نسترن جعفری
 
کدو با نام علمیCucurbita L.گیاهی است از خانواده Cucurbitaceae که درکتب سنتی به نام قرع، و گیاه آن یقطین میباشد. به انگلیسی Gourd ,Squash , Pumpkin نامیده میشود. 
گونههای مختلف کدو
گیاه یک ساله علفی خزنده که میوه آن بسته به نوع، نارس و سبز یا کاملا رسیده مصرف میشود. برگها قلبی پهن با دمبرگ بلند پوشیده از کرک زبر. گلها زرد رنگ و جنس نر و ماده روی یک پایه قرار دارند. ریشه باریک، و بلند و کمیشیرین است. بهترین نوع آن سفید شیرین نازک است که ریشه دار نباشد و اندازه متوسط داشته باشد.  
شرایط کشت و تکثیر گیاه 
در تمام مناطق کشور کاشت میشود. کدوهای درشت در خاکها و اراضی جنوبی و آفتابگیر تکثیر مییابند. تکثیر با کاشت تخم در مناطق معتدله و در اوایل بهار میباشد. فاصله بوتهها یک متر در یک متر و در کدوهای درشت دو متر در دو مترباید باشد.
ترکیبات شیمیایی کدو
در کدوهای درشت ماده ساپونین، کوکوربیتین و لوتئین یافت میشود. از تخم آن رزینی گرفته میشود که خاصیت ضد کرم معده دارد ولی گلیکوزید نیست. در کدوهای متوسط و کوچک مقدار اندکی آرسنیک هست. از تخم آن فیتوستارین و سالیسیلیک اسید جدا شده است.
علاوه بردارابودن آب، پروتئین، چربی و هیدرات کربن شامل عناصری از قبیل: کلسیم، فسفر، آهن،سدیم،پتاسیم،و ویتامینهایA، تیامین، نیاسین، ریبوفلاوین و ویتامین c میباشد. 
فواید کدو
مزاج انواع کدو و مغز تخم کدو مطلقا سرد و تر است. 
خنک کننده و مرطوب کننده است. انسداد مجاری را باز میکند. مدر و ملین است. برای رفع یرقان و تبهای گرم نافع میباشد. برای افراد گرم مزاج و صفراوی غذای مناسبی است اما پخته آن از نظر مواد غذایی ضعیف و سریع الهضم است. 
 اگر کدو را با به و یا آبغوره و یا آب انار و یا سرکه در روغن بادام و یا زیتون بپزند خونساز است و خون صالح تولید میکند. 
 اگر چند قطره آب کدو را خام با شیر انسان مخلوط کنند و در گوش و بینی بریزند برای سردرد گرم و سرسام و هذیان و جنون و ورمهای گرم و بی خوابی مفید است. خصوصا با روغن گل سرخ در گوش مفید است.
 ضماد ساییده آن بر پیشانی اطفال برای ورم گرم پیشانی و سر و سردرد گرم و رفع خشکی دماغ و بیخوابی مفید است.
 گذاشتن ضماد آن روی چشم هم همین خاصیت را دارد. 
 غرغره آب کدو برای درد حلق و درد دندان گرم مفید است.  
 آب کدوی پخته با تمر هندی و شکر برای تسکین حرارت دماغ و سردرد و وسواس و جنون نافع است.
 اگر اسفناج را با کدو و جو و یا ماش پوست گرفته در روغن بادام و آب بپزند خوردن آن برای درد سینه و سرفه گرم نافع است...
برای خواندن بخش دوم- خواص کدو- اینجا کلیک کنید.