در این مقاله درباره ارزش غذایی یک سوپ با پایه اصلی سبزیها با شما صحبت میکنیم؛ سوپ گوجهفرنگی و محتویات مغذیاش.
سوپ گوجهفرنگی غذایی کامل است که میتوان آن را همراه با نان یا بدون آن میل کرد. از آن دسته سوپهایی که هم به وقت سلامت و هم هنگام بیماری طعمی دلپذیر و مطبوع را به شما هدیه خواهد کرد.
کرفس
یکی از سبزیهای مفید و مشهور خوراکی است که ساقههایی منشعب با ارتفاع بلند دارد. برگهای آن معطر، شفاف و کمی ضخیم است. تمام قسمتهای کرفس به خصوص برگ و ساقه آن مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاضر، کرفس در تهران و اطراف آن به طور وسیعی کاشته میشود و تقریبا در بیشتر فصول سال میتوان آن را تهیه کرد. ترکیب غذایی کرفس شامل پروتئین، مقدار کمی چربی، قند، کلسیم، آهن، سدیم، آهک، ویتامینA، ویتامینB1، B2 و C است. کرفس مصارف متعدد و متفاوتی دارد. برگهای خشک کرفس را میتوان با ماست مخلوط و میل کرد. همچنین در طب سنتی گفته میشود که مصرف کرفس اشتها را افزایش داد، لثهها را سفت و محکم میکند و نیز ضدنفخ و مسکن درد است.
گفته شده که زنان باردار و شیرده از مصرف زیاد کرفس خودداری کنند. کرفس را هم به صورت خام و هم پخته میتوان مصرف کرد. دقت شود که اغلب کرفس در کنار سایر خوراکیها و مواد، در غذا طعمی غالب دارد. بنابراین میزان استفاده آن در غذا به سلیقه افراد بستگی دارد.
هویج
ریشه یک گیاه علفی دو ساله است که به صورت وحشی و پرورش یافته در بیشتر نقاط ایران وجود دارد و چون فصل معینی برای رویش ندارد، همیشه در بازار موجود است. هویج برحسب نژادهای متفاوتی که دارد، به رنگهای زرد (زردک) و نارنجی (هویج فرنگی) در بازار موجود است. ترکیب غذایی هویج شامل پروتئین، مقدار اندکی چربی، قند، کلسیم، آهن، ویتامینA، B1، B2، C و E است که درصد این مواد در هویج پخته، کمی متغیر است. اغلب هویج به صورت خام، پخته، کنسرو و مربا مصرف میشود. بنابر نظریات طب سنتی، مصرف هویج خام یا آب هویج، سبب افزایش دید چشم، تقویت جسمی و جنسی، کاهش میزان قندخون و چربی و نیز افزایش ادرار میشود. همچنین مصرف هویج پخته در غذا و یا مربا، موجب کاهش دردهای معده و نیز افزایش اشتها میشود. هنگام استفاده از هویج، به صورت خام یا پخته، باید آن را به خوبی شسته و یک لایه نازک از سطح آن را (به صورت پوست) جدا کنید تا هر گونه آلودگی از سطح آن پاک شود. به افرادی که ناراحتی لثه و یا لثههای حساسی دارند، توصیه میشود که به جای گاز زدن هویج، آن را رنده کرده و سپس مصرف کنند.
آرد سفید
از گندم تهیه میشود و دارای ترکیب غذایی شامل پروتئین، چربی، مواد قندی، کلسیم، فسفر، آهن و ویتامین B است. امروزه برای جبران کمبود ویتامینها و مواد معدنی موجود در آرد، آن را با ترکیبات آهن و ویتامینهای B غنی میکنند. توصیه میشود که آردهای غنی شده را جایگزین آردهای معمولی کنید تا کمبودهای غذایی این ماده جبران شود. اغلب برای غلظت دادن به غذاها، از کمی آرد استفاده میشود. نکته قابل توجه آن است که آرد در برابر حرارت، به سرعت تغیر رنگ داده و به اصطلاح میسوزد. از این جهت بهتر است که هنگام بو دادن آرد، از حرارتهای پایین استفاده کنیم.
ترهفرنگی
یکی از سبزیهای معروف خوراکی است که ترکیبی نسبتا مشابه سیر و پیاز دارد و به صورت خام و پخته به مصرف میرسد. طعم و بوی تره ملایمتر از سیر و پیاز است. مصرف تره در سوپ و به صورت پخته در درمان گلودرد، سرفه و گرفتگی صدا موثر است. همچنین سبب افزایش ادرار و کاهش دردهای کلیه و مثانه میشود. ترهفرنگی را اغلب همراه با گل و لای زیادی از سبزیفروشی تهیه میکنیم. بنابراین لازم است که پیش از مصرف، آن را بهطور کامل با مایع ضدعفونیکننده یا ریکا شستشو دهیم. برای این کار ترهفرنگی پاک شده را در ظرف پر از آب ریخته و حدود یک قاشق غذاخوری مایع ضدعفونی یا ریکا را در آب حل میکنیم. پس از 8 تا 10 دقیقه، ترهفرنگی را به طور کامل آبکشی میکنیم.
جعفری
ترکیب غذایی شامل پروتئین، چربی و قند اندک، کلسیم، آهن، ویتامین A، B1، B2 داشته و مصارف غذایی و دارویی فراوانی دارد. مصرف جعفری به صورت پخته در غذا سبب هضم بهتر غذا، کاهش نفخ و افزایش ادرار میشود. همچنین به دلیل معطر بودن، موجب بهبود و تغییر طعم غذا میشود. جعفری پاک شده را میتوان به مدت دو تا سه روز در جای خشک و نسبتا گرمی گذاشت تا به مرور زمان خشک شود. از پودر جعفری خشک شده در سالاد، ماست و یا غذاها میتوان استفاده کرد.
نگهداری
سوپ گوجهفرنگی را پس از ریختن در ظرف باید بلافاصله مصرف کرد. در غیر این صورت، پس از کمی خنک شدن، باید آن را در ظرفی دردار ریخت و در طبقات بالای یخچال که خنکتر است قرار داد. نگهداری این غذا بیش از دو روز در یخچال، توصیه نمیشود زیرا بیشتر مواد غذایی موجود در آن، به مرور زمان از بین میرود. پیش از مصرف سوپ سرد، حتما باید آن را بهطور کامل گرم کرد تا اگر آلودگی میکروبی یا اسپور در آن وجود دارد، بر اثر حرارت از بین برود.
ارزش غذایی 250 گرم
سوپ گوجهفرنگی
|
کربوهیدرات
|
15گرم
|
پروتئین
|
12گرم
|
چربی
|
3گرم
|
انرژی
|
250کیلوکالری
|
/ج