حصبه در دسته بیماری های گوارشی قرار دارد و یک عفونت جدی مرگبار می باشد. این بیماری در کشورهای در حال توسعه و جهان سوم تهدید جدی برای سلامتی محسوب می شود. اگر به دنبال اطلاع از علت، علائم و درمان این بیماری حصبه هستید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
علت؛ علائم و درمان بیماری حصبه
بیماری حصبه یا تب تیفوئید نوعی بیماری گوارشی عفونی می باشد که توسط باکتری سالمونلا تیفی به وجود می آید و دلیل اصلی آن کمبود بهداشت و آب آشامیدنی سالم می باشد. مصرف غذا یا آب آلوده مصرف شده توسط فرد مبتلا سبب سرایت حصبه می شود.
وقتی باکتری عامل حصبه وارد دستگاه گوارش فرد شود تکثیر شده و در جریان خون منتشر می شود. شهرنشینی و تغییرات اقلیمی از فاکتورهای بالقوه افزایش بار جهانی حصبه می باشند. همچنین مقاومت به درمان آنتی بیوتیک سبب سهولت انتشار و سرایت حصبه در جوامعی که آب آشامیدنی سالم و امکانات بهداشتی ندارند می شود.
گزارش شده حصبه در کشورهای درحال توسعه تهدید جدی برای سلامت محسوب می شود. در ادامه قصد داریم بیشتر در مورد علت، علائم و درمان بیماری حصبه صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
علت تب حصبه یا تب تیفوئید چیست؟
تب حصبه در گروه بیماری های عفونی گوارشی قرار دارد. این بیماری توسط متخصص عفونی و گوارش معاینه و درمان می شود. عامل این بیماری باکتری سالمونلا تیفی می باشد که این باکتری سبب مسمومیت غذایی سالمونلا هم محسوب می شود.
تب حصبه شدیدا مسری بوده و توسط مدفوع یا ادرار منتقل می شود. مصرف آب یا غذایی که با میزان کمی مدفوع یا ادرار فرد بیمار آلوده شده باشد سبب ابتلا و انتشار تب تیفوئید می شود.
تب تیفوئید در بزرگسالان و کودکان چه علائمی دارد؟
علائم اصلی تب تیفوئید عبارت است از:
- دمای بالای بدن که به تدریج افزایش می یابد. تب در ناحیه شکم و سر کودک را حتما جدی بگیرید.
- سردرد و گرفتگی عضلانی
- سرفه
- خستگی شدید و بی حالی
- یبوست
با افزایش عفونت حصبه، اشتهای فرد کاهش یافته و احساس بی حالی، شکم درد و اسهال را تجربه می کند. عده ای هم بثورات پوستی پیدا می کنند. عدم درمان حصبه سبب تشددی علائم شده و ریسک عوارض خطرناک و مرگبار بیماری افزایش می یابد.
شایان ذکر است علائم تب تیفوئید، در فاصله یک هفته تا یک ماه بعد از ابتلا در فرد بروز می کند. نشانه های تب حصبه در بزرگسالان شامل تب بالا، ضعف، تهوع، یبوست، کاهش اشتها، استخوان درد، سردرد و یبوست می باشد.
در کودکان علائم تب حصبه بعد از دوره نهفتگی 7-14 روزه با تب 39 درجه شروع می شود و به تدریج به 40 درجه می رسد. معمولا تا چهار هفته تب در این سطح است. از سایر علائم حصبه در کودکان درد شکم، سردرد، اسهال، ضعف، یبوست و جوش های برجسته روی سینه و شکم است که از هفته دوم بیماری نمایان می شوند.
عدم درمان بیماری حصبه احتمال سوراخ شدن روده و خونریزی را به همراه دارد.
چه کسانی ناقل تب حصبه هستند؟
بهبود شرایط زندگی و آنتی بیوتیک ها سبب کاهش چشمگیر میزان مرگ و میر ناشی از تب حصبه در کشورهای پیشرفته شد. اگر چه این بیماری همچنان در نواحی در حال توسعه افریقا، شرق مدیترانه، غرب اقیانوس آرام و .. یک بیماری و مشکل سلامت عمومی به شمار می رود.
