پیشگیری از AMD...چگونه؟
در واقع یک «رژیم چشمی سالم» است که ممکن است در کاهش ریسک ابتلا به AMD موثر واقع شود. به گفته دانشمندان علم تغذیه، ویتامینهای C، E، B6، B12، B9 یا همان اسید فولیک یا فولات، کاروتنوئیدها، بتا- کاروتن، لوتئین، زئازانتین و همچنین اسیدهای چرب امگا-3 و روی با حفظ سلامتی چشم در ارتباط هستند. جنیفر نلسون، کارشناس ارشد تغذیه و دانشیار دانشکده علوم سلامتی در مینه سوتا میگوید: «وجود مقادیر کافی اسید فولیک، ویتامین B6 و آنتی اکسیدانها در رژیم غذایی معمول افراد در حفظ سلامتی چشم نقش مهمی دارد». مواد غذایی بسیاری در دسترس همه ما میباشد که مقادیر زیادی از عناصر گفته شده در بالا که در پیشگیری از بروز بیماریهای چشمی میتوانند موثر واقع شوند را به وفور در خود دارند.
در صدر لیست این خوراکیها مطابق بسیاری از رژیمهای سالم میوهها و سبزیها قرار دارند که منابع خوبی برای تامین ویتامینهای C و E هستند. از بین سبزیها آنهایی که برگهای سبز تیره دارند (مانند اسفناج و کلم پیچ) میتوانند منابع گیاهی خوبی برای تامین لوتئین و ویتامین E مورد نیاز باشند.
مصرف میوهها و سبزیهای زرد و نارنجی (مانند پرتقال، نارنگی و هویج) که بتا-کاروتن و زئازانتین در خود دارند هم به حفظ سلامت چشم کمک میکند.
ماهیهایی چون سالمون، مکرل، ساردین، تون و ماهی سفید هم سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 هستند که تاثیر مثبت آنها در پیشگیری از بروز بسیاری بیماریها ثابت شده است. بیماریهای چشمی هم از این نوع هستند. به علاوه وجود تخممرغ، شیر، گوشت بره و گوشت گاو در رژیم سالم چشمی میتواند ماده معدنی روی را به قدر کافی به بدن شما برساند. شما میتوانید با خوردن موز، گوشت مرغ، لوبیای خشک، ماهی، جگر و سیب زمینی از ویتامین B6 هم بهرهمند شوید.
بسیاری از منابع غذایی گفته شده در بالا مانند مرکبات، غلات غنی شده، سبزیهایی که برگ سبز تیره دارند، جگر، قارچ، مغزها و نخودها سرشار از اسید فولیک هستند.
غذاهایی که دوستدار AMD هستند
اگر شما برنج سفید، نان سفید، پاستا و به طور کلی غذاهایی که کربوهیدراتهای تصفیه شده دارند زیاد میخورید نادانسته به بالا بردن ریسک ابتلا به استحاله ماکولای وابسته به سن کمک میکنید. اگر این بیماری زود تشخیص داده نشود و برای جلوگیری از پیشرفت آن اقدامات لازم صورت نگیرد، میتواند فرد را نابینا کند.
نان، برنج سفید و پاستا کربوهیدراتهای ساده دارند که با خوردن آنها مقدار گلوکز یا قند خون به سرعت افزایش خواهد یافت. به جای این غذاها نانها و پاستاهایی بخورید که کربوهیدراتهای پیچیده دارند. همچنین برنج قهوهای را به جای برنج سفید جایگزین کنید.
مصرف مکملها هم خالی از فایده نیست
در کنار مصرف مرتب غذاهایی که در بالا گفته شد، مصرف مکملها نیز کمک بزرگی است. پژوهشی که محققان انستیتوی ملی بیماریهای چشم آمریکا در سال 2001 انجام دادند، نشان داد اگر AMD در مراحل متوسط باشد خوردن دوزهای بالا از مکملهای ویتامین E، بتا-کاروتن، روی و مس ممکن است از پیشرفت آن به مراحل بالاتر پیشگیری کند. همچنین مشخص شد کسی که AMD او در مراحل اولیه است یا فردی که اصلا نشانههای این بیماری را ندارد از مصرف این مکملها فایدهای نخواهد برد.
خوردن مکملها از دیدگاه یک متخصص
دکتر نلسون درباره مصرف این مکملها به نکته مهمی اشاره میکند: « از آنجایی که دوز آنتیاکسیدانها و روی موجود در این مکملها نسبتا بالاست مشاوره با پزشک متخصص قبل از شروع به مصرف آنها حتمی و ضروری میباشد، زیرا اوست که میتواند با شناختی که از وضعیت جسمانی شما دارد تشخیص دهد که آیا اصلا مجاز به خوردن آنها هستید یا خیر و در صورت امکان، به چه میزان و از کدام مکملها باید استفاده کنید.
مهمتر از همه اینکه به هیچ وجه نباید پس از خواندن اطلاعات کلی درباره تاثیر مکملهای بالا در پیشگیری از AMD، بیدرنگ و سرخود سراغ آنها بروید. وقتی هم پزشک دوز روزانه مشخصی را تجویز میکند، نباید بیشتر از آن دوز مکمل بخورید».
اگر بیش از حد مکمل بخورید
او در ادامه نوعی از بیماریها را مثال میزند که مصرف زیاده از حد مکملها میتواند ریسک ابتلا به آنها را افزایش دهد: «مکملهایی که محققان انستیتوی ملی بیماریهای چشم از تاثیر احتمالی مثبت آنها بر حفظ سلامتی چشم سخن گفتهاند، مقدار زیادی بتا-کاروتن در خود دارند که میتواند یکی از عوامل بالا برنده ریسک ابتلا به سرطان ریه در سیگاریها باشد». این متخصص عقیده دارد که یک رژیم غذایی حاوی مقادیر زیادی سبزیهای با برگهای سبز، ماهی و غلات غنی شده میتواند به بسیاری از افراد کمک کند بدون مصرف مکملهای فوق نیز از بروز بیماریهای چشمی به ویژه استحاله ماکولای وابسته به سن پیشگیری کنند.
برای خواندن بخش اول- تغذیه سالم و سلامت چشمها - اینجا کلیک کنید.