بالاخره جام جهانی روسیه هم تمام شد و جام زرین قهرمانی به فرانسه تعلق گرفت، اما لذتِ چشیدن غذاهای کشورهای مختلف که از فرهنگ هر کشور نشئت میگیرد، تمامنشدنیست. هنوز هم قصد داریم غذاهای روسی را به علاقهمندانِ حوزۀ «آشنایی با غذاهای ملل» معرفی کنیم و در ادامه، بهسراغ غذاها و خوراکهای کشورهایی مثل فرانسه و ایتالیا و ترکیه و… برویم. با روزچین همراه باشید و با طرز تهیۀ آبدوغ خیار روسی آشنا شوید.
آبدوغ خیار روسی یا آکروشکا
یکی از غذاهای روسی آکروشکاست. باتوجهبه سرمای همیشگی روسیه، دستور طبخ آکروشکا یا آبدوغ خیار روسی کمی با دیگر آبدوغ خیارهای مناطق گرمسیری متفاوت است. این غذا میبایست علاوهبر تأمین آب موردنیاز بدن، انرژیرسان نیز باشد.
مواد لازم (برای 4 نفر)
- خیار: سه عدد
- سینۀ مرغ پختهشده (یا سوسیس آبپز یا ژامبون): 500 گرم
- تخممرغ آبپز: دو تا سه عدد
- سیبزمینی آبپز: دو عدد بزرگ
- پیازچه: سه تا چهار ساقه
- تربچه: شش عدد
- سبزی معطر (نعنا، پونه، شوید، مرزه، ترخون و…) : 700 گرم
- سمتانا (خامۀ ترش) یا کِفیر یا دوغ کفیر: به میزان لازم
- *ماءالشعیر یا مخلوط سرکه و آب: یک لیتر
- نخودفرنگی سبز (به دلخواه)
- خردل (به دلخواه)
- نمک و فلفل
- نان خُردشده
*نکته: در روسیه به جای ماءالشعیر یا مخلوط آب و سرکه، از نوعی نوشابه غیرالکلی به نام کواس استفاده میکنند که چون ما به آن دسترسی نداریم، ماءالشعیر یا آب و سرکه را جایگزین آن میکنیم.
طرز تهیۀ آبدوغ خیار روسی
تهیه این سوپ سرد تابستانی همچون نمونههای مشابه آن، بسیار آسان است. ابتدا سینۀ مرغ و سیبزمینی و تخممرغ را خوب بشویید و بپزید. پس از پختهشدن و خنکشدن، پوست تخممرغ و سیبزمینی را بگیرید و بهشکل تکههای ریز مکعبی برش دهید. گوشت را هم تکهتکه کنید.
پس از شستن خیار و سبزیها و تربچهها و پیازچهها، آنها را نیز به قطعات کوچک تقسیم کنید. تمام مواد خردشده را داخل ظرف بزرگی بریزید و نمک و فلفل و خردل و نخودفرنگی را به آن اضافه کنید و خوب همبزنید. سپس ماءالشعیر را داخل همان کاسه بریزید و خوب مخلوط کنید. اجازه بدهید حدود ده دقیقه مواد داخل ماءالشعیر غوطهور باشند.
در انتها خامه ترش یا سمتانا را به مواد داخل ظرف اضافه کنید و آبدوغ خیار روسی را بهمدت یک ربع تا نیم ساعت در یخچال بگذارید تا خنک شود و عطر و طعم سبزیها غذا را لذیذتر کند؛ از سمتانا در سوپ بُرش هم استفاده میشود.
این غذا را مثل نمونههای دیگر آبدوغ خیار میتوانید با ترید نان خشک نوش جان کنید.