کمتر کسی است که یکبار غذای ترکی خورده باشد و دلش نخواهد دوباره آن را میل کند. در بین ترکها فرهنگ غذایی خاصی وجود دارد و برخی غذاها در بین این مردم از محبوبیت بیشتری برخوردارند. مثل انواع کبابهای منحصر به فرد که با نام کباب ترکی به شهرت جهانی رسیده است. کوفته تبریزی، دلمه برگ مو، آش کشک و انواع کوکو و آشهای متنوع نمونههای دیگری از غذاهای ترکی هستند. در این مقاله روزچین میخواهیم شما عزیزان را کمی بیشتر با غذاهای محبوب مردم ترک ایران آشنا کنیم.
کدبانوهای ترک به پخت غذاهای لذیذ شهره آفاق هستند. آنها همواره با غذاهای لذیذ محلی، از میهمانان خود پذیرایی میکنند. وجود غذاهای متنوع در فرهنگ غذایی مردم این خطه از ایران عزیز، تمامی میهمانان را با هر ذائقه و سلیقه، راضی نگه میدارد. بیایید بهترینهای غذای ترکی را بشناسیم.
بهترینهای غذای ترکی
کوفته تبریزی بهترین غذای ترکی
کوفته تبریزی خوشمزهترین غذای ترکیمشهورترین غذای ترکی، کوفته تبریزی است که طعم بسیار لذیذی دارد. اگر بخواهید غذاها یا خوراکیهای کل ایران را لیست کنید، شک نکنید که کوفته تبریزی در زمرهی پنج غذای اول قرار میگیرد. کوفته تبریزی به لحاظ طعم، شیوه پخت و شکل آن به یکی از دلچسبترین خوردنیهای ایران و آذربایجان بدل شده است. کوفته امروزه به برند غذاهای آذربایجان معروف است. مواد لازم برای تهیه کوفته تبریزی شامل: گوشت چرخ کرده، سبزیجات، لپه، برنج، پیاز، قیسی و انواع ادویهجات معطر است.
آبگوشت دیزی سنگی
آبگوشت دیزی سنگی غذای خوشمزه ترکیغذای ترکی خوش خوراک و مغذی دیگر، آبگوشت است. اگر گذرتان به تبریز افتاد، حتما در رستورانهای سنتی، این غذا را امتحان کنید. دیزی سنگی همراه سبزی خوردن و نان سنگک، از آن دسته غذاهای محلی محسوب میشود که هر ایرانی را جذب رنگ و لعاب خودش میکند. در ترکیب این غذای خوشمزه از گوشت قرمز استخوانی، نخود، سیبزمینی و ادویهجات استفاده میشود.
دلمه برگ مو (یاپراق دولماسی)
دلمه برگ مو از پیشغذاهای مجلسی و اصیل ترکیدلمه برگ مو یکی از پیشغذاهای مجلسی و اصیل ترکی است. انواع دلمهها ازجمله غذاهای با اصالت ترکی هستند. به همین دلیل همه آنها دستورهای ویژهی آذربایجانی دارند که تا حدودی متفاوت از بقیه جاها هستند. «دلمه/دولما» از فعل دولماق «dolmaq» به معنی «پُر شدن» میآید؛ یعنی برگی که داخل آن پُر شده است. مواد لازم جهت تهیه دلمه: گوشت چرخکرده، برنج، لپه، سبزیجات، برگ مو، پیاز، بلغور گندم و ادویهجات
آش کشک (قوروتلو آش)
آش کشک یا قوروتلو آش با پیاز داغ و نعناآش کشک یکی از لذیذترین غذاهای ترکی است و حتما این آش را امتحان کنید. مردم آذربایجان به آن قوروتلو آش میگویند که قوروت یعنی کشک. آشپزهای خوش ذوق همانطور که از دوغ نیز آشی تهیه میکنند، از این فراورده لبنی سرشار از کلسیم هم آشی خوشمزه درست میکنند. آش کشک از پیاز، عدس، برنج، سبزی آش، آبِگوشت، نخود، لوبیا و رشته آشی تهیه میشود. روی آش را با پیاز داغ، نعنا و گل سرخ تزیین میکنند. بهبه…
کوکوی لوبیا سبز
کوکوی لوبیا سبز یکی از لذیذترین کوکوهاهر جای ایران که بروید متوجه میشوید شهرهای مختلف، کوکوهای خاص خود را دارند. تبریز هم از این قاعده مستثنی نیست. در معرفی بهترین غذای ترکی، شما را با یک نوع کوکو آشنا میکنیم؛ کوکوی لوبیا سبز. این کوکو یکی از قدیمیترین کوکوهایی است که مردم تبریز اکثرا در مهمانیها طبخ میکنند.
پیشنهاد میکنیم این کوکوی ساده و خوشطعم را بپزید یا اگر در فامیل و آشنایان خود یک ترک دارید، مهمان آنها شوید تا طعم بینظیر آن را بچشید. مواد اولیه آن لوبیا سبز، گوشت قرمز یا گوشت مرغ، سیبزمینی، هویج، پیاز، تخممرغ، زعفران و ادویهجات است. این کوکو یک غذای مقوی و پر کالری است پس یک کوکوی رژیمی نیست.
کباب بناب
کباب بناب یک غذای ترکی بسیار لذیذ و خوشمزهدر میان همهی غذاهای آذربایجان، حتما نام کباب بناب یا بناب کابابی به گوشتان خورده است. یک کباب اصیل ترکی بسیار لذیذ و خوشمزه که طعم و عطر این کباب اگر از مواد اولیه تازه تهیه شود تا شعاع چند متری محل کباب به مشام میرسد.
شهرستان که از شهرهای استان آذربایجان شرقی است به خاطر این غذای خوشمزهی خود در ایران معروف شده است. نه تنها در آذربایجان که در اغلب شهرهای ایران میتوان تابلو معروف «کباب بناب» را مشاهده کرد. این کباب از نظر اندازه، طعم و مزه، ترکیبات و نحوه پخت فرقهای اساسی با کبابهای معمولی دارد. همین تفاوت باعث شده تا کباب بناب متمایز از بقیهی کبابها شود.
آش کلم قمری (داش کلم آشی)
آش کلم قمری یا داش کلم آشی، آش مخصوص تبریزیکی دیگر از آشهای ترکی، آش کلم قمری تبریز است. این آش از کلم قمری، پیاز، لپه، بلغور، برنج، تره، جعفری، سبزی دیگری به نام کَرَوز، گوجهفرنگی، رب گوجهفرنگی و فلفل تهیه میشود. برای تزئین این آش از نعناع خشک استفاده میکنند. البته بعضی از قدیمیهای تبریز به آش کلم قمری کشک هم اضافه میکنند.
خورش هویج
خورش هویج یکی از پرطرفدارترین خورشهای ترکییکی دیگر از پرطرفدارترین غذاهای ترکی، خورش هویج است. تهیه این غذای ترکی خوشطمع و خوشمزه بسیار ساده و سریع است. در فصل تابستان که فصل طبع خوراکهای ترش است، شما حتما در سفرهی ترکها این خورش را مشاهده میکنید.
علاوه بر اینکه هویج سرشار از آنتیاکسیدان است، خورش آن نیز سرشار از مواد مغذی است. برای تهیهی این خورش از هویج تازه، مرغ یا گوشت قرمز، رب گوجهفرنگی، آبِ لیمو ترش و گوجه استفاده میکنند. چشیدن این خورش را از دست ندهید!
چغور بغور (جیز بیز)
جیز بیز یک غذای سنتی و اصیل تبریزیغذاهای خیابانی و ساده، از محبوبترین و لذیذترین غذاهای هر شهری هستند. یا جیز بیز نیز یکی از این غذاها است. جیز بیز یک غذای سنتی و اصیل تبریزی است. درست است که «یئرآلما یومورتا» یا همان سیبزمینی و تخممرغ، به برندی برای غذای خیابانی تبریز تبدیل شده و مسافران برای خوردن آن، راه ایلگلی «ائل گؤلو» را پیش بگیرند، ولی باز هم نمیتوان از اهمیت «جیز بیز» یا همان چغور بغور غافل شد. در ترکیب جیز بیز از جگر، دل و قلوه گوسفند، پیاز، سیبزمینی و گوجهفرنگی استفاده میشود.
قایقاناق یک غذای شیرین و پُر کالری
بیشتر در وعده صبحانه سرو میشودقایقاناق از جمله غذاهای سنتی آذربایجان به حساب میآید که امروزه در سراسر ایران پخته میشود. این غذای ترکی شیرین بیشتر در وعده صبحانه سرو میشود. وجود شیرینی و آرد در این غذا، باعث اعتقاد به تبرک و خوشیمنی این غذا در بین مردم آذربایجان شده است که در آذربایجان هم میتوان انعکاسی از آن را دید:
عزیزیم بیزه گهل قوناق / سنه پیشیریم قایقاناق
(عزیزم مهمان ما شو / تا برایت قایقاناق درست کنم)
آش اوماج
ترکها معمولا آش اوماج را زمستانها میپزند که برای سرماخوردگی بسیار مفید است.یکی دیگر از آشهای اصیل تبریزی، آش اوماج است. تبریزیها معمولا آش اوماج را در فصل زمستان میپزند که برای سرماخوردگی بسیار مفید است. به خاطر داشته باشید این آش از آن غذاهای ترکی نیست که با داشتن دستور پخت بتوانید به راحتی درست کنید!
در واقع طبخ این آش قلقهای خاص خود را دارد. اگر دیر بجنبید اوماج و یا همان خمیرهای کوچکی که درست میکنید، به هم میچسبند و باقی ماجرا چیز جالبی نخواهد شد. محتویات این آش خوشمزه شامل پیاز فراوان، عدس، رشته یا اوماج، ریحان، مرزه، تره، فلفل و زردچوبه است.
و در آخر…
دویماج یک غذای ساده و پر انرژی برای صبحانهآشنایی با طعم و مزههای جدید برای همه ما جذاب و دوست داشتنی است. ما سعی کردیم در این مقاله شما را با چند نمونه از خوشمزهترین غذای ترکی آشنا کنیم. اما اینها همهی غذاهای مردم ترک آذربایجان نیستند. غذاهایی مثل قورمه سبزی، آبگوشت تره، دویماج، کوکو سبزی، آش شیله عدس، آش شیر و خیلی غذای ترکی دیگر از جمله غذاهای ترکی هستند که در این مقاله فرصت معرفی آنها نشد.
در مقالههای بعدی شما را با غذاهای ترکی بیشتری آشنا خواهیم کرد. غذاهایی که پس از معرفی شدن، شما حتما اقدام به تهیه آن خواهید کرد. از تجربیات خود و حسی که از خوردن این غذاها بدست آوردید برای ما بنویسید.