وبسایت همشهری شش و هفت: امروز از آمریکای جنوبی تا استرالیا سفر می کنیم. در گذر از این مسیر از الجزایر، آفریقای جنوبی و هندوستان نیز میگذریم و از هر دیار یک نوع خوراکی خوشمزه را انتخاب و دربارهاش بیشتر خواهیم دانست. در سفر خوشمزه امروز همراه ما باشید.
برنج نارگیل
میوه درخت نارگیل در مناطق استوایی دور دنیا از شرق آسیا گرفته تا آمریکای مرکزی ازجمله خوردنی های بسیار رایج و پرطرفدار است که بخشهای مختلف آن همچون شیر و پوسته نرم آن به شکل های گوناگون مورد استفاده مستقیم قرارگرفته یا این که در سایر خوراکی های دیگر اهالی این مناطق به شکل های گوناگون مخلوط شده و مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از این خوراکی ها برنج نارگیل است که از اندونزی، مالزی و تایلند گرفته تا کلمبیا و پاناما خورده میشود. امروز سری به بالای آمریکای جنوبی و کشور کلمبیا می زنیم تا ببینیم که مردم این کشور چگونه برنج را با نارگیل میآمیزند و استفاده میکنند.
مواد لازم- مواد مورد نیاز برای 6-4نفر
- حدود 390گرم شیر نارگیل
- 2پیمانه برنج
- 2قاشق غذاخوری شکر (بهتر است از شکر قهوه ای استفاده شود)
- یک و نصف قاشق چایخوری نمک
- نصف پیمانه کشمش پلویی (اختیاری است و اگر دوست ندارید میتوانید حذف کنید)
- 3فنجان آب
اگر شیر نارگیل طبیعی پیدا نکردید و مجبور شدید که از شیر نارگیل کنسروی حاوی مواد نگهدارنده استفاده کنید باید در مرحله نخست آماده سازی هنگامی که شیر نارگیل غلیظ شده و حباب از آن شروع به خارج شدن نمود یک قاشق روغن مایع اضافه کنید.
طرز تهیه
- در یک قابلمه کوچک شیر نارگیل را روی حرارت بالا به جوش آورید تا شروع به جوشیدن کند. سپس درجه گاز اجاق را کم کنید و با یک قاشق چوبی هر از گاهی آن را هم بزنید. این کار را ادامه داده تا بیشتر آب آن تبخیر شده و در نهایت چیزی جز چند قاشق شیر بسیار غلیظ در ظرف باقی نماند. باز هم همین کار را در حدود 20دقیقه ادامه دهید تا یک ماده تقریباً قهوه ای رنگ و نسبتاً سفت به دستآید.
- برنج، شکر و نمک را به ظرف اضافه کنید. درجه حرارت را به اندازه متوسط زیاد کرده و آنقدر هم بزنید تا دانههای برنج شفاف و طلایی رنگ شوند. این کار حدود دو دقیقه طول میکشد. اگر دوست داشتید کشمش پلویی را اضافه کرده و به خوبی هم بزنید تا با برنج مخلوط شود.
- آب را اضافه کرده و همراه با هم زدن حرارت گاز را باز دوباره زیاد کنید تا به جوشآید. آنگاه درجه گاز را باز کم کرده و در قابلمه را گذاشته و بگذارید تا بهمدت حدود 15دقیقه بپزد.
کیک پاولوواپاولووا یکی از کیک های میوه ای محبوب مردم استرالیاست. نام این کیک از روی نام هنرمند مشهور روس آنّا پاولووا گرفته شده بهطوری که در جریان برگزاری یک تور هنری که این هنرمند در کشورهای استرالیا و زلاندنو در سال 1920داشت یک شیرینی پز خوش ذوق این کیک را به نام او ابداع کرد.
مواد لازم برای 8نفر- 4عدد سفیده تخم مرغ
- یک و یک چهارم فنجان شکر سفید
- 1قاشق چایخوری عصاره وانیل
- 1قاشق چایخوری آب لیموی تازه
- 2قاشق چایخوری نشاسته ذرت
- 450گرم خامه
- 6عدد کیوی پوست گرفته و برش داده شده

شیوه آماده سازی- فِر را روشن و روی دمای 150درجه سانتیگراد تنظیم کرده و بگذارید تا به این درجه برسد.
- یک ورق کاغذ شیرینی پزی را به قطر تقریبی 20سانتیمتر برش داده و به صورت دایره در آورده و در کف سینی فر قرار دهید.
- در یک کاسه سفیده تخم مرغ را آنقدر هم زده تا سفت شود. درحالیکه سفیده را هم می زنید بهتدریج و در چند نوبت شکر را به آن بیفزایید. آنگاه به آرامی آب لیمو، عصاره وانیل و نشاسته ذرت را به آن بیفزایید و هم بزنید.
- با استفاده از یک قاشق این مایع غلیظ خمیری شکل را در وسط صفحه دایره ای شکلی که آماده کرده اید بریزید و این کار را تا انتها انجام دهید. بدینترتیب در حاشیه دایره قطر کمتری خواهیم داشت ولی در مرکز کمی برآمدگی مشاهده میشود.
- سینی را داخل فر قرار داده و حدود یک ساعت حرارت دهید.
- در همین هنگام که کیک در فر قرار دارد خامه را در یک کاسه به خوبی هم بزنید تا به خوبی کف کند. پس از آمادهشدن کیک آنرا از فر خارج کرده و بگذارید تا سرد شود و سپس دورتادور آنرا با خامه ای که قبلاً زده اید بمالید تا تمام اطراف آنرا بگیرد.
- آنگاه برش های نازک کیوی را به سلیقه خودتان روی کیک قرار دهید. دقت کنید که به جای کیوی میتوانید از میوههای دیگری هم استفاده کنید. در کشور استرالیا علاوه بر کیوی استفاده از دانههای انار، توت فرنگی، آناناس و انبه نیز برای تهیه کیک پاولووا بسیار رایج است.
یک خورش از آفریقای جنوبی یکی از خورش های محبوب در کشور آفریقای جنوبی که ریشه آن به هلندی های ساکن در آنجا می رسد «پاتجیکوس» نام دارد. از خوراک لذیذ از سده هفدهم میلادی در این بخش انتهایی از قاره سیاه رایج شد و به شکل سنتی در دیگچههایی که روی هیزم قرار گرفته پخته میشود. پاتجیکوس به سبک های مختلفی و با استفاده از مواد گوناگونی همچون گوشت قرمز، ماهی و سبزیجات پخته میشود. امروز می خواهیم پاتجیکوس مرغ و سبزیجات را آماده کنیم و طعم آنرا بچشیم.
مواد مورد نیاز برای 8نفر- 45میلی لیتر روغن مایع
- 15میلی لیتر کره
- 6عدد ساق مرغ
- 6عدد بغل ران مرغ
- 2عدد پیاز خردشده
- 1عدد هویج خردشده
- 1عدد ساقه کرفس خردشده
- 2حبه سیر له شده
- 250میلی لیتر آب مرغ
- 5عدد کدوی سبز (زوکینی) خردشده درصورتی که در دسترس باشد
- 250گرم قارچ
- یک کاسه کوچک بچه ذرت
- 5عدد برگ مریم گلی
- 3عدد ساقه آویشن تازه
- 250میلی لیتر خامه
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- کمی برگ جعفری برای تزئین
دستور آماده سازی- روغن و کره را در دیگچه داغ کنید و مرغ ها را در آن تفت دهید تا به رنگ طلایی درآیند. سپس مرغ ها را خارج کرده کنار بگذارید.
- حالا پیاز، هویج، کرفس و سیر را در داخل دیگچه ریخته و تفت دهید تا نرم شوند.
- سپس مرغ هایی را که کنار گذاشته بودید دوباره همراه با آب مرغ به داخل دیگچه اضافه کنید.
- در دیگچه را گذاشته و بهمدت یک ساعت روی حرارت آرام اجاق یا روی هیزمی که از قبل مهیا کرده اید گذاشته تا بپزد.
- بعد از یک ساعت سبزیجات را به آن اضافه کرده و در دیگچه را دوباره بگذارید. چنانچه از هیزم یا زغال استفاده میکنید بهتر است که در این مرحله چند عدد زغال روی در دیگچه قرار دهید تا به پختن و جا افتادن بهتر خورش یاری رساند. در این مرحله حدود 40دقیقه صبر کنید تا عمل پختن ادامه یافته و از هم زدن خورش پرهیز کنید.
- خامه را اضافه کرده و خورش را چندبار به آرامی هم بزنید و بگذارید تا 20دقیقه دیگر بپزد. آنگاه طعم آنرا چشیده و به اندازه لازم نمک و فلفل به آن بیفزایید.
- حالا خورش شما آماده است و میتوانید آنرا با برنج میل کنید.
دسر توت فرنگی ایتالیاییانواع خوراکی های لذیذ ایتالیایی بهگونه ای محبوب افراد مختلف در سراسر جهان قرار گرفته که میتوان آنها را تقریباً در همه جا یافت. در هر شهری از جهان که خبر از رستوران های خارجی باشد بهاحتمال زیاد رستوران های ایتالیایی از شلوغ ترین آنها به شمار می آیند. اما امروز به سراغ پیتزا و لازانیا نمی رویم بلکه یک دسر خوشمزه و بسیار ساده با طعم اصیل ایتالیایی را به شما معرفی می کنیم که بعد از یک وعده غذایی بسیار دلچسب خواهد بود. دسر توت فرنگی ایتالیایی با خامه کانّولی را با هم درست میکنیم:
مواد لازم- مواد مورد نیاز برای 8نفر
- 1فنجان پنیر ریکوتا
- یک چهارم فنجان شکر
- یک و نصف قاشق چایخوری عصاره وانیل
- نصف فنجان خامه
- نصف فنجان چیپس شکلاتی ریز که معمولاً برای تزئین شیرینی جات به کار میرود.
- 6فنجان توت فرنگی تازه که به شکل طولی به دو بخش تقسیم شده است.
شیوه آماده سازی- برای آماده کردن خامه کانولی در یک کاسه معمولی پنیر ریکوتا، شکر و عصاره وانیل را ریخته و به خوبی هم زده تا با هم مخلوط شوند.
- در یک کاسه دیگر که آن را از قبل در یخچال قرار داده اید تا خنک شود خامه معمولی را ریخته و با یک هم زن برقی آن را به اندازه ای هم بزنید که خامه کف کرده و به اندازه ای سفت شود که از نوک همزن سقوط نکند.
- خامه کف کرده را با خامه کانولی و نیمی از چیپس شکلاتی مخلوط کرده و سپس بهمدت صبح تا شب در یخچال قرار دهید.
- در 8لیوان پایه دار مخصوص دسر توت فرنگی را تقسیم کرده و بریزید و سپس خامه مخلوط را از یخچال درآورده و روی توت فرنگی ها بریزید. بقیه چیپس شکلاتی را نیز برای تزئین روی آن بپاشید.
املت الجزایریاملت الجزایری که از آن با عنوان «شَکشوکا» یاد میشود در واقع در بیشتر کشورهای شمال آفریقا همچون تونس و مراکش و همچنین برخی دیگر از کشورهای عربی خاورمیانه رایج است. مواد لازم برای آن چندان تفاوتی با املت معمولی نداشته ولی افزودن برخی از ادویه جات و سایر افزودنی ها به آن طعم ویژه ای می بخشد. این املت را علاوه بر صبحانه یا عصرانه حتی میتوان به عنوان یک وعده غذایی کامل نوش جان کرد.
