در مصر باستان از روغن مرمکی برای درمان تب یونجه و هرپس استفاده می کردند و در یونان نیز از آن برای ضد عفونی کردن زخم های سربازان در جنگ استفاده می شد. اگر مایلید تا بیشتر با خواص روغن مرمکی آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
آشنایی با خواص روغن مرمکی
روغن گیاه مر، مران یا مرمکی هزاران سال است که در درمان های سنتی استفاده می شود. در مصر باستان از این گیاه برای درمان تب یونجه و هرپس استفاده می شد و در یونان باستان این روغن به عنوان ضد عفونی کننده زخم های سربازان در جنگ استفاده می شد.
در این مطلب قصد داریم به خواص روغن مرمکی بپردازیم. و قبل از آن مختصری با گیاه مرمک آشنا می شوید.
معرفی گیاه مرمکی
مر صمغ رزین معطری می باشد که از گیاه مران حاصل می شود و این درختچه گونه های مختلفی دارد. گیاه مر خاردار با شاخه های کوتاه و گل های نر و ماده می باشد. میوه گیاه گرد به صورت گلابی و اندکی گوشتی است. محل رویش این درختچه در نواحی گرمسیری جنوب عربستان، حبشه، بخش های جنوبی دریای سرخ و سواحل افریقایی این دریا و سواحل سومالی است.
صمغ مرمکی در فصل گرم به میزان کمی از تنه و ساقه درختچه ترشح می شود. این صمغ ابتدا سفید بوده و بعد از مدتی به رنگ زرد تا قهوه ای مایل به قرمز در می آید. طعم آن تلخ است. شیوه دیگر استخراج صمغ مرمکی این است که قطعات تنه درخت یا ساقه های آن را در آب جوشانده و سپس آب را صاف و تبخیر می کنند تا رسوبات جدا شود. این صمغ تقریبا سیاه بوده و کیفیت آن از نوع اول کمتر است.
ارتفاع درختچه مرمکی گاه به سه متر هم می رسد. تنه درختچه ضخیم بوده و دارای شاخه های گره دار نامنظم است. برگچه های جانبی بسیار ریز بود و در انتهای شاخه های کوتاه قرار می گیرند. رزین ترشح شده از شکاف شیارهای ایجادی روی تنه به شکل توده های نامنظم به رنگ های زرد تا قهوه ای مایل به قرمز هستند.
از صمغ ترشح شده از پوست که در جریان هوا خشک شده جهت مصارف دارویی استفاده می شود. روغن استخراج شده از این گیاه نیز برای مصارف زیادی مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه به آن ها اشاره می شود.
روغن مرمکی چه خواصی دارد؟
از جمله خواص این روغن محبوب گیاهی عبارت است از:
ضد میکروبی قوی است.
روغن مرمکی خواص ضد میکروبی قوی دارد که از زمان مصر باستان جهت مومیایی کردن مورد استفاده قرار می گرفته است. این روغن به علت عطر خوشایند و توانایی اش در نابودی باکتری ها مورد توجه بوده است. تحقیقات نشان می دهد روغن مرمکی به صورت مستقیم باکتری ها را از بین برده و با افزایش تولید گلبول های سفید سبب تقویت سیستم ایمنی می شود. این قابلیت به کاهش خطر ابتلا به بیماری های عفونی نیز کمک می کند.
از مرمکی می توان به عنوان طعم دهنده برای شیرینی، آب نبات، آدامس و نوشیدنی ها استفاده کرد. ضمنا در ساخت عطر و بخور نیز مورد استفاده قرار می گیرد. به شیوه سنتی هم از داروی مرمکی جهت درمان زخم های ناشی از التهاب گلو، نزله تنفسی سرماخوردگی و … استفاده می شود.
انگل ها را نابود می کند.
مطالعاتی نشان داده روغن مرمکی می تواند در بهبود عفونت های انگلی موثر باشد. این روغن با ترکیبات خاص خود می تواند با انگل ها مقابله کند و عفونت های انگلی را بهبود بخشد.
درد و التهاب مفاصل را تسکین می بخشد.
روغن مر دارای ترکیباتی است که سبب توقف تولید مواد شیمیایی التهابی می گردد و از این طریق تورم و درد مفاصل را کاهش می دهد. این ترکیبات ضمنا به گیرنده های اوپیوئیدی متصل شده و مانع از انتقال سیگنال های درد به مغز می شوند. این قابلیت روغن مرمکی را به درمان طبیعی موثر برای مشکلات مفصلی و التهاب مربوط به آن تبدیل می کند.
رادیکال های آزاد بدن را کاهش می دهد.
روغن مرمکی غنی از آنتی اکسیدان بوده و موجب کاهش رادیکال های آزاد بدن می شود. این خاصیت موجب کاهش استرس اکسیداتیو و پیشگیری از پیری زودرس و بیماری های مربوطه می شود. پژوهش ها نشان می دهد روغن مرمکی می تواند خطر آسیب های کبدی را کاسته و سلامت عمومی بدن را بهبود دهد.
سبب سلامت دهان و دندان می شود.
مرمکی در طب سنتی به عنوان درمان موثر برای التهاب و عفونت های دهان و گلو معرفی شده است. این روغن به دلیل خواص ضد باکتریایی قوی خود می تواند منجر به بهبود زخم های دهان و کاهش التهاب لثه گردد. مطالعات نشان می دهد استفاده منظم از دهانشویه دارای روغن مرمکی می تواند پلاک های دندانی را کاسته و التهاب لثه ها را بهبود دهد. این قابلیت به ویژه در افراد مبتلا به بیماری بهجت موثر است.
سلول های سرطانی را کاهش می دهد.
پژوهش های آزمایشگاهی نشان می دهد روغن مرمکی خاصیت ضد سرطانی بالایی دارد. این روغن می تواند موجب مرگ سلول های سرطانی مختلف شود. آنتی اکسیدان های موجود در این روغن، به کاهش آسیب سلولی و جلوگیری از رشد سلول های سرطانی می شود.
مشکلات دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.
روغن مرمکی به بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک می کند. مطالعات حیوانی نشان داده این روغن زخم معده را بهبود بخشیده و گرفتگی های روده ای ناشی از سندرم روده تحریک پذیر را می کاهد.
کم کاری تیروئید را بهبود می بخشد.
این روغن در طب سنتی جهت درمان کم کاری تیروئید استفاده می شود. ترکیبات روغن مرمکی می تواند تاثیرات تحریک کننده روی تیروئید داشته و موجب بهبود فعالیت آن گردد. این خاصیت موجب می شود روغن مرمکی به عنوان درمان مکمل برای کم کاری تیروئید در نظر گرفته شود.
زخم های پوستی را درمان می کند.
روغن مرمکی در طب سنتی جهت تسریع روند درمان زخم های پوستی استفاده می شود همچنین مانع از عفونت زخم ها می گردد. مطالعات نشان می دهد این روغن قارچ های پوستی را از بین می برد و خطر ابتلا به بیماری هایی مثل قارچ پای ورزشکاران را کاهش می دهد.
از پوست در برابر آفتاب محافظت می کند.
روغن مرمکی شبیه یک ضد آفتاب طبیعی عمل می کند و پوست را در مقابل اشعه ماوراء بنفش محافظت می کند. مطالعات نشان می دهد این روغن خطر آفتاب سوختگی را کاهش داده و به حفظ سلامت پوست کمک می کند.
از ریزش مو و خشکی پوست جلوگیری می کند.
در هند اکثرا از این روغن جهت افزایش رشد مو و پرپشت شدن موها استفاده می شود. ضمنا این روغن از خشکی پوست و آفتاب سوختگی نیز جلوگیری می کند.
روغن مرمکی چه عوارضی دارد؟
از جمله عوارض روغن مرمکی عبارت است از:
- مصرف خوراکی این روغن شدیدا مسمومیت ایجاد می کند. از مصرف خوراکی روغن مرمکی خودداری شود.
- این روغن همچون دیگر روغن های ضروری،اصلا برای نوزادان و کودکان مناسب نیست.
- مصرف روغن مرمکی در دوران بارداری منجر به انقباض رحم و سقط جنین می شود. ضمنا در دوران شیردهی نیز نباید از این روغن استفاده شود.
- روغن مرمکی ممکن است سبب افزایش تپش قلب گردد. از این رو افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی بایستی در مصرف آن احتیاط نمایند.
- روغن مرمکی موجب کاهش قند خون شده از این رو افراد مبتلا به دیابت باید در این زمینه با پزشک مشورت داشته باشند.
- روغن مر با برخی داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین احتمال تداخل دارد.
- مصرف مرمکی در میزان کم برای بیشتر افراد بی خطر خواهد بود ولی مصرف زیاد آن احتمال بروز عوارض جانبی مثل اسهال را به دنبال دارد.
- مصرف مرمکی در دوز زیاد ایمن نبوده زیرا دوز بیشتر از 2-4 گرم کلیه را تحریک می کند.
- روغن مرمکی ممکن است تب را بدتر کند.
در پایان از همراهی شما متشکریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با خواص روغن مارولا و خواص روغن باباسو روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.