پلو اسفندی یکی از غذاهای محلی استان فارس است. پلو اسفندی در آباده که یکی از شهرهای استان فارس است، در روز اول اسفند ماه تهیه و آماده میشود. در این پلو، معمولاً از هفت نوع غلات و حبوبات استفاده میشود. نوع لوبیای آن را میتوانید بنابر ذائقهتان تغییر دهید. این غذا بهصورت آش و شله نیز تهیه شده که در این صورت در آن از قلم و سیرابی گوسفند استفاده میشود و به نام آش اسفندی معروف است.
مواد لازم (برای 4 نفر):
    گوشت گوسفند (با استخوان) — 400 گرم
    پیاز (چهار قاچشده) — 1 عدد
    زردچوبه (پودرشده) — 1 قاشق چایخوری
    عدس — یک دوم پیمانه
    لوبیا سفید — 21پیمانه
    نخود — یک دوم پیمانه
    ماش — یک دوم پیمانه
    ادویه پلویی جنوب* — به مقدار لازم
    میخک (پودرشده) — یک هشتم قاشق چایخوری
    پیازداغ — 1 پیمانه
    برنج — 5 پیمانه
    جو — یک دوم پیمانه
    گندم — یک دوم پیمانه
    فلفل سیاه (پودرشده) و نمک — به مقدار لازم
    کره — 2/ پیمانه
    روغن کرمانشاهی — به مقدار لازم
    ادویه پلویی جنوب شامل گل سرخ (پودرشده) و زیره سبز (پودرشده) از هر کدام 2 قاشق چایخوری، دارچین (پودرشده) و زنجبیل (پودرشده) از هر کدام 1 قاشق چایخوری، جوزهندی (پودرشده) و هل (پودرشده) از هر کدام 2/ 1 قاشق چایخوری است.
روش تهیه:
1- در قابلمهای مناسب، گوشت را بههمراه پیاز و کمی زردچوبه بپزید. حبوباتِ خیسشده را نیز بهطور جداگانه در قابلمهای ریخته و بر روی حرارت قرار دهید تا بپزند؛
2- پس از پختِ گوشت، آن را از قابلمه خارج کنید. ادویه پلویی جنوب، میخک و پیازداغ را به قابلمه بیفزایید. آبِ روی برنج خیسشده را خالی کرده و در قابلمه بریزید؛
3- پس از چند جوش، حبوبات پختهشده و غلات خیسشده را به قابلمه بیفزایید. نمک و فلفل را نیز به آن اضافه کرده، درِ قابلمه را ببندید تا برنج و غلات کاملاً پخته و آبِ آن تبخیر شود؛
4- گوشت را وسط مخلوط پلو گذاشته، درِ ظرف را بگذارید و حرارت را زیاد کنید تا بخار برنج بلند شود؛
5- کره را با سه قاشق سوپخوری روغن کرمانشاهی روی حرارت ملایم قرار دهید تا داغ شود. زمانیکه بخار برنج بلند شد، روی آن ریخته، درِ ظرف را بگذارید و حرارت را ملایم کنید تا برنج بهمدت 45 دقیقه دم بکشد. پس از دم کشیدنِ پلو، آن را در دیس کشیده و سرو کنید.
پیشنهاد: در صورت عدم دسترسی به روغن کرمانشاهی، میتوانید از روغن مایع یا کره استفاده کنید.
