در قسمت قبل این مقاله به معرفی برخی از گیاهان که در طبخ غذا و همچنین تسکین و درمان سنتی بیماری ها نقش بسزائی داشته اند پرداختیم ، دراین شماره نیز شما خوانندگان عزیز با انواع دیگری از این گیاهان آشنا می شوید .
شوید [Dill]
برگ ساقه های نرم این گیاه ، دارای طعم ملایم و ادویه ی بادیان [aniseed] می باشد . دانه های شوید ، به عنوان ادویه مورد استفاده قرار می گیرد و طعمی مشابه با خود شوید و البته کمی رسیده تر از آن دارد. این گیاه ، برای کمک به هضم غذا ،تسکین سوء هاضمه و نفخ و همچنین ،کمک به خواب به کار می رود. شوید ، یکی از اجزای داروی گریپ می باشد که در تسکین کولیک کودکان به کار برده می شود.
رازیانه [Fennel]:
گیاهانی که به عنوان دارو یا ادویه شناخته می شوند ، از این نظر که انتهای ساقه ی آنها حجیم و متورم نمی شود ، با دیگر سبزی ها تفاوت دارند و بر این اساس ، پیاز رازیانه نوعی سبزی محسوب می شود . این گیاه ، دارای ساقه برگ هائی نرم است و دانه ها آن به عنوان ادویه مورد استفاده قرار می گیرد . هم ساقه ، هم برگ و دانه ی این گیاه ، دارای طعم بادیان می باشند و در تهیه چای گیاهی مورد استفاده قرار می گیرند . رازیانه ، چه به شکل گیاه ، چه به عنوان ادویه و چه به صورت سبزی ، به هضم غذا و آرامش اندام های بدن کمک می کند. این گیاه باعث تسکین تهوع ، نفخ و سوء هاضمه می شود و ادرار آور (دیورتیک) نیز می باشد .
اسطوخودوس [Lavender]:
اسطوخودوس به علت عطر و طعم منحصر به فرد خود ، در تهیه ی انواع شیرینی ها و دسرهای میوه ای مورد استفاده قرار می گیرد. اسطوخودوس ، کاربردهای فراوانی دارد که از آن میان می توان به خاصیت ضدعفونی کننده و ضدباکتریائی آن اشاره کرد. این گیاه ، همچنین برای تسکین سرماخوردگی و آبریزش بینی به کار برده می شود . ویژگی آرام بخش و ایجاد تعادل این گیاه ، سبب می شود تا به تمدد اعصاب و خوابیدن کمک نماید .
نعناع[Mint]:
انواع فراوانی از این گیاه نام آشنا ، در طبیعت وجود دارد . نعناع ، دارای عطر و طمعی نشاط آور است و طعم دهنده ای مشهور در انواع شیرینی و نوشیدنی می باشد . نعناع ، سبب کمک به هضم غذا ، آرام سازی معده ، تسکین نفخ و درمان یبوست می شود. شهرت این گیاه ، در آرامبخشی و در عین حال محرک بودن آن است .
مرزنگوش و پونه ی کوهی
[Marjoram and Oregano]:
این دو ، گیاهانی گرم کننده هستند. البته مرزنگوش ملایم تر است و پونه ی کوهی ـ که بعضاً تحت عنوان مرزنگوش خودرو نامیده می شود ـ طعم و اثراتی قوی تر دارد . مرزنگوش و پونه ی کوهی به دلیل خاصیت ضد میکروبیشان معروف هستند و به درمان گلو درد کمک می کنند. این دو ، همچنین گیاهانی آرامبخش و خواب آور هستند که باعث تسکین اضطراب و نگرانی می شوند.
جعفری [Parsley]:
جعفری ، گیاهی است که دارای خاصیت پاکسازی کننده بدن و شهرت آن ، در زدودن بوهای قوی می باشد . این گیاه ، ادرارآور (دیورتیک) ملایمی است و به نظر می رسد سبب تنظیم عادت ماهیانه بانوان می شود . جعفری ، به هضم غذا کمک می کند و نفخ معده را تسکین می دهد.
رزماری یا اکلیل کوهی [Rosemary]:
رزماری معطر ، در آشپزی کاربرد زیادی دارد و برای تهیه ی چای گیاهی بسیار مناسب می باشد . خاصیت ضد عفونی کنندگی این گیاه ، بسیار معروف است . رزماری ، عطر و طعمی گرم دارد و روغن آن ، سبب تحریک دستگاه عصبی و مغز می شود . این گیاه ، باعث تسکین سردرد و کمک به رفع احتقان ناشی از سرماخوردگی می شود . همچنین ، به نظر می رسد که رزماری گیاهی نیروزاست و حتا سبب کاهش میزان کلسترول خون می شود .
درمنه [Sage]:
درمنه تند و گرم ، در آشپزی کاربرد زیادی دارد . شهرت این گیاه ، مربوط به خاصیت آرام بخشی آن است . این گیاه ، از دیرباز به عنوان ماده ی نیروزا و بهبود دهنده ی زخم ها ، مورد استفاده قرار می گیرد . همچنین، درمنه هم به عنوان آرامبخش و هم به عنوان محرک دستگاه عصبی در نظر گرفته می شود. گفته می شود که این گیاه سبب بهبود گردش خون می شود و همچنین در تحریک عادت ماهیانه بانوان ، مورد استفاده قرار می گیرد.
ترخون [Tarragon]:
ترخون ، گیاهی لطیف ، با طعم قوی بادیان است (ترخون فرانسوی ، برای مصارف آشپزی کشت می شود و ترخون روسی ، طعم ضعیف تری دارد) . ترخون ، به هضم غذا کمک می کند و سبب تسکین نفخ و تهوع می شود. همچنین ، برای تسکین دندان درد مفید است . جوشانده این گیاه ، برای ایجاد طعم در نوشیدنی های میوه ای کاربرد دارد. ترخون ، همچنین طعم دهنده ای بسیار مناسب برای آب سبزی های مورد استفاده در تهیه ی انواع سوپ ساده و کوکتل های می باشد.
آویشن [Thyme]:
آویشن ـ که گیاهی بسیار معطر و دارای طعمی گرم است ـ در آشپزی کاربرد فراوانی دارد . این گیاه ، به دلیل خاصیت ضد عفونی کنندگی و نیز کمک به درمان گلو درد و عفونت های دهان ، شهرت دارد. گفته می شود که آویشن ، سبب تحریک اشتها و بهبود هضم غذا می شود.
این گیاه ، از یک سو باعث تحریک اعصاب می شود و از سوی دیگر ، به رفع اضطراب و در نتیجه ، بهبود خواب و تمدد اعصاب، کمک می کند.
منبع:آشپز باشی ش 42