به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، محققان دانشگاه بایروث(Bayreuth) آلمان، به همراه دانشمندانی از ایتالیا و چین برای اولین بار به طور سیستماتیک تحقیق کردهاند که تحت چه شرایط و تا چه میزان، ترکیبات آرسنیک حاوی گوگرد در خاک شالیزارهای برنج شکل میگیرد. تا به امروز در ارزیابی اثرات سلامتی مصرف برنج این مسئله در نظر گرفته نشده است.
دانشمندان نتایج خود را در ژورنال Nature Geoscience ارائه داده و نیاز فوری به تحقیقات را با هدف محافظت از مصرف کنندگان برنج در برابر خطرات سلامتی ترکیبات آرسنیک در مزارع برنج موسوم به "تیوآرسناتها"(thioarsenates) اعلام کردند.
تیم تحقیق به سرپرستی پروفسور "بریتا پلنر فردریش" ژئوشیمیدان زیست محیطی دانشگاه بایروث یک روش اندازه گیری را تهیه کرده است که با استفاده از آن میتوان این ترکیبات را در خاکهای شالیزار برنج با اطمینان تشخیص داد.
به نظر میرسد تاکنون روشهایی که به طور معمول برای نظارت بر آرسنیک در مزارع برنج مورد استفاده قرار میگرفت، برای این منظور کافی نبوده است. این امر به این دلیل است که این روشها قادر به شناسایی ترکیبات آرسنیک حاوی گوگرد نیستند و یا آنها را از ترکیبات آرسنیک حاوی اکسیژن متمایز میکنند.
این در خالی است که این موضوع از نظر خطرات احتمالی سلامتی بسیار مشکل ساز است. حداقل یک ترکیب آرسنیک حاوی گوگرد کشف شده در شالیزارهای برنج قبلاً سرطانزا شناخته شده است. این امر باعث میشود که به طور خاص تشخیص ترکیبات آرسنیک حاوی گوگرد آلی و بررسی سمیت آنها از اهمیت بیشتری برخوردار شود. احتمالاً این ترکیبات به دلیل روشهای اندازهگیری ناکافی و نادقیق، تاکنون با ترکیبات آرسنیک آلی اکسیژن غیر سمی اشتباه گرفته شدهاند.
"فردریش" میگوید: جذب "تیوآرسناتها" در گیاهان برنج و خطرات احتمالی برای سلامتی انسان ناشی از مصرف آنها فوراً نیاز به تحقیقات بیشتر دارد. برنج مهمترین ماده غذایی جهان است و پایه غذایی را برای بیش از نیمی از جمعیت جهان تشکیل میدهد.
وی خواستار تعیین محدودیتهای قانونی برای همه ترکیبات سمی آرسنیک در آینده شده است و افزود: روشهای تحلیلی برای نظارت بر میزان این ترکیبات که به درستی همه این ترکیبات را تشخیص دهد، باید یک روال قانونی شود.
محققان با استفاده از یک روش جدید اندازهگیری، تشکیل ترکیبات آرسنیک حاوی گوگرد را برای مدت طولانی در مزارع برنج در ایتالیا و چین مشاهده کردهاند. به نظر میرسد مقادیر "تیوآرسناتها" به میزان قابل توجهی با pH خاک و سایر پارامترهای به راحتی قابل اندازه گیری در ارتباط است. این یافتهها حاوی نقاط شروع ارزشمندی برای توسعه روشهای پیشبینی هستند. اگر در آینده بتوانیم بدون تلاش فنی زیاد پیش بینی کنیم که در مزارع برنج به خصوص شالیزارهای بزرگ چه میزان ترکیبات آرسنیک حاوی گوگرد وجود دارد، میتوان انتظار داشت نقش مهمی در ارزیابی خطرات سلامتی آن و کمک به سلامتی مردم داشته باشیم.
نویسندگان این مطالعه جدید، تحقیقات و اقدامات لازم را ضروری میدانند تا بتوانند به طور علمی خطرات سلامتی ناشی از این ترکیبات را ارزیابی کنند.
مطالعات انجام شده در آزمایشگاههای بایروث قبلاً تأیید کرده است که ترکیبات آرسنیک حاوی گوگرد میتوانند وارد گیاه برنج شوند و حتی به دانه برنج نیز برسند. با این حال بر اساس دانش فعلی ما، نمیتوان گفت که آلودگی آرسنیک در برنج تماما در خاک انجام میشود.
محققان میگویند مطالعات بعدی ما نشان خواهد داد که آیا "تیوآرسناتها" به عنوان یک خطر کلی یا فرصتی برای تولید برنج حاوی کمترین مقدار ممکن آرسنیک است که برای سلامتی خطرناک نباشد. در این صورت میتوان دستورالعملهای بیشتری برای مدیریت آب یا خاک در مزارع برنج و پرورش هدفمند انواع جدید برنج توسعه داد.