ماهان شبکه ایرانیان

مقام معظم رهبری در دیدار دانشمندان، کارشناسان و مسوولان صنعت هسته‌ای:

مراقب زیرساخت‌های هسته‌ای در توافقات باشید

شماره روزنامه: ۵۷۵۰ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۰۳/۲۲ ...

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای با تشکر صمیمانه از دانشمندان، مسوولان و فعالان صنعت هسته‌‌‌ای، نمایشگاه مورد بازدید را عالی، خشنودکننده و بشارت‌‌‌بخش خواندند و گفتند: باید مردم را با ابعاد گوناگون و تاثیرات این پیشرفت‌‌‌ها در زندگی ملت آشنا کرد. ایشان در تبیین اهمیت سه‌گانه صنعت هسته‌‌‌ای، این صنعت را به لحاظ پیشرفت و بروز توانایی‌‌‌ها، «آبروبخش» کشور دانستند و با اشاره به تاثیر اساسی دستاوردهای هسته‌‌‌ای در بهترشدن زندگی مردم، افزودند: صنعت هسته‌‌‌ای از لحاظ وزن سیاسی و جایگاه جهانی ایران، موجب آبروی ملی است؛ ضمن اینکه در نقطه مقابل تلاش‌‌‌های دشمنان برای بی‌‌‌آینده نشان دادن کشور و مأیوس کردن جوانان، روحیه امید و اعتماد به‌‌‌نفس ملی را در جامعه زنده می‌کند و به مردم و به‌‌‌خصوص جوانان نشان می‌دهد که می‌توان در میدان‌‌‌های بزرگ وارد شد و آنها را به تسخیر درآورد.

رهبر انقلاب با استناد به اهمیت راهبردی و در عین حال «عینی و ملموس» صنعت هسته‌‌‌ای، آن را از مولفه‌‌‌های اساسی قدرت و اعتبار ایران برشمردند و گفتند: هرکس ایران، جمهوری اسلامی و قوت و پیشرفت کشور را دوست دارد، باید برای فعالیت‌‌‌های علمی، تحقیقاتی و صنعتی هسته‌‌‌ای اعتبار و اهمیت قائل باشد. بخش بعدی سخنان رهبری بر ریشه‌‌‌یابی تمرکز دشمنان بر موضوع انرژی هسته‌‌‌ای ایران متمرکز بود. ایشان ادعای غرب درباره «ترس از تولید سلاح‌‌‌ هسته‌‌‌ای در ایران» را دروغ خواندند و افزودند: خود آنها می‌‌‌دانند که ما دنبال سلاح هسته‌‌‌ای نیستیم؛ همان‌گونه که جامعه اطلاعاتی آمریکا چند بار از جمله در ماه‌‌‌های اخیر به این واقعیت اذعان کرده که هیچ نشانه‌‌‌ای از حرکت ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌‌‌ای وجود ندارد. حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای تولید سلاح کشتارجمعی (چه هسته‌‌‌ای و چه شیمیایی) را مخالف اسلام خواندند و افزودند: اگر این مبنای اسلامی نبود و ما اراده تولید سلاح هسته‌‌‌ای داشتیم، این‌‌‌کار را انجام داده بودیم و دشمنان هم می‌‌‌دانند که نمی‌توانستند جلوی ما را بگیرند.

رهبر انقلاب «مخالفت با پیشرفت ملت ایران» را علت حقیقی گیر دادن دشمنان به صنعت هسته‌‌‌ای دانستند و گفتند: این صنعت، کلید پیشرفت چشمگیر کشور و ملت در بخش‌‌‌های مختلف است؛ ضمن اینکه دشمنان از الگو گرفتن دیگر ملت‌‌‌ها از راه و فکر پیشرفت‌‌‌آفرین ملت ایران هراس دارند. حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای چالش هسته‌‌‌ای 20 ساله دشمنان با جمهوری اسلامی را باعث روشن شدن حقایق متعدد دانستند که بروز توانایی و استعداد خارق‌‌‌العاده جوانان ایرانی در دل تهدیدها و تحریم‌‌‌های بی‌‌‌وقفه مهم‌ترین آنهاست.

