. از ابتدای سال 2019، رشد ارزش پول روسیه از سر گرفته شده و نرخ مبادله آن در برابر دلا 7.6 درصد رشد کرده است. بلومبرگ در ماه اکتبر گزارش داد، «نخستین سال تجربه کنار گذاشتن دلار توسط ولادیمیر پوتین، برای روسیه هزینه حدود 7.7 میلیارد دلاری داشته است.» بانک‌های مرکزی روسیه، چین، لهستان، رکورد خرید طلا را شکستند و 15.7 میلیارد دلار طلا خریدند. بانک مرکزی روسیه از ماه ژانویه، 96.4 تن طلا خریده و مجموع ذخایر این کشور تا اول جولای به 100.3 میلیارد دلار رسیده است.

وضعیت تولید خودروهای چینی در ایران بررسی شد

 بررسی آمارهای مونتاژ خودروهای چینی در خودروسازی‌های کشور، گویای آن است که تولید این خودروها در هفت ماه سال 98 به‌ رغم تداوم، با افت 80 درصدی همراه بوده است. خودروسازان چینی طی مدت یادشده در مجموع توانسته‌اند 24 هزار و 386 دستگاه خودرو در ایران مونتاژ کنند. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته این شرکت‌ها توانسته بودند 122 هزار و 188 دستگاه خودرو به بازار کشورمان عرضه کنند. مونتاژ این تعداد خودرو تا پایان مهرماه سال گذشته، در مجموع 5/ 19درصد از کل آمار تولید خودروهای سواری را در مدت زمان ذکرشده، شامل می‌شد. به این ترتیب از کل تولید خودروهای سواری در کشور طی هفت ماه امسال که 395 هزار و 783 دستگاه بوده، 24 هزار و 386 دستگاه متعلق به محصولات چینی است. این مسأله نشان‌دهنده این است که سهم این برندها از کل خودروهای سواری به 6 درصد رسیده است. در حال حاضر شانزده شرکت خودروساز چینی در ایران فعالیت می‌کنند. بسیاری از این شرکت‌ها پس از امضای برجام در ایران حضور یافتند و بیشتر با خودروسازان بخش خصوصی کشور به مونتاژ محصولات خود پرداختند. در این بین دو خودروساز بزرگ کشور نیز با تولید خودروهای چینی پازل حضور خودروسازان این کشور را در ایران تکمیل کردند و سهم تولید‌کنندگان چینی را در بازار ایران افزایش دادند.
 

قاچاق حداقل 20 تن زعفران ایران به افغانستان

معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفت‌وگو با شبکه انگلیسی پرس تی وی اعلام کرد: دیگر کشت زعفران محدود به استان خراسان که در منطقه شرق کشور واقع شده، نخواهد بود. به گفته طهماسبی کشت زعفران به 115 هزار هکتار رسیده که نزدیک به 20 برابر بزرگ‌تر از کشت زعفران در کل دنیاست.

این گزارش می‌نویسد: تصاویری که در روز‌های اخیر در رسانه‌های کشور منتشره نشان می‌دهد کشاورزان در حال برداشت زعفران در بخش‌های مختلف کشور از جمله چهارمحال است. این منطقه سرد و کوهستانی در مرکز ایران است. همچنین برداشت زعفران در منطقه خوزستان که یک استان جنوبی و به داشتن آب و هوای گرم و مرطوب معروف است، نیز صورت می‌گیرد.

برخی گزارش‌ها می‌نویسند ایران به طور از منافع تجارت بین‌المللی این کالای لوکس به دلیل صادرات فله‌ای و همچنین افزایش قاچاق آن به کشور‌های همسایه استفاده نمی‌کند. برخی مقامات می‌گویند: دو سوم تولید سالانه زعفران ایران در حدود 300 تن به صورت فله‌ای به فروش می‌رود و برخی می‌گویند حدود 20 تن از این محصول ایرانی به خارج از کشور و عمدتا به کشور همسایه، افغانستان قاچاق می‌شود. برخی منابع صنعتی هم می‌گویند؛ قاچاق به کشور افغانستان بیشتر به دلیل مشتریان سنتی زعفران ایران نظیر شرکت‌های اسپانیایی که سعی می‌کنند تا واردات مستقیم از ایران را به دلیل تحریم‌های آمریکا نداشته باشند، صورت می‌گیرد؛ یعنی آن‌ها زعفران ایران را از یک کشور ثالث خریداری می‌کنند.

نرخ بنزین تأثیری بر قیمت فولاد ندارد

نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: هزینه‌های تولید فولاد متأثر از برق و گاز طبیعی است و تأثیرپذیری از نرخ بنزین ندارد. بهادر احرامیان در گفت‌وگو با ایسنا، ادامه داد: حمل‌ونقل فولاد نیز با گازوئیل است. فولاد و بنزین تعامل چندانی با یکدیگر ندارند و اثرپذیری کمی روی هم دارند؛ بنابراین، واقعا افزایش قیمت بنزین روی قیمت تولید فولاد تأثیرگذار نخواهد بود. نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: قاعدتا براساس استدلال‌ها و تحلیل‌هایی که صورت می‌گیرد، کاملا مشهود است جایی که بنزین و فولاد بخواهند تأثیرپذیر از هم باشند، بسیار کم و نامحسوس خواهد بود. وی تاکید کرد: بازار فولا ایران بیشتر صادراتی است؛ لذا باید تمام تلاش را برای روی پا نگه داشتن این صنعت روی باز ماندن کانال‌های صادراتی متمرکز کنیم و استمرار جریان صادرات را داشته باشیم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان