کافئین به عنوان یک داروی روانگردان در نظر گرفته میشود، و مثل سایر اعضای این خانواده، میتواند منجر به اعتیاد نیز بشود. در این مقاله، ما سطوح ایمن قهوه بدون کافئین و همچنین اثرات و فواید مصرف آن در صورتی که بیش از حد باشد را میفهمیم.
کافئین، ماده اصلی فعال در نوشیدنیهایی مانند قهوه و چای، اغلب به خاطر چندین مشکل سلامتی مقصر دانسته میشود. همچنین به عنوان پر مصرفترین مخدر نیز در نظر گرفته میشود، که بر روی سیستم عصبی مرکزی برای افزایش هوشیاری ذهنی و مبارزه با خستگی و بیخوابی عمل میکند. روان گردان بودن، عوارض جانبی کافئین و نگرانی در مورد آن، باعث شده است تا روز به روز افراد بیشتری به سوی قهوه بدون کافئین (decaf) کشیده شوند که نسخه بدون کافئین نوشیدنی مورد علاقه آنها است. قهوه بدون کافئین توسط پردازش دانههای قهوه مشتق میشود. هنگامی که قهوه بدون کافئین است، بخش چشمگیری از کافئین آن حذف میشود، اما موادی که به قهوه عطر و طعم میدهند باقی میمانند. با این حال، تحقیقات و مطالعات اخیر اشاره کردهاند آنچنان که بسیاری تصور میکنند، قهوه بدون کافئین ممکن است سالمتر از قهوه معمولی نباشد.
عوارض جانبی قهوه بدون کافئین
افزایش اسیدیته
قهوه که بسیار اسیدی است، میتواند معده را تحریک کند تا اسید بیش از حدی ترشح کند. مشاهده شده است که قهوه نسبت به کافئین در حین افزودن به آب اسیدیتر است. این میتواند به عنوان یک شاخص در نظر گرفته شود که علاوه بر کافئین، برخی از ترکیبات دیگر موجود در آن نیز میتوانند اسیدیته را افزایش دهند. یافت شده است که قهوه بدون کافئین در شرایطی مثل رفلکس اسید، زخم معده، بیماری رفلکس مری، سوزش سردل و ... مضرتر است.
خطر افزایش کلسترول و حمله قلبی
قهوه بدون کلسترول معمولا از دانههای روبوستا ساخته میشود، که شناخته شده است که حاوی دیترپن است که میتواند تولید اسیدهای چرب در بدن را تحریک کند. این به نوبه خود، گفته میشود که تولید کلسترول LDL را افزایش و همچنین موجب افزایش 8% در آپولیپوپروتئین B و آپوب a.k.a. (یک پروتئین مرتبط با کلسترول که با بیماریهای قلبی و عروقی در ارتباط است) میگردد. علاوه بر این، هر دو قهوه معمولی و بدون کافئین حاوی اسید کلروژنیک در سطح بالایی هستند که سطح هموسیستئین را افزایش دهند که این امر به نوبه خود میتواند خطر بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
امکان ابتلا به پوکی استخوان یا آرتریت روماتئید
مطالعات نشان میدهند که هر 6 اونس قهوه به طور منظم منجر به از دست دادن 5 میلیگرم کلسیم میگردد، 300 تا 400 میلیگرم مصرف قهوه در هر روز خطر شکستگی لگن را دو برابر افزایش میدهد. گمان میرود که مصرف بیش از حد قهوه بدون کافئین همانند قهوه کافئیندار با دمیلینه شدن (حذف مواد معدنی) استخوانها که میتواند در نهایت منجر به پوکی استخوان شود ارتباط دارد. آن عملکرد سلول استخوان را بهبود میبخشد که بازجذب کلسیم از استخوان را افزایش میدهد و تشکیل سلول استخوانی در استخوان را کاهش میدهد.
ارتباط با سرطان و آسیب ارگان
رویه کافئینزدایی شامل استفاده از کلرید متیلن یا اتیل استات است و این روند با حذف کردن برخی از مواد تشکیل دهنده دانههای قهوه پایان مییابد. این ترکیب اورگانیک سرطانزا شناخته شده است، که به سیستم اعصاب مرکزی، ریهها، کبد و غشای مخاطی سمی است. استفاده بیش از حد و طولانی مدت از این ترکیبات ممکن است منجر به آسیب ارگان شود. با این حال، مقدار کلرید متیلن در دانههای تا سطح تهنشینی کاهش مییابد که میتواند با توجه به حداکثر حد مجاز تعیین شده توسط FDA ایمن در نظر گرفته شود.