تب تیفوئید در جوامعی که به آب سالم و امکانات بهداشتی دسترسی ندارند بیشتر است و کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض حصبه هستند. پزشک عفونی برای درمان بیماری گوارشی آنتی بیوتیک تجویز می کند. با بهبود بیماری ممکن است باکتری در بدن برخی افراد باقی مانده و ناقل مزمن حصبه شوند.
یعنی افرادی که علائم ابتلا به تب حصبه در آن ها دیده نمی شود ولی همچنان باکتری عامل بیماری توسط مدفوع و ادرار آن ها پخش می شود ناقل هستند.
تشخیص بیماری حصبه
اگر با فرد ناقل حصبه در تماس بوده اید یا علائم مشکوکی مثل استفراغ و اسهال شدید دارید حتما به پزشک مراجعه تا درمان لازم صورت گیرد. برای تشخیص بیماری حصبه آزمایش های تشخیصی مانند کشت خون، کشت مغز استخوان، کشت ادرار و مدفوع و آزمایش سرمی تجویز می شود.
به منظور تشخیص قطعی بیماری تیفوئید باکتری با کشت خون یا کشت مغز استخوان جدا می شود. معمولا آزمایش مغز استخوان در شرایطی تجویز می شود که نتایج آزمایشات دیگر مشخص نباشد زیرا آزمایش زمان بر و دردناکی است. حتما تحت نظر متخصص عفونی آزمایش صورت گیرد تا اطمینان ایجاد شود که باکتری عامل حصبه وجود دارد یا خیر.
روش های درمان حصبه
درمان حصبه با روش های پزشکی و گیاهی امکان پذیر است. در روش پزشکی با آنتی بیوتیک می توان تب حصبه را درمان کرد. مقاومت آنتی بیوتیک موجب می شود روش های درمانی سخت تر و هزینه بر تر شوند. حتی وقتی علائم تب از بین برود باز هم فرد ناقل تب حصبه است.
یعنی از طریق باکتری های موجود در مدفوع یا ادرار این بیماری منتقل می شود. از روش های درمان حصبه عبارت است از:
- اولین داروهایی که تجویز می شوند کورتیکواستروئیدها هستند که با تحریک سیستم ایمنی موجب افزایش پلاکت های خون می گردند. کورتیکواستروئیدهای موضعی نیز برای درمان راش پوستی ناشی از این بیماری عفونی مناسب هستند.
- مصرف آنتی بیوتیک مطابق تجویز پزشک عفونی
- شستشوی دست با آب و صابون به طور مداوم
- پرهیز از تهیه و سرو غذا برای دیگران تا بهبود کامل بیماری
- بهترین قرصی که در درمان حصبه تجویز می شود قرص استاتین می باشد که برای کاهش کلسترول خون هم استفاده می شود.
از جمله درمان های گیاهی و سنتی در کنار علم پزشکی برای مقابله با تب حصبه عبارت است از:
- مصرف آب و مایعات فراوان
- کمپرس سرد برای کاهش دمای بدن
- مصرف دمنوش جوانه میخک هفت روز
- مصرف غذاها و میوه های فیبردار در صورت یبوست
- مصرف آب حاوی قند و نمک برای جبران ضعف ناشی از اسهال
- نوشیدن روزانه سه وعده چای زنجبیل تا زمان بهبود بیماری
- مصرف ترکیب سرکه سیب و عسل با آب قبل از وعده غذایی برای هفت روز
- مصرف دو حبه سیر با معده خالی. البته برای کودکان و زنان باردار ممنوع است.
- افرادی که اسهال دارند محصولات لبنی مصرف نکنند.
- نوشابه گازدار، غذاهای پر ادویه، چای و نوشیدنی کافئینی و الکل هم مصرف نشود.