10 روش از بین بردن این مشکل
یکى از علتهاى باد معده، آئروفاژ یا بلعیدن هواست. هر فردى، در دستگاه گوارش خود مقدارى هوا و دیگر گازها را دارد که به طور متوسط میزان آن، کمتر از یک فنجان مىباشد. مقدارى از این هوا از دهان وارد مىشود. مقدارى نیز در خود بدن تولید مىشود. کلا در 24 ساعت حدود ده فنجان گاز تولید مىشود که ما مىتوانیم فقط یک فنجان آن را در خود نگه داریم، بنابراین راههایى براى خروج این باد باید وجود داشته باشد.
یکى از این راهها، خروج باد شکم است. نوشیدنىهاى غیر الکلى و آب جو این مشکل را تشدید مىکنند. بزاق حاوى حبابهاى هوایى ریزى است که با هر بار بلع مىتواند به داخل معده برود. بعضى از افراد همراه غذا، مقدارى هوا قورت مىدهند.
نسبت به هوا هوشیار باشید.
ممکن است روزانه تا 140 سانتىمتر مکعب هوا ببلعید؛ افراد عصبى، اغلب این کار را مىکنند. پس شما مىتوانید با کنترل رفلکس بلع، از ورود هواى اضافى در موقع غذا خوردن جلوگیرى کنید.
به دوستان و آشنایان بگویید در صورت متوجه شدن بلع زیاد هوا، به شما تذکر دهند.
به نکات زیر توجه فرمایید:
- از مصرف نوشیدنىهاى گازدار پرهیز کنید.
- به آرامى غذا بخورید و قبل از بلع، غذا را کامل بجوید.
- همیشه با دهان بسته غذا بخورید.
- از جویدن آدامس بپرهیزید.
- از شیشه و قوطى، مایعات را سر نکشید و از نى هم استفاده نکنید.
- از خوردن غذاهاى پر هوا مانند آب جو، بستنى، خوراکىهاى پف کرده، املت و... بپرهیزید.
گاهى بهتر است که باد شکم را خارج کنید.
بسیارى از پزشکان هیچ دلیل فیزیولوژیکى، براى سرکوب باد شکم پیدا نکردهاند. آنها به این موضوع به عنوان عملکرد طبیعى بدن نگاه مىکنند. دکتر مک کالوم مىگوید: این عمل در بسیارى از کشورها در مکانهاى عمومى کاملا عادى است.
به این عادت پایان دهید.
باید بدانید که افرادى که هوا را به طور مزمن مىبلعند مىتوانند براى همیشه دچار این مشکل باشند. بعضى پزشکان براى این بیماران، یک مداد تجویز مىکنند. با قرار دادن مداد و یا چوب پنبه و یا انگشتان در بین دندانها، دهانتان باز مىماند و قورت دادن هوا مشکل مىشود.
با غذاهاى گازدار خداحافظى کنید.
همهى ما، وقتى مقدار زیادى غذا با عجله مىخوریم، آروغ مىزنیم. اما این فرق مىکند با کسانى که ساعت به ساعت و روز به روز باد شکم را خارج مىکنند، زیرا آنها به یک بیمارى مزمن دچار شدهاند.
کاهش غذاهاى تولید کنندهى گاز براى این افراد مفید است. معمولا چربىها و روغنهایى مانند روغن سالاد و مارگارین از این گونه مواد هستند.
با سایمتیکون، حبابها را منفجر کنید.
متخصصان گوارش، براى کاهش این مشکل، بعضى اوقات به بیماران توصیه مىکنند که از آنتىاسیدهاى بدون نسخهى داراى سایمتیکون استفاده کنند. سایمتیکون در داخل معده، حبابهاى بزرگ را به حبابهاى کوچک تبدیل مىکند اما تأثیرى بر میزان گاز موجود ندارد.
منبع : دایرة المعارف پزشک خانواده ،گروه مولفان انستیتوسلامتی آمریکا
پینوشتها:
* انتشارات سپهر اندیشه - 1387