فواید کافئین قهوه
کاهش خطر دیابت نوع دوم
وقتی شخصی از دیابت نوع دوم رنج میبرد، مغز او به صورت بهینه از گلوکز استفاده نمیکند که میتواند منجر به مشکلات عصبی گردد. Giulio Maria Pasinetti استاد مغز و اعصاب و روانپزشک در مورد رابطه بین آمادهسازی قهوه بدون کافئین و دیابت نوع دوم تحقیقی انجام داد. موش مبتلا به دیابت نوع دوم که رژیم غذایی نیز داشت یک مکمل با آمادهسازی قهوه بدون کافئین استاندارد به مدت 5 ماه به آن داده شد. یافتهها اینطور بود که مغز گلوکز را به طور موثرتری به منظور انرژی سلولی به عنوان یک نتیجه از مصرف این مکمل میسوزاند. به نقل از دکتر Pasinetti، اختلال در سوخت و ساز انرژی در مغز با زوال عقل در دوران پیری و در افراد در معرض خطر ابتلا به اختلالات عصبی ارتباط تنگاتنگی دارد. این شواهد برای اولین بار فواید بالقوه آمادهسازی قهوه بدون کافئین برای هر دو جلوگیری و درمان زوال عقلی که توسط دیابت نوع دوم، پیری و یا اختلالات عصبی ایجاد میشود را نشان میدهد.
مقابله با نقرس
نقرس یک بیماری التهابی دردناک است که مشنا آن در آرتریت است و با توجه به تجمع اسید اوریک ایجاد میشود. این مشکل در مردان در مقایسه با زنان بیشتر دیده میشود. اثر قهوه کافئیندار و بدون کافئین روی نقرس توسط دانشمندان در دانشگاه کلمبیا بریتانیا و دانشکده پزشکی هاروارد تجزیه و تحلیل شده است. در این گزارش که آنها در سال 2007 ارسال کردند گفته شد که مردانی که روزانه 4 یا 5 فنجان قهوه مصرف میکنند دارای خطر پایینتری در ابتلا به نقرس هستند. همچنین یافت شده است که قهوه کافئیندار نیز خطر ابتلا به نقرس را کاهش میدهد.
کاهش موارد سرطان پروستات
تحقیقات جدید توسط محققان دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد نشان داد که مردانی که روزانه بیش از 6 فنجان قهوه یا قهوه بدون کافئین مصرف میکنند در خطر پایینتری از ابتلا (20%) به هر نوع سرطان پروستات هستند و به طور چشمگیری در ریسک پایینی از سرطان پروستات در مقایسه با آنهایی که قهوه مصرف نمیکنند هستند. این کاهش خطر در هر دو مصرفکنندگان قهوه معمولی و قهوه بدون کافئین مشاهده شده است.
فرایند کافئینزدایی قهوه
فرایند از بین بردن کافئین از دانههای قهوه به عنوان کافئینزدایی شناخته میشود که میتواند مستقیم یا غیرمستقیم باشد. اساسا سه نوع روش برای نابود کردن کافئین از دانههای قهوه وجود دارد. این روشها شامل خیساندن دانههای قهوه در آب به منظور حل کردن کافئین است. کربن فعال یا حلال برای استخراج کافئین بعد از این که دانههای قهوه مجددا در آب بدون کافئین خیسانده شدند مورد استفاده قرار میگیرد، بنابراین آنها مجددا میتوانند ترکیباتی که به قهوه عطر و طعم میدهند را جذب کنند. در کافئینزدایی غیرمستقیم، دانههای قهوه به طور مستقیم با حلال تماس ندارند. حلالهایی که معمولا در این رویه به کار گرفته میشوند کلرید متیلن و اتیل استات هستند. امروزه، اتیل استات معمولا به این منظور استفاده میشود چون به صورت طبیعی در بسیاری از میوهها یافت میشود. قهوه که به کمک اتیل استات کافئینزدایی شده است، به عنوان قهوه کافئینزدایی شده طبیعی شناخته میشود.
سلب مسئولیت: مطالب ذکر شده در این مقاله صرفا جهت آموزش هستند و نمیتوانند جایگزینی برای توصیههای پزشک متخصص باشند.