دکتر سیدمرتضی صفوی
تجمع پروتئینهای کدر شده در لنز چشم به کدورت عدسی چشم میانجامد باعث کاتاراکت میشود.
اثر برخی از مواد مغذی بر کاتاراکت
ویتامین E: این ویتامین در غلظتی بیش از پلاسما در لنز وجود دارد و در پیشگیری از کاتاراکت بسیار موثر است. ویتامین E باعث حفظ ویتامینهای A و C نیز میشود.
ویتامین C: این ویتامین در غلظت بیش از پلاسما در لنز موجود است. به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، در پیشگیری از کاتاراکت موثر است.
ویتامین B2: گلوتاتیون ردوکتاز که باعث نگهداری گلوتاتیون سلول میشود، برای احیای گلوتاتیون نیازمند FAD (فلاوین آدنین دینوکلئوتید) است که خود از ویتامین B2 ساخته میشود.
گزانتوفیلها: از بین کاروتنوئیدها، تنها گزانتوفیلهای لوتئین و زئاگزانتین در لنز انسان در غلظتهای بیش از پلاسما موجودند که در پیشگیری از کاتاراکت موثرند.
آلفا لیپوئیک اسید: آلفا لیپوئیک اسید (یک شبهویتامین) و فرم احیای آن دیهیدرولیپوئات (DHLA)، آنتی اکسیدانهای قابل حل در آب و چربی هستند و در پیشگیری از ایجاد تیرگیهای کاتاراکت دخیلند.
سلنیوم: سلنیوم در ساختمان گلوتاتیون پراکسیداز شرکت دارد. این آنزیم درون سلول، آب اکسیژنه (H2O2) را احیا میکند و مانع از تشکیل رادیکال اکسیژن و در نتیجه تخریب اکسیداتیوی درون سلول میشود و نقش پیشگیری کننده در کاتاراکت دارد.

توصیههای ویژه
1- مصرف حداقل 5/1 سهم میوه و سبزی در روز.
2- مصرف حداقل 3- 5/1 برابر RDA از مواد مغذی آنتی اکسیدان مثل ویتامینهای E و C، سلنیوم و همچنین ویتامینهای گروه B.
3- به علت اثر تشدید کننده و سینرژیستی مواد مغذی در برخی موارد، استفاده از مکملهای چند گانه نسبت به مصرف هر یک از مواد مغذی به تنهایی، امتیاز ویژهای دارد، مثلا مصرف ویتامینهای E و C به طور همزمان.
4- مصرف منابع خوب گزانتوفیلها (اسفناج، کلم، گل کلم و تخم مرغ).
5- مصرف منابع آلفالیپوئیک اسید (اسفناج، کلم، گل کلم، گوشت گاو، مخمر آبجو، دل و قلوه).
6- کنترل رژیمی بیماریهای دیابت و گالاکتوزمیا.