1) مهمترین نکتهای که برای پیشگیری از وبا باید به آن توجه کرد این است که باید از آب آشامیدنی سالم استفاده کرد.
2) ویبریوکلرا، میکروب عامل این بیماری، در آب تمیز حدود یک هفته، در آبهای حاوی مواد آلی یا آلوده حدود یک ماه و در آبهای شور دریاها به علت همزیستی با زئوپلانکتونها تا چند سال زنده میماند. در زمانی که حرارت محیط، میزان شوری آب و مواد غذایی رشد میکروب مناسب شود، ویبریوکلرا سریع رشد و تکثیر کرده و به حد بیماریزا میرسد. همین امر توجیهکننده حفظ چرخه بیماری طی فصل سرما و بروز مجدد آن در فصل گرما است.
3) در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لولهکشی وجود ندارد و از آب چاه، آب تانکرها، آب چشمهها و غیره استفاده میشود، حتما آب را قبل از مصرف بجوشانید یا کلرزنی کنید.
4) برخی افراد که میکروب وبا وارد بدنشان میشود ممکن است تا چند ماه میکروب را همراه با مدفوع خود دفع کنند و از این رو در صورت آلوده شدن منابع آب آشامیدنی و عدم کلریناسیون مناسب زمینه مبتلا شدن سایر مردم فراهم میشود. نکته مهم توانایی زنده ماندن ویبریوکلرا در محیط یخچال و حتی داخل یخ است که اگر آب آلوده برای تولید یخ استفاده شده باشد میتواند سبب مبتلا شدن مصرفکنندگان شود.
5) بیماری وبا همه ساله در کشور طی ماههای گرم سال بروز میکند. دسترسی نداشتن برخی مناطق روستایی کشور به آب آشامیدنی سالم، فرسوده بودن شبکههای آب در بسیاری از مناطق شهری و روستایی و شکستگیهای متعدد میتوانند به ورود فاضلاب به داخل لولهها منجر شوند، آبیاری برخی مزارع از جمله سبزی کاریها با فاضلاب خام، شیوع به نسبت بالای بیماری درکشورهای همسایه و احتمال ورود بیماری از این کشورها به داخل از مهمترین عللی هستند که باید همچنان بیماری وبا را به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای نظام بهداشتی درمانی کشور مورد توجه قرار داد.
6) مواد غذایی یا خوراکی را از دستفروشها نخرید.
7) کسب اطمینان از سلامت آب پیش از نوشیدن، استفاده از آب بطری شده در حین مسافرت، شستن دستها با آب و صابون بعد از اجابت مزاج و پیش از صرف غذا، دفع نکردن مدفوع در کنار نهرها و رودخانهها، پرهیز از آبتنی در آبهای نهرها و کانالهای آب کشاورزی، سالمسازی سبزیها پیش از مصرف شامل شستن، انگلزدایی با مایع ظرفشویی و ضد عفونی کردن از جمله اقدامات ساده بهداشتی هستند که رعایت آنها موجب حفظ سلامت جامعه خواهد شد.
8) از مصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید.
9) از مصرف غذاهای آماده و غیربهداشتی مثل آبمیوه، معجون، بستنی و ساندویچ خودداری کنید.
10) از میوههای شسته شده و سبزیهای ضدعفونی شده استفاده کنید.
11) قبل از تهیه، توزیع و خوردن غذا حتما دستها را با آب و صابون بشویید.
12) دستها را بعد از رفتن به توالت و نیز قبل از دست زدن به مواد غذایی و خوراکی حتما با آب و صابون بشویید.
13) مواد غذایی را در معرض مگس و آلودگیهای دیگر قرار ندهید و حتما در یخچال نگهداری کنید.
14) هنگام سفر آب و غذای سالم همراه داشته باشید یا از نوشیدنیها و غذاهای با بستهبندی مطمئن استفاده نمایید.
15) در صورت ابتلا به بیماری اسهال بهتر است به جای خوددرمانی به پزشک مراجعه کرده و دستورات پزشک را به دقت پیگیری و انجام دهید. بهترین درمان برای وبا جبران سریع آب و املاح (در موارد شدید حتما وریدی و به میزان کافی با سرم رینگر لاکتات یا ساده و یا نرمال سالین ) است.
16) باید همواره توجه داشت که فقط تعداد محدودی از افراد مبتلا شده دچار اسهال میشوند و از این تعداد هم فقط 20درصد اسهال شدید میگیرند از این رو بسیاری از افراد مبتلا شده ممکن است بدون علامت بالینی بوده یا اینکه اسهال خفیف پیدا کنند که از نظر بالینی به هیچ وجه قابل افتراق از سایر علل اسهال نیست.
17) در گذشته که عموم مردم در شهر و روستا به آب آشامیدنی سالم دسترسی نداشتند شمار فراوانی مبتلا می شدند و از طرف دیگر امکانات درمانی برای جبران آب و املاح از دست رفته بدن بیماران ناشی از اسهال شدید وجود نداشت و از این رو به طور معمول همهگیریهای وسیع و مرگ و میر قابل توجه ایجاد میشد. در صورت درمان نشدن مناسب میزان کشندگی بیماری تا 50 درصد هم گزارش شده است اما با درمان مناسب این میزان کمتر از یک درصد است.
18) به طور معمول دوره نهفتگی این بیماری یک تا سه روز است اما از چند ساعت تا 5 روز هم گزارش شده است. راه انتقال بیماری مدفوعی دهانی است و از آنجا که حدود یک میلیون ارگانیسم برای ایجاد بیماری مورد نیاز است، انتقال عموما از طریق آب یا غذای آلوده انجام میشود و از طریق تماس مستقیم فرد به فرد کمتر رخ میدهد. میکروب وبا نسبت به اسید معده حساس است و به طور معمول در معده از بین میرود مگر اینکه آب یا غذای خورده شده بسیار آلوده باشد یا اینکه فرد داروهایی برای کاهش اسیدیته معده مصرف کند.
منبع: http://www.salamat.com