مواد مورد نیاز- 3قاشق غذاخوری روغن زیتون طبیعی با اندکی
- اضافه تر برای پاشیدن نهایی
- یک عدد پیاز خردشده به ابعاد ریز
- یک عدد فلفل دلمه ای قرمز رنگ که بخشهای اضافی میانی و دانههایش را باید جداسازی کرد
- یک عدد فلفل قرمز چیلی تند
- 2حبه سیر خردشده
- یک و نصف قاشق چایخوری فلفل پاپریکای شیرین
- یک قاشق چایخوری زیره سبز
- 800گرم گوجه فرنگی پوست گرفته و خردشده
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- گشنیز و جعفری تازه به مقدار لازم
- 6عدد تخم مرغ
- زیتون سیاه بریده شده، پنیر فتا و آرتیشو برای سرو کردن
- نان به مقدار لازم
شیوه آماده سازی- در ماهیتابه روغن زیتون را ریخته و روی حرارت بالا آن را داغ کرده و سپس پیاز، فلفل قرمز و چیلی را در آن ریخته و طوری پخش کنید تا به صورت یک لایه در کف ظرف قرار گیرند. آنگاه آن را هم نزنید و بگذارید تا بهمدت حدود پنج دقیقه این محتویات به خوبی سرخ شده و به رنگ قهوه ای تیره درآیند. سپس حدود چهار دقیقه دیگر آن را هم بزنید تا به اندازه کافی نرم شوند. سیرخردشده را اضافه کرده و حدود 30ثانیه هم بزنید تا عطر سیر بلند شود. زیره و پاپریکا را اضافه کرده و 30ثانیه دیگر به هم زده تا عطر آنها نیز برخیزد.
- گوجه فرنگی را اضافه کرده و حرارت اجاق را کم کنید و بگذارید تا بهمدت حدود10دقیقه بپزد. آنگاه مخلوط را چشیده و هر مقدار که نمک و فلفل سیاه نیاز دارد به آن اضافه کنید. نیمی از گشنیز و جعفری را نیز اضافه کرده و هم بزنید.
- با استفاده از یک قاشق در بخشهای مختلف ظرف حفرههایی را ایجاد کرده و در هر کدامیک تخم مرغ بشکنید. حدود 5تا 8دقیقه صبر کنید تا تخم مرغ ها به خوبی پخته شده و در نهایت باقیمانده گشنیز و جعفری را برای تزئین خوراک روی آن بپاشید.
- این املت خوشمزه و تند را با نان میل کنید.
ماسالای مرغوقتی که دور دنیا بهدنبال یک خوراکی لذیذ می چرخیم گویی که نمیتوان از شبه قاره هندوستان بدون توقف گذر کنیم. عطر ادویه جات متنوع در خوراکی های خوشمزه این دیار بالاخره ما را به سوی خود جذب میکند به ویژه که اگر طرفدار غذاهای تند و تیز باشیم. ماسالای مرغ که در هند به آن «چیکن تیکه ماسالا» گفته میشود از غذاهای ثابت در بیشتر رستوران های هندی است که طعم خوش آن همواره به یاد خواهد ماند.
مواد مورد نیاز برای 4نفر حدود 3تا 4عدد سینه مرغ خردشده
یک چهارم فنجان ماست
2قاشق غذاخوری روغن مایع (اگر در دسترس باشد بهتر است از روغن بادام زمینی استفاده شود)
2قاشق چایخوری آب لیموی تازه
یک حبه سیر له شده
مواد مورد نیاز برای 4نفر- مواد مورد نیاز برای تهیه سُس
- یک قاشق غذاخوری پودر گشنیز
- یک و نصف قاشق چایخوری پودر زیره سبز
- نصف قاشق چایخوری پودر هل
- نصف قاشق چایخوری پودر جوز هندی
- یک و نصف قاشق چایخوری پاپریکا
- نصف قاشق چایخوری پودر فلفل قرمز
- یک قاشق غذاخوری زنجبیل تازه رنده شده
- 4قاشق غذاخوری کره
- یک عدد پیاز بزرگ خردشده
- یک و نصف فنجان رب گوجه فرنگی
- سه چهارم فنجان آب
- نصف فنجان خامه
- یک و یک چهارم قاشق چایخوری نمک (نمک را میتوانید بر پایه ذائقه خودتان کمتر یا بیشتر کنید.)
