آش ترش مختص شهرهای ملایر و همدان و بروجرد و نهاوند همچنین استان زنجان است.
دستور شماره یک، آش ترش همدانی
اگر چعندر خردشده را جدا پختید حتما آب اون را داخل آش بریزید. نخود ولوبیا را بهتر است برای تهیه آش قبلآ خیس کرده و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفاخ نباشد. این آش مثل آش رشته است با کمی تفاوت. مواد لازم:
نخود ولوبیا چیتی رویهم یک پیمانه
عدس یک پیمانه
رشته آش 300 گرم
چغندر متوسط 3 عدد
پیاز داغ و نعنا داغ
تعدادی آلو و برگه زردآلو (قیسی)
شیره انگور قرمز
سرکه انگور
سیر داغ کمی
طرز تهیه:
چغندر خرد شده و نخود و لوبیا و عدس را میپزیم که رنگ قرمزی چغندر باعث خوشرنگی حبوبات میشود. سپس آلو و قیس و پیاز داغ را داخل اش میریزیم و میگذاریم نیم پز بشود. بعد رشته را اضافه میکنیم که بپزد. بعد از پخت رشته، سرکه و اگر شیره انگور قرمز داشتید آن را نیز میریزد. شیره انگور به مقدار یک ملاقه (مقدارش به اندازه آش) بستگی دارد فقط رنگ آش را عوض میکند. اگر نداشتید اشکالی ندارد. آنهایی که طعم ترش ترش دوست دارند فقط سرکه میریزند و اونایی که طعم ترش و شیرین سرکه را با کمی شکر مخلوط کرده داخل آش میریزند که چند جوش بزند. بعد در ظرف مناسب ریخته با نعنا داغ و پیازسرخ کرده و سیر سرخ شده تزئین میکنیم. دستور از رزا منتظمی
دستور شماره دو، آش ترش زنجانی
مواد لازم:
نخود و لوبیا
عدس
سبزی آش
سیب زمینی
هویج
کمی جو پرک
آلوچه ریز آشی
زرد آلو خشک
رشته آشی
لبو (در صورت تمایل)
سیر
سرکه
شکر
پیاز داغ
طرز تهیه: نخود و لوبیا را نیم پز میکنید سپس عدس و جو پرک را به آن اضافه میکنید تا آنها هم نیم پز شوند هویج بصورت نیم حلقه و سیب زمینی رابه صورت نگینی و پیاز داغ و سبزی را اضافه میکنید نیم پز که شد آلوچه و زرد آلو و لبو پخته را اضافه میکنید و در صورت تمایل سیر را هم خورد کرده به آن اضافه میکنید برای افزایش غلظت آش کمی رشته آشی در انتهای پخت آش اضافه میکنید تا لعاب بیندازد برای چاشنی آش یکی دو قاشق شگر باضافه کمی سرکه به آن اضافه میکنید تا مزه ترش و شیرین پیدا کند این آش، آشی فوق العاده خوشمزه است من فندوق و خشکبار داخل آش ترش نمیریزم ولی در صورت تمایل میتوانید کمی گردو به آن اضافه کنید ولی گردو رنگ آش را تیره تر میکند عدهای هم بجای شکر شیره انگور میریزند.