درباره فواید مصرف روغن ماهی و مکمل های حاوی امگا-3 مطالب بسیاری گفته شده، ولی دانمشندان درباره مصرف بیش از اندازه آنها تحقیقات کمتری انجام داده اند و مطالعات انجام شده نیز حاکی از بروز عوارض جانبی شدید نیستند.
مقدار توصیه شده برای مصرف مکمل های روغن ماهی و امگا-3، بین دو تا پنج گرم در روز است و کپسول های رایج موجود در بازار این مکمل ها، حاوی نیم گرم از این مواد هستند. عارضه جانبی مصرف این مکمل ها، احساس طعم ماهی در دهان و در برخی موارد اسهال است ولی فواید مصرف روغن ماهی و مکمل های امگا-3 به اندازه ای است که بر عوارض جانبی معدود آن برتری دارد. در این بین، یک ملاحظه وجود دارد و آن این است که روغن ماهی خون را رقیق می کند.
پس اگر در حال مصرف رقیق کننده های خون مثل آسپرین هستید، حتما پیش از شروع به مصرف مکمل روغن ماهی با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مصرف بیش از 2 گرم در روز از مکمل های روغن ماهی را توصیه نمی کند.
این توصیه به خاطر نگرانی درباره عوارض جانبی مصرف روغن ماهی نیست، بلکه در باره اثرات ناشی از آلودگی روغن ماهی و مسمومیت با آن نگرانی وجود دارد، چرا که اگر روغن ماهی بیش از مقدار مجاز جیوه وجود داشته باشد، عوراض جانبی ناشی از مصرف آن مانند علایم مسمومیت با جیوه خواهد بود.
برای پیشگیری از بروز این مسمومیت، بهتر است آن دسته از مکمل های روغن ماهی خریداری شود که روی بسته آنها نوشته شده این روغن ماهی تقطیر مولکولی شده تا به این وسیله اطمینان حاصل شود که این مکمل کاملا خالص و تصفیه شده است. به این ترتیب مصرف دوزهای بالاتر این نوع مکمل ها عوارض جانبی کمتری دارد.
اگر می خواهید دوز بالاتری از روغن ماهی را مصرف کنید، بهتر است آن را همراه غذا بخورید. این کار به رفع مزه بد ماهی در دهان کمک می کند. در مواردی که فرد به اسهال دچار می شود، کاهش دوز مصرفی مفید خواهد بود.
اسیدهای چرب امگا-3 به خصوص آنهایی که در ماهی یافت می شوند، درپیشگیری از بیماری های قلبی ـ عروقی نقش مهمی دارند و میزان تری گلیسیرید خون را کاهش می دهند و باعث افزایش نسبت کلسترول خوب خون (HDL) به کلسترول بد خون (LDL) می شوند.
منبع:نشریه دنیای تغذیه، شماره 91.