کلم، سبزیای است که انواع مختلفی دارد؛ گلکلم، کلم بروکلی، کلم پیچ، کلم سفید، کلم قرمز، کلم قمری و...
کلم قمری یکی از اعضای معروف و تاریخی این خانواده است که از نوعی کلم با نام علمی oleracea L.vargongqlodes Brassica به دست میآید. کلم قمری شامل یک بخش غدهای زیرزمینی سبزرنگ و دمبرگهای ضخیم به رنگهای سفید، سبز و بنفش است. این نوع کلم، طعم تندی دارد و مزه آن ترکیبی از مزههای کلم پیچ، تربچه و شلغم و از نظر ارزش غذایی نیز حاوی کلسیم، آهن، کربوهیدرات (قند) و ویتامین C است. به علت دارا بودن ترکیبات سولفوره موجود در آن به صورت خوراکی برای رفع انگلهای رودهای و به صورت موضعی برای رفع شوره سر کاربرد دارد. برگ آن نیز برای درمان زخمها و پخته شده بخش غدهای آن برای رفع اخلاط فاسد، عرق زیاد، درمان سرفه کهنه و درد کمر و زانو موثر است. بهعلاوه، میتوان از برگ تازه کلم قمری برای درمان کمخونی، امراض کبد، یرقان و رفع اسهال استفاده کرد.
بهترین روش مصرف کلمقمری به صورت پختهشده و مصرف تازه برگهای آن است. همچنین میتوان از ترکیب آب کلم قمری که به همراه آب دیگر میوهجات یا سبزیجات طعم خوبی دارد، استفاده کرد.
به عنوان یک سبزی خوراکی، کلمقمری قابل استفاده برای تمامی افراد است اما همانطور که حد اعتدال را در خوردن تمامی موادغذایی رعایت میکنید، بهتر است درخصوص این سبزی نیز زیادهروی نکنید؛ چرا که مصرف بیش از اندازه آن باعث ایجاد نفخ میشود. لازم به یادآوری است که مبتلایان به گواتر، بواسیر یا حساسیت و خارش بدن، باید از خوردن کلم قمری پرهیز کنند.
پی نوشت ها :
* متخصص فارماکوگنوزی
منبع:www.salamat.com
/ع