صرع نوعی اختلال در سیستم عصبی است که منجر به بروز حمله های مکرر به صورت غش، تشنج (موضعی یا عمومی) و یا اختلال حسی و روانی می شود. این بیماری دومین اختلال عصبی شایع (بعد از سکته مغزی است.
رژیم های غذایی:
هدف از تنظیم برنامه غذایی برای بیماران مبتلا به صرع فراهم کردن یک رژیم غذایی معتادل بر اساس شرایط بیمار و رفع کمبودهای تغذیه ای است که امکان دارد در اثر مصرف دراز مدت داروهای ضد تشنج به وجود آید. معمولاً همراه با درمان دارویی از یک رژیم معمولی با در نظر گرفتن سن و فعالیت شخص استفاده می شود. نوع خاصی از رژیم غذایی به نام رژیم کتوژنیک نیز برای درمان کودکان متبلا به صرع به کار گرفته می شود که تنظیم آن پیچیده و دقیق بوده و توسط متخصصین تغذیه صورت می گیرد.
دو فرم از رژیم کتوژنیک معمولاً استفاده می شود. روش سنتی و رژیم بر پایه استفاده از روغن MCT. روغن MCT نوعی روغن حاوی تری گلیسیرید با اسیدهای چرب متوسط زنجیر است. این نوع روغن یک روغن رژیمی است و برای بیمارانی که مشکل هضم و جذب چربی دارند استفاده می شود. در هر دو روش، کودک به مدت 72-24 ساعت در حالت گرسنگی نگه داشته می شود تا وضعیت کتون های وی 4+ شود. در روش سنتی دریافت کالری از چربی به مجموع دریافت کالری از پروتئین و کربوهیدرات به نسبت 4 به 1 محاسبه می شود. میزان پروتئین به گونه ای محاسبه می شود. که برای رشد کودک مناسب باشد. (تقریبا 1 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز).
در رژیم بر پایه روغن MCT،
70-50 درصد انرژی دریافتی از این روغن تأمین می شود. 10 درصد از سایر چربی ها، 10 درصد از پروتئین و حداکثر 19 درصد از کربوهیدرات. این رژیم نسبتاً ناخوشایند بوده و پیروی از آن مشکل است. اگر بعد از 3 ماه پیروی از این رژیم دیگر حمله ای مشاهده نشد، دریافت کربوهیدرات می تواند به تدریج افزایش یابد. چربی نیز برای حفظ انرژی مناسب کاهش می یابد. میزان انرژی و پروتئین مورد نیاز کودک باید همراه با رشد کودک مورد ارزیابی قرار گیرد. در این رژیم مصرف شیرینی، شکلات، قند، شکر، عسل، مربا، شربت، نوشابه های گازدار و...غیر مجاز است.
مصرف بعضی از غذاها می تواند به کاهش عوارض دارویی کمک کند؛ مثلا نان های سبوسدار، غلات کامل و سبزی ها به دلیل محتوی فیبری خود می توانند به پیشگیری از یبوست که از عوارض جانبی مصرف فنی توئین است کمک کنند. بیسکویت های خشک، تست خشک و نان های سبوسدار می توانند در پیشگیری از ایجاد حالت تهوع ناشی از مصرف داروها مؤثر باشند. تخم مرغ و ماهی ها نیز در تأمین ویتامین D مفید هستند.
سبزی های سبز، کلم بروکسل و کلم پیچ از غذاهای غنی از اسید فولیک هستند که ممکن است در اثر استفاده از فنی توئین کاهش یافته باشد. شیر، ماست ، پنیر، سبزیجات وماهی هایی مثل ساردین و شاه ماهی که با تیغ یا استخوان خورده می شوند، می توانند در تأمین کلسیم مفید باشند.
منبع:نشریه دنیای تغذیه - ش100