ماهان شبکه ایرانیان

ادویه ها، دوستان رنگارنگ سلامتی

ادویه ها یکی از اجزای جدایی ناپذیر آشپزی هستند و تقریبا همه آشپزها برای بهتر کردن مزه غذاها از این مواد استفاده می کنند

ادویه ها، دوستان رنگارنگ سلامتی
ادویه ها یکی از اجزای جدایی ناپذیر آشپزی هستند و تقریبا همه آشپزها برای بهتر کردن مزه غذاها از این مواد استفاده می کنند.شاید بیشتر ما فقط همین خاصیت طعم دهندگی ادویه ها را بدانیم ،ولی این مواد غذایی دارای خواص بسیار مفیدی نیز هستند
که بر اهمیت مصرف آنها می افزاید .در اینجا چند خاصیت مفید ادویه ها را که به حفظ سلامتی کمک می کنند ، می خوانید :

فعالیت آنتی اکسیدانی
 

آنتی اکسیدانها موادی هستند که با خنثی کردن اثر رادیکال های آزاد ،از آسیب رسیدن به سلول ها جلوگیری می کنند .وقتی بدن از لحاظ این مواد دچار کمبود باشد، فعالیت اکسید کنندگی رادیکال های آزاد باعث آسیب رسیدن به سلول ها می شود که می تواند بسیاری از بیماریها از جمله سرطان را ایجاد کند .فعالیت اکسید کنندگی می تواند در اثر عفونتها ،سیگار کشیدن، آلودگی، پرتوگیری ،ورزش بیش از اندازه ،فشار روانی و چاقی به جریان بیفتد .آسیبی که این فعالیت مخرب می تواند به بدن وارد کند در گستره وسیعی قرار می گیرد .بیماری های آلزایمر ، پارکینسون ، سرطان ها، بیماریهای قلبی -عروقی و دیابت از جمله این بیماریها هستند برخی از آنتی اکسیدانها توسط بدن تولید می شوند، ولی تعدادی دیگر ازآنها باید از منابع خارجی و غذایی که می خوریم تامین شوند .ادویه ها یکی از منابعی هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند .می توان گفت ادویه ها به اندازه میوه ها و سبزی ها و در مواردی بیشتر از آنها دارای آنتی اکسیدان هستند .

خاصیت ضد التهابی
 

بسیاری از بیماریها با التهاب سیستمیک در بدن همراهند وبسیاری از بیماریهای مزمن در این گروه جای می گیرند که می توانند به ارگان های حیاتی بدن آسیب برسانند.این نوع التهاب می تواند در اثر عوامل متعددی همچون چاقی، عفونت، بیماری های لثه، سموم و بیماریهای خود ایمنی ایجاد شود. مواد مغذی گیاهی موجود در ادویه ها می توانند با عمل مستقیم علیه مکانیسم التهابی ، اثر مخرب این عوامل را کاهش دهند .ادویه هایی که بیش از بقیه این خاصیت را در خود دارند ، عبارتند از:برگ بو، زنجفیل، اورگانو، رزماری ، آویشن و زردچوبه.

تقویت سیستم ایمنی
 

وجود یک سیستم ایمنی برای پیشگیری از بروز سرطان ، عفونت ها و دیگر بیماری ها ضروری است.با وجودی که سیستم ایمنی با افزایش سن تضعیف می شود، ولی ما می توانیم با پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از ادویه های تقویت کننده سیستم ایمنی ،این اثر را خنثی یا کمرنگ کنیم .با این کار بدن ما با عوامل بیماریزا وسرطانزا مبارزه می کند و به این ترتیب از ابتلا به بیماریهای خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس و مانند اینها جلوگیری می شود.
سیستم ایمنی بسیار پیچیده است، ولی زمانی می تواند درست عمل کند که به خوبی تغذیه و تقویت شده باشد.ادویه دار کردن غذاها یکی از ساده ترین راهها برای تقویت سیستم ایمنی است .هزاران سال است که انسان از ادویه ها در غذای خود استفاده می کند.اگر می خواهید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید و کمتر بیمار شوید، این چهار ادویه را به غذای خود اضافه کنید:

دارچین
 

این ماده مانع مقاومت بدن نسبت به انسولین می شود ،تمرکز و توجه را بهبود می بخشد و می تواند جلوی فعالیت کاندیدا (نوعی قارچ که باعث عفونت می شود)را هم بگیرد.دار چین سر شار از منگنز می باشد.این ماده معدنی برای استحکام استخوانها مفید است و به فعالیت بهتر غده تیروئید و اعصاب کمک می کند.

زیره
 

این ماده همان طور که به غذای شما طعم می دهد ،به هضم غذا نیز کمک می کند.همچنین زیره برای درمان سرفه و بیماریهای سینه به کار می رود.این ماده سرشار از آهن و منبع خوبی از منگنز است.

اورگانو
 

از این ماده برای پخت نان سیر، پیتزا و املت استفاده می شود .اورگانو خوشمزه ترین راه برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ ، تسکین سرما خوردگی ، آنفلوانزا و تب است و به هضم غذا هم کمک می کند.این ماده دارای آهن و منگنز زیادی است.

فلفل قرمز
 

اضافه کردن فلفل قرمز به غذاها به بهبود وضعیت قلب و عروق و جریان گردش خون کمک می کند.این ادویه منبع بسیارخوبی از ویتامین A است و منگنز فراوانی هم در خود دارد.

اثر خنثی کنندگی سموم
 

ما پیوسته در معرض انواع و اقسام سموم هستیم ؛از آلاینده های محیطی گرفته تا مواد شیمیایی سرطانزا که در برخی غذاها یافت می شوند.بدن ما می تواند با تعداد محدودی از این سموم مقابله کند و برای مقابله با بقیه نیاز به کمک دارد .مواد موجود در ادویه ها توانایی بدن را در مقابله با سموم افزایش می دهند.ادویه هایی چون خردل ، زیره کرمان ، عصاره مرکبات ، سیر ، رزماری ، و زرد چوبه می توانند اثرات مخرب بسیاری از سموم و مواد سرطانزا را خنثی کند.

خاصیت ضد سرطانی
 

علت اصلی بروز سرطان ، آسیب رسیدن به DNAاست که در اثرافزایش سن ،آمادگی ژنتیکی و یا قرار گرفتن در معرض مواد سرطانزا ایجاد می شود. بسیاری از مواد موجود در ادویه ها با محافظت DNA در برابر رادیکال های آزاد ، نقش پیش گیری کننده از سرطان دارند .این مواد از تولید بیش از اندازه مواد سمی در بدن جلو گیری نموده، اثر فعالیت هایی را که در بروز سرطان نقش دارند، خنثی می کنند.
همچنین برخی ادویه ها اثر درمانی برای سرطان دارند . تعدادی از آنها تاثیر شیمی درمانی و رادیو تراپی را تقویت می کنند و ازسوی دیگر عوارض آنها را نیز کاهش می دهند.مهم ترین ادویه های ضد سرطان عبارتند از :ریحان، فلفل سیاه ،زیره کرمان، سیر ،زنجفیل ، چای سبز ،خردل و رزماری ،زرد چوبه ،رازیانه و میخک.

اثر ضد دیابت
 

مواد مغذی موجود در ادویه ها می توانند بسیاری از مکانیسم هایی را که به سندرم متابولیک و دیابت می انجامد ،کنترل کنند.همچنین آنتی اکسیدان های موجود درادویه ها از بدن در برابر اثر اکسید کنندگی شدیدی که دیابتی ها به شدت در معرض آن هستند ، محافظت می کنند.

مقابله با آلزایمر
 

علت اصلی آلزایمر ناشناخته است، ولی عوامل متعددی مانند اثر اکسید کنندگی، التهاب و تجمع سموم در مغز در بروز آن موثرند. شیوع آلزایمر در جوامعی که مردمان آن از ادویه بیشتری استفاده می کنند، کمتر است. زردچوبه، رزماری، زنجفیل و سیر، اثر محافظتی خوبی در مقابل این بیماری از خود نشان داده اند. خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد سموم این مواد همگی به این خاصیت کمک می کند و یکی از مهم ترین گروههای غذایی موثر در پیشگیری از آلزایمر به شمار می آیند.

مقابله با بیماری های قلبی
 

بیماری های قلبی عوامل بسیاری دارند؛ مانند کلسترول و تری گلیسیرید بالا ،پرفشاری خون،چاقی ،سیگار کشیدن و دیابت.ادویه ها در پیشگیری از بروز این بیماری ها موثرند، چرا که بیشتر عوامل خطرساز و دیگر بیماری هایی را که در بروز بیماری های قلبی نقش دارند، تعدیل می کنند.دارچین، کیپر،گشنیز، سیر، زنجفیل، خردل، اورگانو، رزماری، آویشن و دیگر ادویه ها اثر پیشگیرانه قوی در برابر سکته قلبی و مغزی از خود نشان داده اند.

مقابله با تحلیل بالا رفتن ماکولا
 

تحلیل رفتن ماکولای چشم که به طور عمده با افزایش سن و در بین سالمندان مشاهده می شود، می تواند به نابینایی منجر شود.این بیماری را AMDمی گویند. تحقیقات بسیاری نشان داده اند کسانی که در رژیم غذایی خود از ادویه های حاوی آنتی اکسیدان ها استفاده می کنند، کمتر به این بیماری ها مبتلا می شوند.

اثر ضد پیری
 

پیری فرایند پیچیده ای است که چندین چهره دارد و هم تحت تاثیر عوامل ژنتیکی است و هم تحت تاثیر عوامل محیطی. فرایندهایی چون اثر اکسیدکنندگی و التهاب های سیستمیک با بسیاری از بیماری های ناشی از پیری در ارتباطند. بنابراین فرایند پیری می تواند با تغذیه صحیح، ازجمله استفاده از ادویه ها که حاوی ترکیبات ضد التهاب و آنتی اکسیدان هستند ، به تاخیر بیفتند.
نکته:مصرف ادویه ها نباید از حد معمول افزون تر شود؛ زیرا مصرف فراوان آنها خود موجب بروز برخی عوارض گوارشی و عصبی خواهد شد.
منبع:دنیای تغذیه 95
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی