پیشگیری از عدم تحمل مواد غذایی
رژیم غذایی خود را به مدت دو هفته یادداشت کنید تا متوجه شوید از مواد غذایی که بدن نسبت به تحمل آنها حساستر است، به طور متوسط چقدر استفاده میکنید. این مواد شامل، گندم، تخممرغ، کنجد، سویا، شکلات، بادام زمینی، لبنیات، صدف، مخمر و گلوتن هستند. مواد غذایی را که بارها و بارها مصرف کردهاید، دستکم به مدت 3-4 هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید تا تأثیر شگرف آن را ببینید. رژیم غذایی خود را متنوع و از خوردن مکرر غذاهای ثابت در روزهای متفاوت خودداری کنید. مصرف مکمل و غذاهای گیاهی و سبزیجات، التهاب دیواره روده را کاهش میدهد.
دیسبیوزیس باکتریایی
دیسبیوزیس به معنی به هم خوردن توازن باکتریهای معده است. روده بزرگ شما میزبان هزاران میکروارگانیسم میباشد که بعضی از آنها مفیدند و در واقع به حفظ سلولهای روده کمک و آنها را از ابتلا به بیماری و پوسیدگی محافظت میکنند؛ اما برخی دیگر بالقوه مضر هستند؛ مانند مخمرها، انگلها و برخی از باکتریها که به سلولهای روده (میزبان) آسیب رسانده و موجب مسمومیت روده میشوند. روده سالم، رودهای است که بتواند میان این باکتریها توازن ایجاد کند. اگر تعداد باکتریهای بد روده افزایش یابد، به احتمال زیاد دچار مشکل نفخ خواهید شد.
برای افزایش باکتریهای خوب در روده
خوردن ماست، سه تا چهار بار در هفته کاهش مصرف غذاهای غنی از قندکه موجب رشد بیش از حد باکتری بد و انگل و مخمر در روده میشود. نوشیدن آب فیلتر شده و پاک در سفر مصرف روزانه مکملهایی که دستکم حاوی 4 میلیارد اسیدوفیلوس در هر کپسول هستند (حتماً باید در یخچال نگهداری شوند).
تحرک کم روده
حرکت کم و ضعیف روده، در واقع یعنی یک روده راکد که به سرعت مقدار پروبیوتیکها در آن کاهش مییابد و مقادیر زیادی مواد سمی تولید میشود؛ در نتیجه اشکالات زیادی در هضم مواد غذایی به وجود میآید که در طولانی مدت به سلولهای روده بزرگ آسیب میرساند و حتی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ افزایش مییابد.
تحرک کم روده موجب نفخ، درد و یبوست میشود و با ایجاد جوش روی پوست و سردردهای مکرر و خستگی همراه است. این مشکل میتواند ناشی از عملکرد ضعیف عضلات روده یا عدم تعادل بین کلسیم و منیزیم و یا رژیم غذایی بدون فیبر و به طور کلی کاهش و کمبود آب بدن باشد که به راحتی با رعایت نکات زیر میتوان آن را بهبود بخشید: بیش از 2 لیتر آب در روز بنوشید.
نوشیدن زیاد آب، روده را هیدراته کرده، حجم مدفوع را افزایش میدهد و آن را نرم میکند. با گنجاندن مواد غذایی حاوی فیبر محلول مثل میوهها، سبزیجات، عدس، لوبیا، جو و برنج قهوهای، حرکت روده را افزایش دهید. غذاهای غنی از منیزیم مصرف کنید تا عملکرد عضلات روده بهبود یابد، سبزیجات سبز برگی شکل، آجیل، تخمه آفتابگردان و دانهها منبع عالی از منیزیم هستند و میتوانید به راحتی آنها را در محل کارتان به جای تنقلات بیخاصیت و مصنوعی مصرف کنید.
بهبود هضم مواد غذایی
ایجاد تغییرات چشمگیر در رژیم غذایی معمولاً کمی دشوار است و نمیتوان آن را به مدت قابل توجهی حفظ و رعایت کرد؛ اما با رعایت نکات بسیار ریز و ساده میتوان فرایند هضم را بهبود بخشید:
1) روزانه یک قاشق غذاخوری کلم ترش به سالاد خود بیفزایید؛ زیرا مملو از باکتریهای خوب (پروبیوتیک) است. 2)در غذاهای خود از زنجفیل، نعناع و رازیانه استفاده کنید؛ زیرا گاز معده را کاهش میدهند. میتوانید آنها را در سبزی خوردن استفاده کنید و یا از دمکرده آنها یک چای خوب و گرم تهیه کرده و بنوشید. 3)خوردن میوه در زمان نامناسب موجب نفخ معده میشود؛ به خصوص بعد از غذا. بهترین زمان خوردن میوه، نیم ساعت قبل از غذای اصلی و یا دستکم دو ساعت بعد از آن است. 4)نوشیدن نوشابههای مصنوعی که اغلب حاوی قند بالایی هستند، موجب نفخ میشوند، بهتر است آب را جایگزین آنها کنید. 5)گیاه تازه پاپایا و آناناس حاوی بروملین و منبع خوبی از آنزیمهای گوارشی مفید و همچنین سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستند. آنها را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.
برای خواندن بخش اول- نفخ معده- اینجا کلیک کنید.