در بیشتر موارد خال چشمی کاملا بی خطر و بی ضرر بوده ولی بایستی خال چشم توسط پزشک معاینه شود تا خوش خیم یا بدخیم بودن آن مشخص شود. در ادامه مطلب قصد داریم به انواع خال چشم و روش درمان آن اشاره نماییم. با ما همراه باشید.
آشنایی با انواع خال چشم و روش درمان آن ها
انواع خال چشمی وجود دارد که در اثر تجمع ملانوسیت ها روی سطح بیرونی چشم ایجاد می شود. وجود خال در چشم ممکن است غیر عادی به نظر برسد ولی خیلی شایع است. در اکثر موارد خال چشم بی خطر و بی ضرر بوده ولی باید توسط پزشک معاینه شده تا خوش خیم یا بدخیم بودن آن مشخص شود.
در این مطلب قصد داریم اطلاعاتی در مورد خال چشمی، انواع و درمان آن بیان نماییم. همچنین می توانید برای آشنایی با انواع چشم مصنوعی و علت تیک عصبی چشم روی لینک کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.
علت ایجاد خال چشمی چیست؟
خال چشم که در اصطلاح پزشکی نووس گفته می شود از بیماری های بی خطر چشمی محسوب می شود که انواع مختلفی دارد. این عارضه به علت انتشار نامناسب سلول های ملانوسیت و تجمع آن ها در یک نقطه ایجاد می شود.
خال چشم در همه نقاط چشم به وجود می آید و در بیشتر موارد بی ضرر است و مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمی کند. ولی بهتر است این خال را پزشک بررسی کند. چرا که برخی خال های چشمی بدخیم بوده و در صورت عدم درمان پیشرفت می کنند.
چند نوع خال چشمی وجود دارد؟
انواع مختلفی از خال های چشمی هست که می توانند در سایز و اشکال مختلفی پدیدار شوند. درک انواع این خال ها به فرد کمک می کند تا هر نوع تغییر در بینایی اش را تشخیص داده و به آن رسیدگی نماید. از جمله خال های چشمی عبارت است از:
1 . خال چشم اکتسابی
خال چشم اکتسابی دقیقا خال های چشمی هستند که در اثر تجمع ملانوسیت ها ایجاد می شوند. ملانوسیت مسئول تولید رنگدانه بوده و به یکدیگر متصل شده و خال چشم اکتسابی را به وجود می آورد. این نوع خال چشمی در کودکی وجود ندارد و با افزایش سن ایجاد می شود.
این مسئله ممکن است به علت اختلالات داخلی و یا حوادث هم روی دهد. در برخی افراد با افزایش سن خال چشمی ایجاد می شود.
2. خال چشمی مادرزادی
همانطور که از اسم خال چشم مادرزادی مشخص است از بدو تولد با نوزاد همراه است. گاهی مواقع این عارضه در طول زندگی و با گذشت زمان بروز می یابد. افرادی که به شکل مادرزادی خال چشم دارند ممکن است در سال های اولیه این خال ها قابل رویت نباشد و به تدریج مشاهده شود.
خال چشمی مادرزادی یکی از خطرناک ترین انواع خال چشمی می باشد که زیرا که درصد تبدیل آن به سرطان بیشتر از دیگر انواع خال چشمی می باشد.
3. خال عنبیه چشم
خال عنبیه روی قسمت عنبیه یا بخش رنگی چشم پدیدار می شود. خال عنبیه معمولا تیره رنگ بوده و احتمال بروز آن در افراد چشم آبی بیشتر می باشد. از این رو به سادگی قابل تشخیص می باشند. اگر خال روی عنبیه چشم ایجاد شود به آن نووس گفته می شود.