«آشکار شدن منطق غیرانسانی و زورگویانه مخالفان پیشرفت ایران»، دومین حقیقتی بود که رهبر انقلاب با اشاره به آن گفتند: آنها فراتر از قراردادهای پادمانی توقعات قلدرمآبانه زیادی دارند؛ اگر آنها دنبال تهدید ملت ایران نیستند، چرا با امن شدن تاسیسات ایران مخالفند؟ ضرورت بی‌‌‌اعتمادی به طرف‌‌‌های هسته‌‌‌ای، سومین حقیقت آشکارشده در چالش 20 ساله هسته‌‌‌ای غرب با ایران بود که حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای درباره آن گفتند: طرف‌‌‌های هسته‌‌‌ای و آژانس در این سال‌ها وعده‌‌‌های زیادی دادند که عملی نشد و ما فهمیدیم به چه کسانی و کجاها باید اعتماد بکنیم یا نکنیم که درک این موضوع برای یک ملت بسیار مهم است؛ همچنان‌که بابت بی‌‌‌توجهی به این مساله، خیلی جاها ضربه خورده‌‌‌ایم. تاثیر مشهود پیشرفت‌‌‌های هسته‌‌‌ای در شکست تاریخی غرب‌‌‌گرایان برای تحقیر ملت، واقعیت دیگری بود که رهبری با دانشمندان، کارشناسان و مسوولان صنعت هسته‌‌‌ای مطرح کردند. ایشان گفتند: سلطه‌‌‌گران از دو روش ملت‌‌‌ها را عقب نگه می‌‌‌دارند و به استضعاف می‌‌‌کشند؛ روش اول، تسلط مستقیم بر ملت‌‌‌ها و استعمار آنهاست و روش دوم که خطرناک‌‌‌تر است، القای روحیه بی‌‌‌عرضگی و «ما نمی‌توانیم» در ملت‌‌‌هاست.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای با اشاره به اعمال هر دو روش در دوران قبل از انقلاب، افزودند: آن زمان در جلسه‌‌‌ای در دیداری تصادفی با یکی از مسوولان رژیم گذشته به کارهای آنها انتقاد کردم؛ آن مسوول در حالی که «چپاول منابع نفتی ایران، تسلط بر بازار ایران و دخالت‌‌‌های حداکثری غرب در سیاست‌‌‌های ایران را نادیده می‌‌‌گرفت»، با افتخار گفت: این حرف‌‌‌های بیهوده را نزنید؛ اروپایی‌‌‌ها الان نوکر ما هستند و برای ما اجناس مختلف تولید می‌کنند و ما استفاده می‌‌‌کنیم. حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای افزودند: علاوه بر این نگاه حقیرانه و غرب‌‌‌زده مسوولان رژیم گذشته، به جوانان ما هم باورانده بودند که‌‌‌ «ایرانی بی‌‌‌عرضه و ناتوان است» و به قول یکی از نخست‌‌‌وزیران آن دوران، حداکثر استعدادش تولید آفتابه گِلی و سفالی است.

رهبر انقلاب در جمع‌‌‌بندی این بخش از سخنان‌‌‌شان، پیشرفت‌‌‌های هسته‌‌‌ای و جلوه‌‌‌گر شدن روحیه کار و امید و نشاط را شکست آشکار غرب‌‌‌گرایان خواندند و افزودند: آن روزگار، غرب‌‌‌گرایان ملت را تحقیر می‌‌‌کردند و امروز، ملت با دستاوردها و پیشرفت‌‌‌هایش آنها را تحقیر می‌کند. حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای امکانات هسته‌‌‌ای ایران را بیش از صد برابر سال 82 یعنی آغاز چالش هسته‌‌‌ای برشمردند و گفتند: آنها برای متوقف کردن این روند از جنایت و ترور هم کمک گرفتند اما نتوانستند و صنعت هسته‌‌‌ای اکنون با تلاش جوانان ملت در این کشور بومی شده و دیگر قابل سلب‌‌‌شدن نیست.

