تحریریه پزشک امروز
مقدمه
با شروع فصل گرما، شیوع بیماریهای رودهای افزایش مییابد. این بیماریها که با علائمی چون تهوع و استفراغ، اسهال و دلپیچه همراه هستند. علت اغلب بیماریهای رودهای (که به نام گاستروآنژیت معروف میباشند) میکروبها میباشند که با رعایت اصول بهداشتی، به راحتی قابل پیشگیری میباشد. مهمترین عامل در ابتلا به این بیماریها، عدم رعایت اصول بهداشتی در هنگام تهیه و پخت غذا و همچنین مصرف غذاهای غیربهداشتی در خارج از منزل میباشد. رعایت اصول بهداشتی ذیل تا حد زیادی میتواند شما را از ابتلا به این بیماری موذی در امان نگه دارد.
- سبزیجات خام و میوهها را پیش از مصرف حتما شسته و ضدعفونی نمائید.
- در صورتی که از سلامت میوه اطمینان ندارید، پوست آن را جدا نمائید.
- از خرید مواد غذائی در خارج از منزل که با دست کارگران در تماس هستند، جدا خودداری کنید.
- در مسافرتها سعی کنید از آب بهداشتی بستهبندی شده استفاده نمائید.
- از مصرف شیر، دوغ، ماست و پنیر محلی خودداری نمائید و شیر را قبل از مصرف حتما بجوشانید.
- در تابستان هنگام گردش در پارکها به تابلوهای هشداردهنده و مشخصکنندهی آب آشامیدنی و آب فضای سبز توجه نموده و از مصرف آب فضای سبز برای آشامیدن جدا خودداری کنید.
- آب چشمهها همیشه سالم نیست، هنگام مسافرت و گردش در تابستان همواره از سلامت آب مصرفی اطمینان حاصل کنید و در صورت مشکوک بودن از آب جوشیده استفاده کنید. برای این منظور آب را به مدت یک دقیقه بجوشانید تا قابل آشامیدن شود.
خوراکیهای خام یا پخته که توسط دستفروشان دورهگرد عرضه میشود، بهداشتی نبوده و مصرف آن جایز نیست.
- کوتاه کردن ناخنها و تمیز نگه داشتن آنها به پیشگیری از ابتلا به بیماریهای اسهالی بهخصوص نزد کودکان کمک میکند.
- کاهو و سبزیجاتی که به صورت خام مصرف میشوند، بایستی ابتدا با آب سالم و سپس با استفاده از مواد پاککننده و ضدعفونیکننده شسته شود.
- از قرار دادن مواد غذائی شسته نشده در کنار مواد غذائی تمیز در داخل یخچال خودداری کنید
- به فرزندان خود آموزش دهید که هرگز از فروشندگان دورهگرد خوراکی نخرند.
- از ریختن اشغال و زباله در رودخانهها، معابر و اماکن عمومی جدا خودداری کنید.
- از مصرف محتویات قوطیهای کنسرو و کمپوت باد کرده و دارای نشستی، خودداری نمایید.
- وقتی غذاهای پخته شده در درجهی حرارت اتاق سرد میشوند، میکروبها شروع به رشد و تکثیر مینمایند و هر چه بیشتر باقی بمانند، خطر مسمومیت در اثر خوردن این نوع غذاها بیشتر میشود.
- بسیاری از مواد غذائی خام بهخصوص گوشت و مرغ، آلوده به میکروبهای بیماریزا است و اگر خوب پخته نشود، ممکن است مصرف آن موجب بیماری شود.
- غذای پختهی سالم با کوچکترین تماس با غذای خام، آلوده میگردد. از تماس مواد غذائی خام با مواد غذائی پخته خودداری کنید.
- مواد غذائی را از دسترس حشرات، جوندگان و سایر حیوانات دور نگه دارید.
- انواع گوشت منجمد باید قبل از پختن از حالت انجماد خارج شود.
- گوشت و مواد پروتئینی را پس از یخزدایی مجددا داخل فریزر قرار دهید.
- شیر پاستوریزه نشده غالبا به عوامل بیماریزا آلوده است، حتما شیر پاستوریزه نشده را به مدت 1 دقیقه جوشانده و سپس مصرف نمایید.
- کشک مایع را قبل از مصرف به مدت 5 دقیقه بجوشانید تا به بیماری کشندهی بوتولیسم مبتلا نشوید.
- برای اطمینان، انواع کنسرو را قبل از باز کردن و مصرف، به مدت 5 دقیقه در آب بجوشانید.
- کارد، سینی، سبد و سایر وسایل مورد استفاده برای پاک کردن سبزیجات پس از اتمام کار با مواد پاککننده کاملا شستشو شود.
- هنگام پاک کردن سبزی، کاهو و امثال آنها، وسایل و ابزار کار و دستها شدیدا آلوده میشوند، لذا از خوردن و آشامیدن هنگام کار و قبل از شستشوی دستها با آب و صابون خودداری کنید.