با توجه به پژوهش های ارائه شده به طور میانگین 6-10 درصد افراد به خال عنبیه دچار می شوند. تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد خال عنبیه با افزایش ساعات قرارگیری در نور آفتاب رابطه مستقیمی دارد. این نوع خال چشمی مسطح بوده و معمولا بی خطر هستند. ضمنا با توده های برآمده ملانوم عنبیه تفاوت دارند.
4. خال چشم ملتحمه
این خال چشمی روی سفیده چشم ایجاد می شود و به اسم خال ملتحمه شناخته می شود. این ضایعه رنگدانه ای روی چشم در دوران کودکی بروز می کند و معمولا نصف سفیدی چشم را درگیر می سازد.
5. خال چشمی کوروئیدی
خال چشمی کوروئیدی (مشیمیه) از طریق رنگدانه های خوش خیم در پشت چشم ایجاد می شود. با توجه به پژوهش های صورت گرفته به طور میانگین از هر ده نفر یک نفر به خال چشمی کوروئیدی مبتلا می شود. این عارضه در اثر تجمع سلول های رنگدانه ای ایجاد می شود. خال چشمی کوروئیدی کم خطر بوده و درصد خیلی کمی از آن ها بدخیم می شوند.
قابل ذکر است خال کوروئید تنها با معاینات خاص پزشکی قابل تشخیص است و نسبت به دیگر خال های چشمی احتمال بیشتری برای بدخیم شدن دارد.
علائم بروز خال های چشمی
اگر خال چشم در عنبیه ایجاد شود به راحتی قابل مشاهده می باشد. این خال در افراد با چشم آبی بیشتر ایجاد می شود. ولی خال کوروئیدی نشانه های کمی دارد. به طور مثال گاهی مایع ترشح شده و در مواقعی با توده های رگ های خونی همراه است.
در مواردی خال کوروئیدی سبب از هم پاشیدگی شبکیه چشم و از دست دادن بینایی فرد می شود. خال ملتحمه گاهی اوقات قابل رویت بوده و گاهی نیز قابل مشاهده نیستند. ولی با گذشت زمان قابل رویت می شوند. این مسئله در دوران بلوغ یا بارداری احتمال بروز دارد.
خال چشمی چه عوارضی دارد؟
بیشتر خال های چشمی غیر سرطانی بوده و احتمال تبدیل آن ها به ملانوم کم می باشد. ولی به هر صورت بایستی مورد معاینه منظم قرار بگیرند. با تشخیص زودهنگام، درمان نتیجه بخش تر می شود و از تبدیل آن به مشکل جدی تر پیشگیری خواهد شد.
البته همواره عدم درمان منجر به سرطان نمی شود. بعضی بیماری ها در اثر بیماری خال چشمی ایجاد می شوند. اختلال هیپوتروفی اپتلیوم رنگدانه شبکیه گاهی در اثر عوارض خال چشمی ایجاد می شود که متاسفانه فاقد علامت است.
درمان خال های چشمی
بیشتر خال های چشمی قابل درمان هستند ولی پیش از درمان بایستی در زمان مناسب تشخیص داده شوند. برای جلوگیری از تبدیل خال به ملانوما بایستی مرتبا و در بازه زمانی معین بررسی و آزمایش شوند. هر شش ماه تا یک سال باید این کار صورت گیرد.
در طی معاینات تغییرات رنگ، شکل و اندازه خال بررسی می شود. اگر خال چشمی به علت تابش بیش از حد نور خورشید ایجاد شود عینک آفتابی تجویز می شود. اگر پزشک به این نتیجه برسد که باید خال برداشته شود، جراحی صورت می گیرد.
جراحی چشم باز یا لیزر در این شرایط صورت می گیرد. در حالت کلی خال چشم بی ضرر است و نیاز به درمان ندارد. در بیشتر موارد خال چشمی مشکلی برای بینایی به وجود نمی آورد. جز معاینات دوره ای به درمان دیگر نیاز نیست. در صورتی که علائمی مبنی بر تبدیل شدن خال به ملانوم باشد درمان ضروری است.