شاید شما جزو آن دسته از افرادی باشید که مدام نفخ میکنند و به همین دلیل مصرف مواد غذایی نفاخ مانند حبوبات یا سبزیجات را به کل کنار گذاشتهاید. اما این، راهحل درستی نیست.
حبوبات، سبزیجات و میوهها منابع غنی فیبر هستند و حذفشان از برنامه غذایی میتواند مشکلات گوارشی نظیر یبوست را پیش بیاورد. اگر دچار نفخ میشوید ابتدا باید خود نفخ را بشناسید و دلیل نفخ کردنتان را پیدا کنید.
بسیاری از افراد به دلیل آنکه اسفنکتر تحتانی مریشان گشاد شده است، دچار نفخ میشوند. مصرف برخی خوراکیها نظیر نوشابههای گازدار یا کافئیندار وحتی چای و قهوه و نسکافه یا برخی داروها سبب شل شدن اسفنکتر تحتانی مری میشوند. در این دسته از افراد، موقع حرف زدن، نوشیدن نوشابه یا آب با نی، سیگار کشیدن و آدامس خوردن هوا داخل معده شده و نفخ ایجاد میشود. در این افراد نفخ کردن تنها به دلیل مصرف یک غذای خاص نیست. آنها در هر شرایطی دچار نفخ میشوند. پس آنها باید مواد غذاییای را که موجب شل شدن این ناحیه از مری میشود، حذف کنند
در افرادی که ناحیه تحتانی مری شان شل نیست تنها در شرایطی که حبوبات و سبزیجات مصرف کنند، دچار نفخ می شوند. پس بهتر است مصرف سبزیجات بهطور تدریجی بالا رود تا کمتر دچار نفخ شوند. به این ترتیب، بدن کمکم به این شرایط عادت خواهد کرد. اما در مورد حبوبات بهتر است آنها را شب قبل از پخت بخیسانند تا ماده نفاخ در آب حل شود و دور ریختن آب سبب کم شدن حالت نفاخی حبوبات شود.
راهحل دیگر این است که فرد در کنار مصرف مواد غذایی نفاخ، خوراکیهای کاهنده نفخ مانند عرق نعناع یا زیره یا برخی داروها را مصرف کند. اصولا وقتی مادهای نفخ می آورد دلیل آن هضم نشدن کاملاش است. در این شرایط هر چه ماده غذایی پختهتر شود، قابلیت هضم بالاتر رفته، جذب ماده غذایی بیشتر شده و از حالت نفاخی آن کاسته میشود.
پی نوشت ها :
متخصص تغذیه و رژیم درمانی
منبع:www.salamat.com
/ج