رهبر انقلاب در ادامه به یک نکته حاشیه‌‌‌ای اما مهم یعنی ایجاد تقابل بین علم و دین در قضیه رنسانس و انقلاب صنعتی غرب اشاره کردند و گفتند: یکی از مهم‌ترین خطوط رنسانس این بود که برای پیشرفت علمی باید دین و معنویت کنار گذاشته شود، در حالی که امروز یعنی حدود 500 سال پس از آن حادثه، در جمهوری اسلامی، مهم‌ترین کارهای علمی در رقابت با دنیای غرب در حال انجام است، آن‌‌‌هم در حالی که علم و معنویت به‌‌‌گونه‌‌‌ای به هم آمیخته شده که پیشران اصلی پیشرفت‌‌‌های علمی، جوانان و نیروهای مؤمن و نمازشب‌‌‌خوان همچون شهریاری و فخری‌‌‌زاده هستند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای در ادامه چند توصیه مهم خطاب به مسوولان و دست‌‌‌اندرکاران صنعت هسته‌‌‌ای بیان کردند. ایشان با تاکید بر ضرورت سرریز دانش هسته‌‌‌ای در بخش‌‌‌های مختلف زندگی همچون سلامت، ‌‌‌ صنعت، ‌‌‌ کشاورزی، محیط‌‌‌زیست و آب‌‌‌شیرین‌‌‌کن، گفتند: خوشبختانه این کار در حال انجام است و من نیز تاکید و اصرار دارم که زندگی مردم، از پیشرفت‌‌‌های علمی صنعت هسته‌‌‌ای برخوردار شود. رهبر انقلاب مسوولان انرژی اتمی را به آگاه کردن مردم از آثار مفید صنعت هسته‌‌‌ای سفارش کردند و افزودند: اطلاع مردم از صنعت هسته‌‌‌ای محدود به مساله انرژی و تولید برق است در حالی که اگر از منافع آن در همه بخش‌‌‌های زندگی خود مطلع شوند، قدر آنچه را که می‌‌‌گفتند حق مسلم ماست بهتر می‌‌‌دانند. البته در این زمینه صداوسیما و بخش‌‌‌های دیگر هم نقش دارند.

ایشان با تاکید بر «توسعه تجاری‌‌‌سازی محصولات و خدمات هسته‌‌‌ای» و «افزایش همکاری‌‌‌های علمی با کشورهای همسو و غیرمعارض به منظور استفاده هرچه بیشتر از امکانات و پیشرفت‌‌‌های دنیا»، در توصیه‌‌‌ای دیگر گفتند: موضوع تولید 20‌هزار مگاوات برق هسته‌‌‌ای را که چند سال قبل اعلام کردیم، جدی بگیرید و این هدف‌‌‌گذاری را به صورت برنامه‌‌‌ریزی‌شده دنبال کنید. حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای در این زمینه کار بر روی ایجاد نیروگاه‌های با ظرفیت پایین و رایج در دنیا را ضروری دانستند و گفتند: کشور در بخش‌‌‌های مختلف به این‌گونه نیروگاه‌ها نیاز دارد.

رهبر انقلاب با توصیه مؤکد مسوولان انرژی اتمی به «تکریم، حفظ و صیانت از نیروی انسانی» گفتند: در حال حاضر تعداد دانشجویان مشغول به تحصیل در رشته هسته‌‌‌ای بسیار کم است که حداقل باید 10 برابر شود و ضمن جبران مشکلات و سختی‌‌‌های خاص این رشته، از دانشمندان موجود حداکثر استفاده، و حفاظت از آنها جدی گرفته شود. حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای در این زمینه افزودند: البته دقت در جذب و ارزیابی نیروی انسانی هم مهم است چرا که دشمن در حال تلاش برای نفوذ و خرابکاری است که در برخی بخش‌‌‌ها از این ناحیه ضربه خوردیم بنابراین باید در ارزشیابی نیروی انسانی هم حداکثر مراقبت انجام شود.

