ماهان شبکه ایرانیان

بایدها و نبایدهای تنوع غذایی (۴)

معده‌های گرم معمولاً در افراد با مزاج گرم هستند. غذا را هم زود و خوب هضم می‌کنند.

بایدها و نبایدهای تنوع غذایی (4)

 

رعایت حال معده را بکنید

افراد باید رعایت حال معده را بکنند. معده‌ها با هم متفاوت است و در نتیجه تدابیر غذا خوردن هم متناسب با معده در افراد مختلف، متفاوت است. حجم معده افراد هم با هم فرق دارد، بعضی از افراد کلا معده‌های کوچکی دارند. این افراد معمولا جثه لاغر و کوچکی هم دارند و باید از تعداد وعده‌های بیشتر با حجم کمتر استفاده کنند.

مثال این افراد مانند ماشین کوچکی است که باک بنزین آن کوچک است، بنابراین این ماشین‌ها باید با فاصله زمانی کمتری سوخت‌گیری کنند، اما جالب اینجاست که عمده افرادی که جثه کوچکی دارند، مصرف بدنشان هم کم است و می‌توانند همان 3 تا 4 وعده در روز را داشته باشند.

بنابراین اندازه معده‌ها با هم متفاوت است و افراد نباید حجم غذای یکسان داشته باشند. بعضی از افراد با خوردن کمتر از یک بشقاب غذا سیر نمی‌شوند و انرژی کم می‌آورند ولی برای برخی دیگر، نصف بشقاب غذا هم زیاد است، به این ترتیب نمی‌توان قانون حجمی ثابت برای غذای افراد مختلف داد. در نتیجه سایز معده، قدرت هضم‌کنندگی معده و مزاج معده (سرد و رطوبتی یا گرم) در افراد مختلف متفاوت است و باید به آن توجه نمود.

 از کجا بفهمیم معده چه زمانی سرد و یا گرم می‌شود؟

معده‌های گرم معمولاً در افراد با مزاج گرم هستند. غذا را هم زود و خوب هضم می‌کنند، معمولاً حداکثر 3-4 ساعت بعد از خوردن غذای کامل گرسنه می‌شوند، یعنی معده خوب فعالیت کرده و غذا را هضم نموده است. اگر حرارت معده از حدی بیشتر باشد، مخاط معده به سمت خشکی تمایل پیدا می‌کند، این افراد دچار تشنگی زیاد، خشکی دهان، خشکی مخاط (گیر کردن لقمه در دهان) و آروغ سوزاننده و داغ می‌شوند.

بهتر است این افراد از غذاهای سنگین‌تر (مانند گوشت، برنج و نان) استفاده کنند، وگرنه بلافاصله گرسنه می‌شوند و انرژی هم ندارند. افراد با معده‌های گرم و قوی اگر از غذاهای لطیف مانند سوپ یا آش با حبوبات کم یا یک لیوان شیر کم‌چرب یا میوه و آبمیوه استفاده کنند، در طولانی مدت به معده‌شان آسیب وارد می‌شود.

این افراد باید از غذاهای غلیظ‌تر و سنگین‌تر مثلاً گوشت گوساله استفاده کنند، مخصوصا وقتی فعالیت بدنی بالایی هم داشته باشند که معمولا هم این‌طور است، زیرا انرژی زیادی دارند و زیاد کار، فعالیت و ورزش می‌کنند. اگر معده آنها به سمت خشکی برود، باید مقداری از مواد رطوبتی مانند جو پخته یا لعاب جو پخته (در طب سنتی به آن ماءالشعیر طبی گفته می‌شود)، مقداری روغن بادام شیرین خوراکی، مالیدن ضماد روغن بنفشه بر روی شکم یا خوردن نوع خوراکی آن، شیر خنک یا دوغ استفاده کنند.

از جمله علائم معده‌های سرد و رطوبتی، این است که ساعت‌ها غذا در آن به طور نیمه هضم شده باقی می‌ماند و سنگینی غذا بر سر دل احساس می‌شود. ترش کردن، آروغ ترش زدن، آبکی شدن دهان، غلیظ بودن بزاق، ریزش آب دهان و ریختن آن بر روی متکا به هنگام خواب و دفع غذای هضم نشده به هنگام دفع مدفوع نیز از نشانه‌های دیگر این نوع معده‌ها است. این افراد معمولاً تشنه نمی‌شوند، اما گاهی اوقات تشنگی کاذب پیدا می‌کنند.

حالت تهوع در این افراد به دلیل دفع رطوبت معده بیشتر دیده می‌شود. این افراد نباید از غذاهای سرد، ماست، دوغ، لبنیات، کاهو، آب‌میوه‌های ترش و آبکی استفاده کنند، چون این مواد، سردی و تری معده‌شان را بدتر می‌‌کنند. این افراد در صورت تشنگی زیاد باید کمی آب جوش بنوشند و نباید آب سرد یا یخ مصرف کنند. همچنین باید از مقداری گرمی‌جات استفاده کنند، مثلاً کمی چای دارچین، چای هل یا چای زعفران استفاده کنند. آنها می‌توانند از کمی نان به عنوان غذا استفاده کنند تا این حالت برطرف شود.

این افراد در صورت خوردن گوشت باید از گوشت‌های سبک مانند گوشت بره استفاده کنند که هضم آن راحت باشد. هضم تخم‌مرغ آبپز (به‌ویژه زرده) برای آنها راحت است. مصرف بادام، حریره بادام، قوتو یا قاووت (پودر چند مغز با مقداری شکر یا پودر نبات) در بین وعده‌ها می‌تواند مفید باشد تا سردی و رطوبت معده کاهش یابد. پس افراد باید وضعیت معده خود را بدانند و رعایت حال آن را بکنند.

 

 

برای خواندن بخش اول- باید ها و نبایدهای تنوع غذایی- اینجا کلیک کنید.

برای خواندن بخش دوم- باید ها و نبایدهای تنوع غذایی- اینجا کلیک کنید.

برای خواندن بخش سوم- باید ها و نبایدهای تنوع غذایی- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان