سرویس سبک زندگی فردا: استرسهای روحی و جسمی ناشی از عصبانت و بداخلاقی اثرات منفی زیادی بر سلامتی دارند؛ مطالعات متعدد نشان میدهد که این اثرات میتوانند به مرگ زودهنگام منجر شوند.به نقل از ، تسلط بر اعصاب دشوار، اما ضروری است. بسیاری از افراد قادر به مهار خشم خود و یا آگاه به ضرورت آن نیستند؛ در این گزارش به چند دلیل اشاره شده است که نشان میدهد کنترل عصبانیت تا چه انداره برای سلامت فرد مفید است.
***افراد عصبانی و مرگ زودهنگام
محققان دانشگاه ایالتی آیووا در مطالعه بر مردان 20 تا 40 ساله متوجه شدند که احتمال مرگ مردان عصبانی در قیاس با افراد آرامتر در 35 سال بعدی زندگی، یک و نیم برابر بیشتر بود.
محققان این افزایش را ناشی از فاکتورهایی میدانند که استرس را با آسیب فیزیولوژی ارتباط میدهند. از سوی دیگر آزادسازی مکرر آدرنالین در طول دورههای استرس به دی. ان.ای آسیب میزند که میتواند به ابتلا به بیماریهای تهدید کننده حیات مانند مولتیپل اسکلروزیس یا MS منجر شود.
***بداخلاقی و اختلال خواب
عصبانیت واکنش افزایش یافتهای را در ناحیه آمیگدال - بخشی از مغز که با غرایز بقا ارتباط دارد- ایجاد میکند.
احساسات عصبی باعث میشوند که آمیگدال اضطراب افزایش یافتهای را به سایر قسمتهای مغز و بدن انتقال دهد و در نتیجه جریان خون به اندامها و قلب افزایش یابد. این کار استراحت را تقریبا غیر ممکن میسازد.
به گفته محققان علوم اعصاب دانشگاه ماساچوست، افرادی که در معرض تحریکات ناشی از خشم قرار دارند، صرف نظر از چگونگی ایجاد این احساس، بیشتر احتمال دارد که بیخوابی را تجربه کنند.
***عصبانیت و سردرد
احساساتی مانند هیجان یا خشم هورمونهای استرس کورتیزول، آدرنالین و تستوسترون را آزاد میکنند. این مواد شیمیایی موجب افزایش جریان خون به مغز شده که تورم رگهای خونی و اعصاب اطراف مغز را در پی دارد.
این فشار میتواند باعث تنش و سردرد شود. بررسی وضعیت 422 بزرگسال سالم نشان داد که افراد مبتلا به سردردهای مزمن به لحاظ شاخص خشم به طور معنی داری در مرتبه بالاتری قرار دارند.
*** عصبانیت و بیماری ریه
محققان دانشکده بهداشت عمومی هاروارد متوجه شدند که افرادی که طبیعت خشنی دارند، عملکرد سیستم تنفسی آنها ضعیف است.
***عصبانیت و اضطراب و افسردگی
هنگامی که احساس خشم میکنیم، انتقال دهندههای عصبی و برخی هورمونها از طریق جریان خون ارسال میشوند که به نوبه خود موجب افزایش ضربان قلب و تنش عضلانی میشود.
بروز مکرر این واکنش موجب فشار بر نرونها در هیپوتالاموس، مرکز کنترل استرس مغز، میشود به این معنی که این وضعیت از فعالیت افتادن نرونها را دشوارتر میسازد و علاوه بر آن، ترشح هورمون شادی سروتونین در برخی افراد پرخاشگر به اندازه قابل ملاحظهای کاهش مییابد.
***عصبانیت و بیماریهای مکرر
کورتیزول بسیار زیاد در بدن - که توسط غدد آدرنالین در دورههای خشم آزاد میشود - میتواند بر هم خوردن تعادل قند خون، سرکوب تیروئید و حتی کاهش تراکم استخوان را در پی داشته باشد.
کورتیزول زمانی که آزاد میشود، به واکنش ضد التهابی سیستم ایمنی منجر میشود، اما افزایش مداوم این هورمون بدن را در برابر ویروسها آسیب پذیرتر میکند.
***خشم و خطر بیماری قلبی
افزایش فشار خون در نتیجه افزایش آدرنالین موجب میشود که قلب سریعتر بزند و خطر ابتلا به ریتمهای غیر عادی و بالقوه کشنده قلبی را افزایش میدهد.
آدرنالین همچنین سیگنالی در زمینه انتشار پلاکتها میدهد که میتواند موجب بروز لختههای خونی و یا انسداد شریانها شود؛ این وضعیت به ویژه درصورتی که شریانها با کلسترول مسدود شوند، خطرناک است.
مطالعات نشان داده اند که احتمال ابتلا به تصلب شرایین در مردانی که بسیار عصبانی هستند، بیشتر است.
***عصبانیت و چین و چروک پوست
محققان برزیلی نشان داده اند که استرس زیاد میزان گلوکوکورتیکوئیدهای موجود - هورمون درگیر در تولید کلاژن ترکیبات پوستی را افزایش میدهد.
کمبود کلاژن موجب قرمزی و چروکیدگی پوست میشود. علاوه بر این، سیستم ایمنی ضعیف ناشی از واکنش استرس موجب افزایش واکنشهای التهابی به پاتوژنهای زیر پوست میشود.
متخصصان پوست دانشگاه روچستر میگویند، افزایش دورههای خشم در عملکرد حفاظتی پوست اختلال ایجاد میکند و باعث میشود که آلرژنها راحتتر نفوذ کنند و وضعیتهای پوستی مانند درماتیت و پسوریازیس ایجاد کنند.