ایشان در توصیه بعدی، «حفظ ارتباط، تعامل و همکاری با آژانس البته در چارچوب مقررات پادمانی» را ضروری خواندند و افزودند: ‌‌‌ توصیه من از ابتدا به مسوولان مختلف صنعت هسته‌‌‌ای همین بوده است. البته زیر بار چیزی بیشتر از مقررات پادمانی نروید. رهبر انقلاب با تاکید بر اینکه سازمان انرژی اتمی زیر بار ادعاهای خلاف واقع و خواسته‌‌‌های زورگویانه طرف‌‌‌های مقابل نرود، ‌‌‌ افزودند: آنچه را موظف به انجام آن هستید انجام دهید اما با ایستادگی بر مواضع خود، نه درخواست‌‌‌های زورگویانه را قبول کنید نه ادعاهای گاه و بیگاه و خلاف واقع را که مثلا‌‌‌ فلان وقت فلان کار را کرده‌‌‌اید. ایشان در این زمینه افزودند: البته در خصوص تعهداتی که اسفند ماه سال گذشته انجام شد، طبق گزارش جدیدی که مشاهده کردم، آژانس به تعهدات خود عمل نکرده است.

«پرهیز از تخطی از قانون مجلس در خصوص هسته‌‌‌ای» توصیه دیگری بود که رهبر انقلاب در این خصوص گفتند: برخلاف تصور اشتباه برخی افراد، مصوبه مجلس، قانونی خوب و به نفع کشور و صنعت هسته‌‌‌ای است که باید به آن عمل شود و در دادن دسترسی‌‌‌ها و اطلاعات از آن تخطی نشود. توصیه و تاکید پایانی رهبر انقلاب در این دیدار به مسوولان سازمان انرژی اتمی، «حفظ زیرساخت‌‌‌های موجود صنعت هسته‌‌‌ای» بود. ایشان در این زمینه گفتند: در طول سال‌های قبل، مدیران و مسوولان و فعالان صنعت هسته‌‌‌ای، زیرساخت‌‌‌های مهمی ایجاد کرده‌‌‌اند که در توافقات مراقب باشید این زیرساخت‌‌‌ها دست نخورد.

 بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای صنعت هسته‌‌‌ای کشور

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز به مدت یک ساعت و نیم از نمایشگاه دستاوردهای صنعت هسته‌‌‌ای کشور در حسینیه امام خمینی (ره) بازدید کردند. در این نمایشگاه مهم‌ترین دستاوردهای متخصصان و محققان دانش هسته‌‌‌ای در بخش‌‌‌های مربوط به زندگی مردم به‌‌‌ویژه در حوزه‌‌‌های «پزشکی»، «دارویی»، «صنعتی»، «کشاورزی و غذایی»، «انرژی، آب و ساخت نیروگاه» و «زمین‌‌‌شناسی» به نمایش در‌آمده بود. دستیابی دانشمندان ایرانی به «فناوری و دانش بومی در چرخه سوخت هسته‌‌‌ای» از دیگر بخش‌‌‌های این نمایشگاه بود که در هر بخش محققان و متخصصان، توضیحات لازم را به رهبر انقلاب اسلامی ارائه می‌‌‌دادند.

«ایزوتوپ تلوریوم 130» یکی از دستاوردهای دانشمندان جوان صنعت هسته‌‌‌ای است که با طراحی و ساخت و راه‌‌‌اندازی زنجیره مربعی از 20 ماشین سانتریفیوژ به دست آمده است. این ایزوتوپ در حوزه پزشکی به‌‌‌ویژه تولید مواد اولیه رادیو داروها و تشخیص انواع سرطان و بیماری‌‌‌های صعب‌‌‌العلاج، در داروسازی، بخش‌‌‌های صنعتی، زمین‌شناسی، کشاورزی و علوم هسته‌‌‌ای کاربرد فراوانی دارد. محققان کشورمان با استفاده از دانش هسته‌‌‌ای توانسته‌اند تاکنون بیش از 50 رادیو داروی تشخیصی، تسکینی و درمانی را تولید کنند. پودر «همواِستات» یا «بندآورنده خون» یکی دیگر از دستاوردهای دانش هسته‌‌‌ای در حوزه پزشکی است.

