نام رایج:
		زیره سیاه
		
			نام عربی:
		کمون اسود
		
			نام های دیگر:
		جیره (هندی)
		
		
			ماهیت:
		تخم نباتی است از رازیانه باریک تر و سیاه و سبز و زرد و سفید می باشد و بنات آن از رازیانه کوچکتر و برگ آن مستدیر و قبه آن مانند شبت و چهار قسم می باشد. فارسی و نبطی و کرمانی و شامی و هر یک بری و بستانی می باشد و بهترین همه بری و بستانی و کرمانی تازه آن است.
		
			طبیعت:
		در سوم گرم و خشک
		
			افعال و خواص:
		مسخن، ملطف و مقطع و محلل و مجفف و قابض، سعوط نقوع خیسانده آن در سرکه و یا استشمام منقوع آن و یا پر نمودن بینی بدان حابس رعاف، آشامیدن آن با سرکه ممزوج به آب جهت عسرالنفس و نفس الانتصاب و خفقان بارد، آشامیدن آن جهت تقویت معده و امعاء و کبد و گرده و تحریک اشتها و تحلیل ریاح و نفخ و رفع فواق رطوبی و ریحی و تخمه و مغص ریحی و ورم طحال و اسهال رطوبی خصوص بریان نموده ی آن در این امر و مدر بول و حیض و رافع تقطیرالبول و چون با نمک بخایند و فرو برند قطع سیلان رطوبات معده نماید و مداومت خوردن به سرکه پرورده خشک نموده آن قاطع شهوت گل خوردن و در سرکه خیسانده بریان کرده ی آن قوی القبض و در دفع رطوبات معده قوی الأثر.
		
		***
		
			بدل:
		دیگر زیره ها و گندنا و در طرد ریاح مغز شاهدانه
		
			مضر:
		ریه
		
			مصلح:
		کتیرا
		
		
			مقدار شربت:
		2 درم
		
			قوت:
		تا 7 سال.
		
منبع مقاله : 
		کمالی نژاد، محمد، (1390)؛ برگ کهن، تهران: چوگان، چاپ اول