آیا مصرف روغن ماهی به منظور کاهش تری گلیسریدها حقیقتاً مؤثر میباشد؟ آیا میان روغن ماهی و تری گلیسریدها واقعاً ارتباطی وجود دارد؟ روغن ماهی بدست آمده از بافتهای چرب ماهی دیده شده است که قادر به کاهش سطوح تری گلیسرید در خون میباشد. این مقاله را مطالعه نمایید....
همهی ما در مورد چربیهای خوب و چربیهای بد مطالبی را شنیدهایم. میدانیم که چربیهای اشباع نشده مونو (با یک پیوند دوگانه) از جمله چربیهای خوب بوده در حالیکه چربیهای اشباع شده و چربیهای اشباع نشده پلی (با چند پیوند دوگانه) مضر بوده و غذاهای حاوی چنین چربیهایی را بایستی در مقادیر محدود شده مصرف نمود. با این حال، چه میزان از تری گلیسریدها اطلاع داریم؟ تری گلیسریدها همچنین نوعی چربی موجود در خون میباشند. سطوح بالای این چربی میتواند به حملات قلبی و مرگ منجر شده در نتیجه لازم است که سطوح تری گلیسرید در خون خود را بین 150 میلیگرم در دسیلیتر و 170 میلیگرم در دسیلیتر نگاه داریم. سطوح تری گلیسریدها را میتوان با روغن ماهی کاهش داد.
روغن ماهی چیست؟
روغن بدست آمده از بافتهای چربی ماهیهایی مانند قزلآلا، ساردین، سالمون، خال مخالی و غیره را به عنوان روغن ماهی میشناسند. این روغن ماهی به دلیل فوائد سلامتی بخش خود مورد ستایش قرار داشته و با کمال خورسندی میتوانیم بگوئیم که به دلایل صحیحی مورد تمجید قرار دارد. روغن ماهی برای بدن حقیقتاً مفید است به این دلیل که سلامت فرد را بهبود میبخشد. جزء یا ترکیبی که روغن ماهی ویژگیهای سلامتی بخش خود را از آن بدست میآورد محتوای اسید چرب ضروری امگا 3 موجود در آنها است.
ماهیها در واقع اسیدهای چرب امگا 3 را در بدن خود تولید نمیکنند و در عوض آن را از ریزجلبک خورده شده دریافت میکنند، بطوریکه سپس درون بافتهای آنها انباشته میشوند. اسیدهای چرب امگا 3 خطر بروز حملات قلبی، اختلالات مغزی و سرطان را با کنترل التهاب و تشکیل لخته خون در بدن کاهش میدهند. همچنین فشار خون را پایین آورده، از رسوب پلاک بر روی دیواره عروق خونی جلوگیری کرده و مهمتر از همه میزان تشکیل تری گلیسرید در کبد را کاهش میدهند.
تری گلیسریدها چه هستند؟
تری گلیسریدها عمدتاً از چربیهای حیوانی و گیاهی تشکیل شده که مولکولهای تک گلیسرول میباشند که با سه مولکول اسید چرب ترکیب شدهاند. به عبارت ساده، تری گلیسریدها نوعی چربی موجود در خون ما میباشند. غذاهای چربی که مصرف میکنیم، حاوی کالریهایی است که بسیار بیشتر از نیاز واقعی بدن ما میباشند. بدن کالریهای مازاد را به تری گلیسریدها تبدیل کرده و در بافتهای چربی و یا سلولهای چربی بدن ذخیره میسازد. زمانی که بدن نیاز به انرژی پیدا کند، هورمونهایی را آزاد میسازد که این تری گلیسریدهای ذخیره شده را به انرژی تبدیل میکنند.
با این حال، چنانچه فردی در مصرف غذاهای چرب بسیار زیاده روی نماید، سطح تری گلیسریدهای ذخیره شده در بدن افزایش خواهد یافت. سطوح بالای تری گلیسریدها (200 تا 499 میلیگرم در دسیلیتر) سطوح سالمی به حساب نمیآیند به این دلیل که به رسوب چربی بر دیوارهی عروق خونی کمک کرده در نتیجه منجر به سخت شدن عروق خونی میشوند. این امر به نوبه خود به بروز حملات قلبی و آترواسکلروز منجر میشود. در نتیجه، کاهش سطوح تری گلیسرید در خون امری حیاتی است. آزمایشات مختلف خون به منظور بررسی سطوح تری گلیسرید در خون انجام میشود.
روغن ماهی و تری گلیسریدها
سطح تری گلیسریدها را میتوان به طرق مختلفی مانند انجام ورزش، خودداری از رژیم غذایی با کالری بالا، و غیره تحت کنترل قرار داد. با این حال، راه دیگر جهت کاهش سطوح تری گلیسرید وجود دارد و آن مصرف روغن ماهی است. گفته میشود که روغن ماهی در کاهش سطوح تری گلیسرید در خون مؤثر است. هر از چند وقت در خصوص فوائد سلامتی بخش روغن و یا گیاه خاصی مواردی را میخوانیم اما در آخر به این دلیل که هیچ شواهد علمی دال بر اثبات ادعای بازاریابان وجود ندارد، دچار ناامیدی میشویم. با این حال، در این مورد جای نگرانی وجود ندارد!
تحقیقات گستردهی صورت گرفته نشان میدهند که اسیدهای چرب امگا 3 بدست آمده از روغن ماهی، سطوح تری گلیسرید در خون را کاهش میدهند. انجمن قلب آمریکا عنوان میکند که استفاده روزانه از مکمل با میزان 2000 تا 4000 اسیدایکوزاپنتانوئیک (EPA) + اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) میتواند تری گلیسریدها را به میزان 20 تا 40 درصد کاهش دهد. مکملهای روغن ماهی به طور کلی به افرادی با سطوح بالای تری گلیسرید در خونشان داده میشود. اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن ماهی، تشکیل تری گلیسریدها در کبد را کاهش داده، در نتیجه سطوح تری گلیسریدها در خون کاهش مییابند.
میدانیم که روغن ماهی، سطح تری گلیسرید در خون را کاهش میدهد، با این حال، مورد دیگری وجود دارد که بایستی از آن اطلاع داشته باشیم. روغن ماهی یک روغن شگفت انگیز از بین برنده تری گلیسرید به حساب نمیآید. با مصرف مقادیر بالایی از غذاهای چرب، سطح تری گلیسرید در بدن شما افزایش مییابد. در نتیجه، به منظور کاهش سطوح تری گلیسرید ابتدا زیاده روی در مصرف غذاهای چرب را متوقف سازید. آنگاه به منظور کمک بیشتر به مصرف روغن ماهی روی آورید! چنانچه به طور کامل به مصرف روغن ماهی تکیه نمایید، به هر حال سرانجامی جز مرگ نخواهید داشت، به این دلیل که ماهیهایی که امروزه موجود میباشند، آلوده به آلایندههایی مانند جیوه، بی فنیلهای چند کلره (PCBs)، حشره کشهای ددت (DDT) و آفت کشها میباشند.