با همت دانشمندان کشورمان، اکنون ایران در زمره پنج کشور دارای دانش فنی ساخت این محصول پزشکی است که در جراحی‌‌‌ها برای جلوگیری از خونریزی کاربرد بالایی دارد.  ساخت نیروگاه‌‌‌های قدرت در سواحل جنوبی و شمالی کشور، ساخت نیروگاه‌‌‌های کوچک و بومی و ساخت مجتمع‌‌‌های آب شیرین‌کن در بوشهر از دستاوردهای دانش هسته‌‌‌ای در حوزه انرژی و آب است که در این نمایشگاه توضیحات آن داده شد. امنیت غذایی و کشاورزی، دیگر حوزه‌‌‌ای است که دانش هسته‌‌‌ای در آن نقش بسزایی دارد و در نمایشگاه دستاوردهای آن ارائه شده بود.  در این حوزه، دانش هسته‌‌‌ای در سه بخش «پلاسما، زیستی و پرتودهی» به کمک بخش کشاورزی و امنیت غذایی آمده است.

مقابله با آفات کشاورزی و آفت‌‌‌زدایی از غلات و مواد غذایی و افزایش ماندگاری آنها مهم‌ترین خدمات دانش هسته‌‌‌ای در بخش کشاورزی است. استفاده از دانش هسته‌‌‌ای در بخش صنعت و حفاظت از محیط‌زیست از دیگر دستاوردهای این فناوری با ارزش بومی است. طراحی و ساخت سامانه شتاب‌دهنده «الکترواستاتیک الکترون» برای تصفیه پساب‌‌‌های صنعتی و قابل استفاده در صنایع تولید لاستیک و صنایع پلیمری موجب تحول اساسی در این بخش‌‌‌ها شده است.

طراحی و ساخت سامانه‌‌‌های ابزار دقیق هسته‌‌‌ای یا «رادیو متریک» و«چشمه‌‌‌های صنعتی» به منظور کنترل کیفی، تعیین سطح مواد در داخل مخازن، چگالی‌سنجی، رطوبت‌سنجی و ضخامت‌سنجی که در صنایع مختلف کاربرد دارند. استفاده از فناوری پلاسما یکی دیگر از دستاوردهای صنعت هسته‌‌‌ای است که در نمایشگاه ارائه شده بود. فناوری پلاسما در تصفیه شیرابه‌‌‌های پسماندهای دارویی، پسماندهای بیمارستانی و پسماندهای حاصل از دفن زباله و انباشت آن و همچنین در تبدیل نفت سنگین به نفت سبک و در درمان انواع سرطان کاربرد دارد. از فناوری پلاسما برای درمان زخم‌‌‌های مزمن از جمله زخم دیابت نیز استفاده می‌شود.

تولید ترکیبات دوتریوم با فرآوری آب سنگین و جلوگیری از خام‌فروشی آن، یکی دیگر از دستاوردهای دانش هسته‌‌‌ای است که در نمایشگاه ارائه شد. از ترکیبات دوتریوم محصولات مختلفی با کاربرد در حوزه‌‌‌های الکترونیک و سلامت به‌‌‌دست می‌‌‌آید. از دیگر دستاوردها در حوزه دانش هسته‌‌‌ای، بومی‌سازی قطعات و تجهیزات از معدن تا نیروگاه است. اکنون چرخه سوخت هسته‌‌‌ای یعنی مراحل اکتشاف، استخراج، تولید کیک زرد، فرآوری اورانیوم، غنی‌‌‌سازی، ساخت قرص، میله و مجتمع سوخت، مدیریت سوخت هسته‌‌‌ای در قلب رآکتور و مدیریت پسماندهای رآکتور همگی در داخل و با دانش بومی هسته‌‌‌ای انجام می‌شود.

استفاده از دانش هسته‌‌‌ای در بخش معدن و صنایع نفت و پتروشیمی و استفاده از آن در کشف معادن اورانیوم و کشف چاه‌‌‌های نفت با استفاده از ژئوفیزیک هوابرد یکی از دستاوردهای علمی مهم است که در نمایشگاه ارائه شد. کشورمان اکنون قادر است با استفاده از ژئوفیزیک هوابرد تا عمق 15‌هزار متری زمین، معادن مختلف و چاه‌های نفت را شناسایی کند.

76300_593 copy

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان