نام رایج:
		گل گاوزبان
		
			نام عربی:
		لسان الثور
		
			نام های دیگر:
		فو (یونانی)، سنکاهولی (هندی)
		
		
			ماهیت:
		نباتی است جمیع اجزای آن با خشونت و مزغب و منقط به نقطه هائی شبیه به خار و ساق آن به قدر ذرعی، گل آن لاجوردی رنگ به شکل گل انار و از آن کوچکتر و طولانی و تخم آن کوچک اندک طولانی و سفید.
		
			طبیعت:
		در اول گرم و تر و خشک آن با رطوبت کمتر
		
			افعال و خواص:
		مفرح و مقوی ارواح و حرارت غریزی و اعضای رئیسه و حواس و ملین طبع و مسهل مره ی صفرا و اخلاط محترقه و سوداوی متولد از خلط سوداوی و تسکین اعراض آنها و امراض سوداویه مطلقاً.
		آشامیدن آن با مطبوخات مناسبه جهت سرسام و برسام و مالیخولیا و جنون و نیکوئی حواس و رنگ رخسار و تفریح و رفع خشونت قصبه رئه و ضیق النفس و درد گلو توحش و وسواس و خوف و هم و غم و یرقان مفید است.
		
			تحقیقات جدید:
		مطالعات بالینی اثربخشی گل گاوزبان را در درمان افسردگی و وسواس ثابت نموده اند.
		***
		
		
			بدل:
		ابریشم خام محرق و چهاردانگ پوست اترج و نیز به وزن آن ریباس و نصف آن سنبل الطیب و ربع آن اسارون.
		
			مضر:
		سپرز
		
			مصلح:
		صندل سفید
		
			مقدار شربت:
		از جرم آن 2 تا 5 درم از مطبوخ آن 5 تا 10 درم و از عرق آن تا 4 اوقیه.
		سوداوی اگر بود تب، از گاوزبان*** وز قند و گل بنفشه شربت جوشان
		هر روز یکی از آن اندر آب *** حل میکن و مینوش به تخم ریحان
		حکیم یوسفی
		
		
منبع مقاله : 
		کمالی نژاد، محمد، (1390)؛ برگ کهن، تهران: چوگان، چاپ اول