به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حسن قشقاوی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفت و گویی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه امضای معاهده مشترک جامع راهبردی 20ساله با روسیه، چه منافعی را برای ایران به همراه خواهد داشت بیان کرد: روسیه یکی از کشورهای همسایه ما است که توسعه روابط با آن در چارچوب اصول عقلانیت و دیپلماسی، اهمیت ویژهای دارد. روابط با کشورهای همسایه به دلیل نزدیکی جغرافیایی و منافع مشترک، از جایگاه ویژهای در سیاست خارجی برخوردار است و این روابطبهطور طبیعی با کشورهایی که فاصله زیادی با ما دارند، تفاوت دارد. از جمله مزایای این روابط میتوان به امنیت مشترک، منافع اقتصادی مشترک و ظرفیتهای ترانزیتی اشاره کرد. علاوه بر این، همکاری در سازمانهای منطقهای و بینالمللی نظیر پیمان شانگهای، گروه بریکس و همچنین تعاملات در حوزه دریای خزر، بر اهمیت روابط و روسیه اضافه میکند.
وی ادامه داد: از منظر سیاسی، تقویت روابط با روسیه یک ضرورت برای ایران است. اما این که قراردادهای بین دو کشور جنبه تاکتیکی دارند یا استراتژیک، بستگی به محتوا و اهداف بلندمدت یا کوتاهمدت آنها دارد. معمولا اینگونه توافقات در وزارت خارجه و سایر نهادهای ذیربط مورد بررسی و کار کارشناسی قرار میگیرند. به همین دلیل، نمیتوان پیش از اجرای کامل یک قرارداد، ارزیابی دقیقی از آن داشت. اما اصل اساسی این است که هرچه روابط با کشورهای همسایه تقویت شود، در چارچوب منافع ملی باید مورد حمایت قرار گیرد.
آیا ایران و روسیه از توافق 20ساله به صورت برابر سود میبرند؟
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا از توافق بلندمدت اخیر میان ایران و روسیه، هر دو طرف به صورت برابر سود میبرند یا خیر، اظهار کرد: پاسخ به این سؤال به میزان هوشمندی و توانایی طرفین در مذاکره و اجرای مفاد قرارداد بستگی دارد. در عرصه روابط بینالملل، هر کشوری به دنبال حداکثرسازی منافع خود است و ایران نیز باید با تحرکات بیشتر در حوزههای اقتصادی و سیاسی، از ظرفیتهای موجود بهرهبرداری کند. آینده نشان خواهد داد کدام طرف توانسته است از این قراردادها بهره بیشتری ببرد و عقل سیاسی به چه میزان در این مسیر بهکار گرفته شده است. کشوری که عاقلانه عمل کند، تلاش میکند چنین تفاهمنامهها را بهخوبی اجرایی سازد، درحالیکه بیتوجهی و ضعف مدیریتی میتواند فرصتها را از بین ببرد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره علت تاخیر روسها در تحویل سامانه دفاعی اس-400- و جنگندههای سوخو 35 به ایران، عنوان کرد: در خصوص مواردی که گاه به عنوان بدعهدیهای روسیه در رسانهها گزارش میشود، مثل آنچه درباره تاخیر در تحویل جنگندههای سوخو 35 یا سامانههای دفاعی اس-400 به ایران گفته میشود، باید توجه داشت مواردی که در رسانهها بیان میشود، همیشه با واقعیت مطابقت ندارد؛ یعنی آنچه که برخی رسانهها منتشر میکنند، ممکن است با دادههای رسمی و اطلاعات موجود در نهادهای مرتبط تفاوت داشته باشد. از سوی دیگر، برخی از این توافقات دارای ماهیت محرمانه هستند و نمیتوان جزئیات آنها را در معرض دید عموم قرار داد. اما رسانهها وظیفه دارند در چارچوب منافع ملی و با اتکا به اطلاعات صحیح، واقعیتها را به مردم منتقل کنند.
قشقاوی در نهایت خاطر نشان کرد: بهطور کلی، آنچه که در کمیسیون امنیت ملی درباره همکاریهای ایران و روسیه مطرح میشود، در بسیاری از موارد با اطلاعات منتشرشده در رسانهها مغایرت دارد. این مغایرتها ممکن است ناشی از کمبود دسترسی به اطلاعات دقیق و محرمانه یا داشتن جهتگیری توسط برخی رسانهها باشد. بنابراین، برای شفافیت بیشتر، لازم است مسئولان مربوطه مانند وزارت دفاع یا وزارت امور خارجه، توضیحات لازم را ارائه دهند تا افکار عمومی با آگاهی کامل در جریان مسائل قرار گیرد. اما آنچه براساس اطلاعات محرمانه در اختیار نمایندگان مجلس قرار گرفته، حاکی از آن است که روسیه در تحویل سوخو 35 به ایران بدعهدی نکرده است.
29215