- نصف قاشق چایخوری پودر فلفل سیاه
- نصف فنجان برگ تازه گشنیز برای تزئین نهایی غذا

شیوه آماده سازی
- با یک چنگال چندین سوراخ روی سینههای مرغ ایجاد کنید سپس با استفاده از پشت یک کارد آشپزخانه یا هاون مخصوص گوشتکوب سینههای مرغ را کوبیده که تا اندازه ای از هم باز شده و پهن شوند.
- در یک کاسه سینههای کوبیده شده را ریخته و ماست، روغن مایع، آب لیمو و سیر را با هم مخلوط و دقت کنید که مایع باید به خوبی به همه جای مرغ ها مالیده شده و آنرا آغشته کند. سپس آن را کنار گذاشته و سراغ آماده ساختن سس مخصوص بروید.
- زیره، هل، جوزهندی، پاپریکا، فلفل قرمز و زنجبیل رنده شده را در یک کاسه کوچک بریزید.
- کره را در یک ماهیتابه روی حرارت نسبتاً بالا ذوب کنید. سپس پیازهای خردشده را به آن اضافه کرده و سرخ کنید تا به رنگ طلایی درآیند. یادتان نرود که پیازها را هم بزنید. این عمل بهمدت حدود 5دقیقه به درازا خواهد کشید. سپس مخلوط ادویه جات و پودر گشنیز را به آن اضافه کرده و درجه حرارت اجاق را کم کنید.
- سپس رب گوجه فرنگی، آب، خامه و نمک را به آن افزوده و درحالیکه هنوز درجه حرارت پایین است بگذارید تا سس جوش بخورد. باز هم درجه حرارت را کاسته و بهمدت 10دقیقه بگذارید تا سس بپزد و به حالت غلیظ درآید. توجه کنید که مرحله آماده سازی سس مخصوص را میتوانید از قبل یعنی یکی، دو روز پیش تر از پختن غذا نیز انجام داده و سس آماده شده را برای مصرف نهایی در یخچال نگاه دارید یا این که همزمان به طور تازه اقدام به آماده کردن آن کنید.
- کمی روغن را در یک ماهیتابه ریخته و داغ کنید. سپس سینههای مرغ را داخل ماهیتابه بهمدت حدود هشت دقیقه سرخ کنید. دقت کنید که باید سینهها را چندین بار زیر و رو کنید تا هر دو طرف آن به اندازه کافی به رنگ طلایی درآیند.
- سپس سینهها را از ماهیتابه خارج کرده و با یک کارد آشپزخانه آنها را به اندازههای کوچکتر و مورد نظرتان ببرید.
- در قابلمه ای که سس در آن در حال جوشیدن است
- مرغ ها را اضافه کرده و بهمدت حدود پنج دقیقه درحالیکه آن ها را زیر و رو می کنید بپزید. اگر هنوز مرغ ها خوب پخته نشده بود کمی بیشتر صبر کنید تا به خوبی بپزند.
- مرغ ماسالای شما آماده است و میتوانید آنرا در سینی کشیده و روی آنرا با گشنیز تازه تزئین کنید. این خوراک خوشمزه را میتوانید هم با نان و هم با برنج بنا بر سلیقه خودتان نوش جان کنید.
- نکته قابل توجه در آماده کردن مرغ ماسالا آن است که میتوانید از گوجه فرنگی تازه نیز استفاده کنید. بدینمنظور حدود 450گرم گوجه فرنگی تازه را میتوانید با یک دستگاه مخلوط کن برقی به حالت رب درآورده و با یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی مخلوط کنید. در این حالت دیگر نیاز به استفاده از سه چهارم فنجان آب نیست و آب لازم برای خوراک توسط گوجه فرنگی تازه فراهم می شود.