ماهان شبکه ایرانیان

خوراک‌های رژیمی آشپزی ویژه روزهای گرم تابستان (۲)

بخش دوم- این روزها بیشتر شهرهای ایران روزهای گرمی را می‌گذرانند. اکثر افراد در روزهای تابستان، ازخستگی زودرس شکایت می‌کنند و اگر زیر آفتاب بمانند، سرگیجه و حالت تهوع هم سراغشان می‌آید.

خوراک‌های رژیمی آشپزی ویژه روزهای گرم تابستان (2)

 

 علائم گرمازدگی

خشکی لب‌ها و پوست، درد عضلانی، خستگی، مشکلات گوارشی و یبوست  از علائم عمده این عارضه به حساب می‌آیند. البته این تهوع می‌تواند ناشی از افزایش سطح ویتامین D و تبدیل به موادی مثل تاچسترول در بدن باشد.

با از دست دادن آب بدن به ترتیب علائم زیر بروز می‌کند: احساس تشنگی، کم‌اشتهایی، آشفتگی، کاهش حجم خون، تهوع، ضعف عضلانی، عدم  تمرکز، ناتوانی در تنظیم درجه حرارت بدن، گیجی و تنگی نفس، انقباض عضلانی، هذیان و عدم هوشیاری، ضعف شدید و نهایتا افت عملکرد گردش خون و نارسایی عملکرد کلیوی.

 آبدوغ خیار (سوپ سرد)

مواد لازم

ماست کم‌چرب              500 گرم              280 کیلوکالری

خیار متوسط                 3 عدد                  20 کیلوکالری

گردوی خردکرده             50 گرم                340 کیلوکالری

کشمش ریز پلویی         50 گرم                130 کیلوکالری

قسمت سفید پیازچه خردکرده  5 ساقه     35 کیلوکالری

ریحان خردکرده             5 ساقه               8 کیلوکالری

ترخون خردکرده            3 ساقه               7 کیلوکالری

نعنا خردکرده               2 ساقه                4 کیلوکالری

نعنا خشک                یک دوم قاشق چایخوری     8 کیلوکالری

پودر گل محمدی        یک دوم قاشق چایخوری     8 کیلوکالری

نان خشک دهاتی یا معمولی نازک حدود 150 گرم  حدود 480 کیلوکالری

نمک و فلفل              به میزان لازم                    0 کیلوکالری

روش تهیه

ابتدا در کاسه‌ مناسبی ماست بریزید. خیار را پس از پوست گرفتن ریز خرد کنید و گردو، کشمش، پیازچه، ریحان، ترخون، نعنا، نمک، فلفل، نعنا خشک و پودر گل محمدی را بیفزایید و مخلوط کنید. در این زمان مقداری آب سرد را بیفزایید و  هم بزنید تا غلظت مناسبی داشته باشد. هنگام سرو، در کاسه مناسبی نان را خرد کرده و از مخلوط آبدوغ خیار بریزید و پس از مخلوط نمودن میل کنید.

 از نوشیدن آب غافل نشوید!

در حالی که بدون هر یک از مواد مغذی ضروری دیگر نظیر پروتئین، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌توان هفته‌ها و حتی سال‌ها زندگی کرد، اما بدن بدون آب تا چند روز بیشتر نمی‌تواند دوام بیاورد و زنده بماند. جالب است بدانید که طولانی‌ترین زمانی که انسان توانسته بدون آب زندگی کند، 17 روز بوده است، اما به طور معمول این زمان بسیار کمتر است.

اتلاف 20 درصد از آب بدن می‌تواند باعث مرگ شود. از دست دادن تنها 10 درصد از آب بدن سبب اختلالات شدید می‌گردد. در هوای ملایم بزرگسالان تا 10 روز و کودکان تا 5 روز می‌توانند بدون آب زنده بمانند ولی هفته‌ها بدون غذا می‌توان زنده ماند.

آب60 تا70 درصد از وزن بدن بزرگسالان لاغر و 45 تا 55 درصد وزن بدن بزرگسالان چاق را تشکیل می‌دهد و هر مرد بزرگسال روزانه به 7/3 لیتر و هرخانم بزرگسال روزانه به 7/2 لیتر آب نیاز دارد. قسمت اعظم خون، آب است و همه واکنش‌های بدن در محیط آبی انجام می‌شود و اگر آب نباشد، هیچ واکنشی اتفاق نخواهد افتاد. بعلاوه، کمبود آب باعث چروکیدگی سلول‌ها می‌شود و پیری زودرس را به همراه دارد.

مواد غذایی پر آب

متخصصین تغذیه معتقدند که افراد، به‌خصوص در روزهای گرم تابستان باید علاوه بر6 تا 8 لیوان آب، از مواد غذایی پر آب نیز استفاده کنند. کاهو یکی از پرآب‌ترین سبزیجات است به طوری که در وزن مشابه، کاهو 96 درصد، کرفس 95 درصد، خیار 95 درصد، کلم خام 92 درصد، هندوانه 92 درصد، کلم بروکلی 91 درصد، شیر 91 درصد، اسفناج 91 درصد، هویج خام 88 درصد و پرتقال 87 درصد  آب دارد. کم‌آب‌ترین ترکیبات خوراکی هم شکر و روغن‌ها شناخته شده‌اند که فقط 0تا 1 درصد آب دارند.

 

 

برای خواندن بخش اول- خوراک‌های رژیمی آشپزی ویژه روزهای گرم تابستان- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان