کیک باتنبرگ یکی از کیک های اصیل و کلاسیک انگلیسی است که به دلیل ظاهر شطرنجی و ترکیب جذاب طعم ها و رنگ ها، جایگاه به خصوصی در بین انواع شیرینی های سنتی دارد. معمولا این کیک از دو نوع کیک اسفنجی با رنگ های متفاوت تهیه شده است. سپس بعد از پخت، به شکل مکعبی برش خورده و با نظم خاصی در کنار یکدیگر قرار می گیرند تا طرحی مشابه صفحه شطرنج ایجاد شود. این قطعات با مربا به هم چسبانده می شوند و در نتیجه با یک لایه خمیر بادام یا مارزیپان پوشانده می شوند. طرز تهیه کیک باتنبرگ به هیچ دشوار نیست و شما می توانید با استفاده از آن، ترکیبی دلپذیر و خوش طعم خلق کنید. در این مقاله شما را با طرز تهیه کیک باتنبرگ آشنا می کنیم.
مواد لازم
- شکر 1 فنجان
- کره آب شده 1 فنجان
- تخم مرغ 3 عدد
- اسانس وانیل 1/4 قاشق چای خوری
- آرد سفید 2 فنجان
- بکینگ پودر 1 قاشق چای خوری
- نمک 1/8 قاشق چای خوری
- رنگ خوراکی قرمز 2 قطره
- تخم مرغ 1 عدد
- آرد بادام 2 فنجان
- اسانس بادام 1/4 قاشق چایخوری

آموزش طرز تهیه کیک باتنبرگ
برای تهیه کیک باتنبرگ به مواد اولیه ای نیاز دارید که در بیشتر آشپزخانه ها یافت می شود. برای پایه کیک اسفنجی لازم است شکر، تخم مرغ، شیر، اسانس وانیل، کره نرم شده، آرد سفید، آرد بادام، بکینگ پودر، شیر و اسانس بادام (به صورت دلخواه) را خوب با یکدیگر ترکیب کنید. معمولا برای ایجاد تضاد رنگی در کیک از رنگ خوراکی قرمز یا صورتی، ترکیب سفید، صورتی یا زرد و صورتی در بافت کیک استفاده می شود. همچنین، برای بخش نهایی یعنی پوشش کیک، به مارزیپان، مقداری پودر قند برای جلوگیری از چسبندگی و کمی مربا نیاز دارید. مربای زردآلو یک گزینه مناسب به شمار می آید زیرا هم رنگ ملایمی دارد و هم طعم آن با کیک و خمیر بادام هماهنگ است. در ادامه مراحل مختلف تهیه کیک باتنبرگ را به طور کامل بیان می کنیم.
مرحله اول
برای شروع باید فر را از قبل روی دمای تقریبا صد و هشتاد درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا در زمان قرار دادن قالب حرارت یکنواخت ایجاد شود. سپس قالب کیک را آماده کنید. اگر از قالب های مخصوص باتنبرگ استفاده نمی کنید، می توانید با استفاده از ورقه های آلومینیومی یا مقوای پوشیده شده با کاغذ روغنی، قالب را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید تا بتوانید دو رنگ متفاوت از مایه کیک را در یک قالب بپزید. قالب را باید با کاغذ روغنی بپوشانید و دیواره ها را کمی با کره چرب کنید تا کیک به آسانی جدا شود.

مرحله دوم
در این مرحله کره نرم شده و شکر را با همزن برقی هم بزنید تا کاملا سبک و کرم رنگ شود. این مرحله بسیار مهم است زیرا بافت نهایی کیک به میزان هوایی که در این مرحله وارد خمیر می شود، وابسته است. بعد از آن تخم مرغ ها را اضافه کنید و این ترکیب را به خوبی هم بزنید تا مواد کاملا یکدست شود. سپس بکینگ پودر و آرد را که از قبل الک کرده اید به تدریج اضافه کرده و با حرکات دورانی و آرام، مایه را مخلوط کنید. اگر مایل بودید می توانید برای خوش طعم شدن کیک باتنبرگ به آن قطره اسانس بادام هم اضافه کنید. در این مرحله لازم است مقدار کمی شیر برای ایجاد نرمی بیشتر به مایه اضافه کنید تا خمیر تقریبا رقیق شود.
مرحله سوم
مایه کیک را به دو قسمت کاملا برابر تقسیم کنید. در یکی از قسمت ها چند قطره رنگ خوراکی صورتی بریزید و به آرامی آن را مخلوط کنید تا رنگ یکنواختی ایجاد شود. سپس هر یک از دو مایع را در بخشی از قالب جداگانه بریزید و سطح آن را صاف کنید تا بعد از پخت، دو کیک با ضخامت مساوی به دست آید. قالب را در طبقه میانی فر قرار دهید. برای پخت تقریبا به 25 تا 30 دقیقه زمان نیاز دارید. بعد از آن که خلال دندان تمیز از وسط کیک بیرون آمد، به این معناست که مرحله پخت کامل شده است. کیک ها را از فر خارج کنید، چند دقیقه در قالب نگه دارید تا کمی خنک شوند. سپس از قالب بیرون آورید و روی توری سیمی قرار دهید تا به طور کامل سرد شوند.
مرحله چهارم
هنگامی که کیک ها سرد شدند، باید دقیق برش داده شوند تا قطعات با اندازه کاملا برابر به دست آید. هر رنگ از کیک را به دو نوار مساوی برش دهید تا در نهایت چهار نوار ایجاد شود. سپس نوارها را به صورت یکی در میان کنار یکدیگر قرار دهید تا طرح شطرنجی شکل بگیرد. برای چسباندن نوار به هم می توان از مربای گرم شده استفاده کرد. مربا را در یک قابلمه کوچک کمی حرارت دهید تا روان تر شود، سپس با قلم مو روی سطح کیک بمالید و قطعات را دقیق روی هم بچسبانید. در این مرحله ظرافت و نظم اهمیت بسیاری دارد، زیرا هر گونه نا هم ترازی در برش ها یا چسباندن موجب از بین رفتن طرح منظم باتنبرگ می شود.

