جگروز یا جگر پیچ متشکل از گوشت جگر می باشد که در لایه ای از چربی (وز) پیچیده و بر روی آتش کباب می گردد.. این غذای خوش طعم متعلق به استان لرستان است که هم می توان با برنج و هم با نان میل می شود. در این مطلب آشپزی با طرز تهیه جگروز خوشمزه آشنا خواهید شد.
جگروز همانند آش گوشت و آش ترخینه از غذاهای لذیذ و اصیل لرستانی است که در سایر شهرهای ایران همچون ایلام، کردستان، کرمانشاه و کشور عراق نیز طبخ شده و رایج می باشد. نام این غذا برگرفته از ترکیبات آن می باشد که جگر بخش عمده و اصلی آن و وز به همان لایه ای از چربی پرده مانند و نازک اطراف سیرابی و شکمبه گوسفند و گاو اطلاق می یابد. این غذا به دلیل دارا بودن جگر برای درمان کم خونی مفید می باشد.
مواد لازم
- یک عدد وز بزرگ
- یک دست جگر بزرگ
- مقدار نیاز فلفل
- مقدار نیاز نمک
طرز تهیه جگروز خوشمزه و خوش طعم
ابتدا در اولین مرحله جگر را به خوبی شسته و سپس قسمت های اضافه و چربی جگر را ببرید. بعد آن را داخل یک آبکش بگذارید تا آب زیادی آن کشیده گردد.
به همین ترتیب وز (چربی پرده مانند و نازک اطراف شکمبه و یا سیرابی گوسفندی و یا گاو) را بشویید و از نقطه ای بیاویزید تا آب آن خارج گردد. در نتیجه خنک شدن کامل آن مدنظر می باشد.
در این مرحله باید جگر را در سایزهای هم اندازه و سلیقه ای ببرید و سیخ را از میان آنها عبور دهید.
حالا نوبت برش دادن وز می باشد. به هر اندازه ای که می خواهید جگرها را برش داده و بر روی سطح کار قرار داده و باز نمایید. بر روی برش های وز کمی نمک بریزید. به دلخواه خود می توانید کمی فلفل نیز به آن اضافه کنید.
در این مرحله باید جگر پیچ کنید. به این صورت که هر یک از سیخ های جگر را بر روی قطعه ای از وز گذاشته و درون وز بپیچانید. سپس سیخ های جگر پیچ را بر روی آتش کباب نمایید.
توجه داشته باشید باید شعله ی آتش آرام باشد تا جگر مغز پخت شود، وگرنه سفت شده و می سوزد.
همچنین می توانید به شیوه ی دیگری این کار را انجام دهید:
به این صورت که بعد از انجام مراحل اولیه برش زدن جگر و وز را پشت سر بگذارید. سیخ کباب را بر روی آتش بگیرید تا به حالت نیم پخته درآید. بعد آن را در کناری قرار دهید تا خنک شود.
سپس پیاز را رنده نموده و ادویه های لازم را اضافه کنید. جگرهای تکه شده را در این ترکیب قرار دهید تا طعم دار شوند.
حالا هر قسمت از جگرهای تکه شده را بر روی یک تکه کوچک از وز گذاشته و بپیچانید. سپس جگرها را به سیخ کشیده و کباب نمایید.
نکات طلایی طبخ جگروز لرستانی
- می توانید چربی اطراف سیرابی گاو و گوسفند را به قسمت های کوچک برش زده و سپس قطعه ای از جگر را در میان آن قرار دهید و رول نمایید. این رول جگر را می توانید برای 1 – 2 ساعت درون یخچال بگذارید تا استراحت نماید. پس از 2 ساعت آنها را از یخچال خارج ساخته و به سیخ بکشید تا کباب گردد.
- موقع سیخ کشیدن کباب ها می توانید پس از هر یک تکه جگر، یک تکه فلفل دلمه ای و یا پیاز برای خوشمزه و خوشبو شدن بگذارید.
- جگر را می توانید به اشکال مختلف قطعه قطعه و یا نواری تقسیم کنید.
- می توانید این کباب خوش طعم را با گوجه فرنگی میل نمایید.
- می توانید تعدادی خلال دندان درون آن فرو کنید تا بهتر پخته شود.
ضمن سپاس از همراهی با این طرز تهیه جگروز در این مطلب، با تهیه و سرو این غذای لذیذ علاوه بر تنوع بخشی به برنامه غذایی خود، با فرهنگ غذایی این خطه نیز آشنا خواهید شد. برای آشنایی بیشتر با انواع غذای محلی مناطق مختلف ایران می توانید بر روی لینک کلیک کنید.