ختایی گیاهی دو ساله است و از نظر دارویی «ریشه» مهمترین اندام گیاه سنبل ختایی به شمار می‌رود. در کشورهای ایسلند، گروئلند، فنلاند، سوئیس و نروژ از برگ‌ها و ساقه‌های جوان گیاه ختایی در تهیه سوپ استفاده می‌کنند.

خواص و فواید

ختایی و مشکلات زنان: سنبل ختایی برای زنانی که از درد معده و مشکلات قاعدگی رنج می‌برند، مفید محسوب ‌می‌شود. این گیاه با ایجاد تعادل در میزان هورمون‌های زنانه، از شدت عوارض یائسگی می‌کاهد.

ختایی و هضم غذا: در طب سنتی  فرانسه از دم کرده ریشه آنژلیک(ختایی)  به نسبت2 تا 10 گرم ریشه خشک در یک لیتر آب جوش به عنوان نیرو دهنده و‌هاضم استفاده می کرده‌اند.

ختایی و خاصیت ضدقارچی: ریشه خشک و پودر شده ختایی برای درمان عفونت قارچی پا موثر است.

ختایی و پوست: برای برطرف کردن تحریکات پوستی، سنبل ختایی را روی محل التهاب بمالید.

موارد استفاده

از اسانس ختایی در صنایع دارویی، آرایشی و صنایع غذایی استفاده ‌می‌شود. در اروپا  از خاصیت  خوشبو بودن آن در قنادی نیز استفاده  می‌شود و میوه آن برای تهیه یک نوع نوشابه کاربرد دارد.

 

موارد منع مصرف

  •  از مصرف منظم و زیاد ختایی در هنگام بارداری خودداری کنید زیرا محرک رحم است.
  • از آن جا که این گیاه میزان قند خون را افزایش می‌دهد، مصرف آن به بیماران دیابتی توصیه نمی‌شود.
  • مصرف همزمان سنبل ختایی با داروهای ضد انعقاد و ضد لخته ممکن است موجب افزایش خطر خونریزی شود.

 

تاریخچه

در ایسلند، ختایی حداقل از 1100 سال پیش به عنوان دارو استفاده دارد. این گیاه در اروپا و از جنوب غربی چین تا نپال در آسیا می‌روید و در مناطق شمالی اروپا ،شبه جزیره اسکاندیناوی و کوهستان‌های مرکزی اروپا تاروسیه میانه انتشار دارد.