مرحله پنجم
بعد از چسباندن قطعات و ایجاد بلوک اصلی، نوبت به مارزیپان می رسد. شما باید در این مرحله سطح کار را با پودر قند بپوشانید تا خمیر بادام به آن نچسبد. مارزیپان را با وردنه باز کنید تا به ضخامت تقریبا نیم سانتی متر برسد. سپس سطح خارجی کیک را به طور مجدد با لایه ای نازک از مربا بپوشانید تا خمیر روی آن خوب بنشیند. خمیر باز شده را روی کیک قرار دهید و با دقت اطراف آن را بپوشانید. لبه های اضافی را با چاقوی تیز جدا کرده و با کاردک یا دست صاف کنید تا سطح کاملا یکنواختی ایجاد شود. برای زیباتر شدن کیک باتنبرگ می توانید خطوط ظریف را به طور مورب روی سطح خمیر بیندازید تا ظاهر آن شیک تر و حرفه ای تر شود.
مرحله پنجم
بعد از پایان کار، لازم است کیک باتنبرگ را برای مدتی در یخچال نگه دارید تا شکل خود را حفظ کند و چسبندگی بین قطعات کاملا تثبیت شود. سپس می توانید آن را با حرکات آرام و چاقوی تیز برش دهید تا طرح شطرنجی آن مشاهده شود. معمولا این کیک در برش های مستطیلی سرو می شود و می توانید همراه با قهوه یا چای میل کنید.

نکات مهم در خصوص تهیه کیک باتنبرگ
در تهیه کیک باتنبرگ نکات مهم و ظریفی وجود دارد که رعایت آن ها نقش مهمی در کیفیت نهایی کیک خواهد داشت.
- به دمای اولیه توجه داشته باشید. تمام مواد از جمله کره، شیر و تخم مرغ باید در دمای محیط باشند. سرد بودن تخم مرغ یا کره موجب می شود مایه کیک خوب یکدست نشود و در نتیجه بافت کیک متراکم و سنگین شود.
- به نسبت دقیق مواد دقت کنید. اگر مقدار آرد زیاد باشد، کیک خشک می شود و اگر کره زیاد باشد، ساختار آن فرو می ریزد. به همین دلیل بهتر است برای اندازه گیری از ترازو استفاده شود.
- در زمان اضافه کردن تخم مرغ نباید همه را با هم اضافه کنید. هر بار یک عدد تخم مرغ به شکر و کره اضافه شود و بعد از مخلوط شدن کامل تخم مرغ بعدی را اضافه کنید. این کار مانع بریده شدن مایه می شود.
- اضافه کردن بکینگ پودر و الک کردن آرد دو تا سه بار قبل از افزودن به مایه موجب می شود هوا در بافت آرد وارد شود و در نتیجه کیک حجیم تر و سبک تر می شود. این کار بر کیفیت بافت نیز تأثیر مستقیم دارد.
- در زمان اضافه کردن رنگ خوراکی، از مقدار کم شروع کنید، اگر رنگ زیاد باشد، طعم کیک مصنوعی می شود.
- اگر قصد دارید کیک را برای چند روز نگهداری کنید، بهتر است آن را داخل ظرف در بسته و دور از رطوبت نگه دارید. قرار دادن مستقیم در یخچال ممکن است موجب سفت شدن مارزیپان شود. بنابراین بهترین حالت نگهداری در جای خنک و خشک است.

امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در پایان به شما پیشنهاد می کنیم مقالات طرز تهیه کیک یخچالی موکا، طرز تهیه کیک سوفله ژاپنی، طرز تهیه کیک برنجی کره ای و طرز تهیه کیک اسفنجی بدون شیر را نیز مطالعه فرمایید.