بازی طولانی ریاض به چه معنی است؟/آیا بایدن ‌می‌تواند ترمز سعودی را بکِشد؟

بنیاد کارنگی در تحلیلی به بررسی آینده روابط آمریکا و عربستان و احتمال خاتمه جنگ یمن پرداخت.

بازی طولانی ریاض به چه معنی است؟/آیا بایدن ‌می‌تواند ترمز سعودی را بکِشد؟

به گزارش خبرآنلاین، احمد ناجی محقق در امور یمن در مقاله ای با عنوان «سیاست بایدن در قبال یمن چه معنایی برای عربستان دارد» برای موسسه کارنگی نوشت: جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به دنبال پایان جنگ 6 ساله یمن و روی آوردن به دیپلماسی است. اعلام قطع فروش تسلیحات به ریاض و عدم پشتیبانی آمریکا از حملات می توانست خشم سعودی ها را برانگیزد؛ اما آنها فعلا تصمیم گرفته اند تا سکوت اختیار کنند. چرا که در حال حاضر مشخص نیست که دولت بایدن بر روی کدام یک از فروش سلاح ها تمرکز می کند و چگونه اقدامات تهاجمی و دفاعی توسط عربستان سعودی را تعریف می کند.

نویسنده در ادامه به اعلام حمایت عربستان از تروریستی نامیدن گروه انصارالله اشاره کرد و نوشت: این اعلام حمایت بدلیل آن بود که آمریکا و دولت یمن خواستارش بودند. در واقع در آپریل 2019 در جریان جلسه پارلمان یمن، برخی از اعضای آن تلاش کردند که تروریستی نامیدن گروه انصارالله را خود به سرانجام برسانند اما ریاض در پشت صحنه به دنبال توقف این روند بود چرا که 1 برچسب زدن به حوثی ها به عنوان یک گروه تروریستی، کار عربستان را برای قطع ارتباط آنان با ایران در ازای حمایت کامل ریاض دشوار می سازد.

علی رغم دیدار به ظاهر صمیمانه فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان با «تیموتی لیندر کینگ»، فرستاده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور یمن، افزایش تعاملات دیپلماتیک ایالات متحده عدم قطعیت ناخواسته ای را در مورد مذاکرات طولانی مدت کانال سعودی با حوثی ها ایجاد می کند. اکوسیستم ظریفی که دو طرف ادامه داده اند می تواند در معرض خطر قرار گیرد.

نویسنده در ادامه به هزینه های اقتصادی، حقوق بشری و سیاسی جنگ یمن و اعتراض شدید نهادهای حقوق بشری برای پاسخگو نگه داشتن عربستان برای ایجاد بحران انسانی در یمن اشاره می کند و یکی از مشکلات بزرگ عربستان را حملات حوثی ها به قسمت جنوبی عربستان می داند.

احمد ناجی تاکید می کند سعودی ها در حال حاضر به جای شکست چشم اندازشان بر تضعیف انصارالله است. حملات مستقیم ائتلاف به رهبری عربستان سعودی علیه حوثی ها طی چند سال گذشته به طرز چشمگیری کاهش یافته است. تعداد حملات هوایی در سال 2019 چیزی کمتر از 1200 مورد تخمین زده شد  در حالی که در سال اول جنگ حدود 7000 حمله بود. اگرچه در سال 2020 حملات روند افزایشی داشت اما آنها در وهله اول مناطق مرزی یمن و عربستان را به جای مناطق داخلی هدف قرار دادند - این نشان دهنده یک حالت دفاعی بیشتر برای محافظت از مناطق مرزی عربستان است. بازی طولانی ریاض تقویت نفوذ خود در میان گروه های یمنی است، بنابراین جای تعجب نیست که اکنون با جدیت بیشتری به دنبال مذاکره با حوثی ها است.

احمد ناجی در ادامه احتمال خروج عربستان از یمن را بعید دانست و نوشت: حتی اگر اقدامات آینده ایالات متحده به نفع عربستان سعودی باشد، هزینه های امنیتی ترک یمن بیش از هزینه ماندن در آنجا است. ریاض در حالی که همچنان مداخلات نظامی مستقیم خود را کاهش می دهد، احتمالاً در آینده ریاض تحت پوشش گروه های نیابتی به حضور در یمن ادامه می دهد؛ در حالیکه مداخله مستقیم را کاهش می دهد.این الگو شبیه استراتژی امارات متحده عربی است، که در ژوئیه 2019 اعلام کرد نیروهای خود را از یمن خارج می کند اما تعداد زیادی از نیروهای نظامی را در استخدام خود نگه داشت.- بیش از 20 هزار نفر در پایگاه های مختلف نظامی در سراسر کشور مستقر شده اند. امارات متحده عربی می تواند استراتژی خود را بدون حضور مستقیم به پیش ببرد، بنابراین از مسئولیت مستقیم طفره می رود.

>>> مشروح این تحلیل را بخوانید:
شانسی برای عربستان به منظور خروج از جنگ یمن وجود دارد؟

310311

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان