خواص گندم
گندم از گروه غلات میباشد و یک ماده غذایی بسیار باارزش است که حاوی نشاسته، چربی، ویتامینهای B1، B2 و... میباشد. البته بلغور گندم که در این غذا استفاده میشود، سبوس بسیار کمتری دارد و در نتیجه ویتامینهای گروه B آن نیز کاهش یافته که توصیه میشود مقداری سبوس هم اضافه شود.
مهمترین خاصیت سبوس گندم این است که حجم و غلظت مدفوع و سهولت دفع را افزایش میدهد و عامل مبارزه با یبوست است و باعث کاهش خطر سرطان کولون میشود. در حال حاضر در تعدادی از کلینیکها و بیمارستانها داروهای ملین را کنار گذاشته و سبوس گندم را جانشین آن کردهاند.
یبوست، مادر بیماریها محسوب میشود که به گفته پزشکان یبوست حاد یا مزمن عوارض گوناگون ناشی از متابولیسم ناقص از قبیل دیابت نوع دو، چاقی، چربی خون، تری گلیسیرید و کلسترول بالا را به دنبال دارد. با خوردن پودر سبوس گندم، فشار خون، کلسترول و تریگلیسیرید کاهش مییابد و از ناراحتیهای عصبی جلوگیری میشود. کسانی که قصد کاهش وزن سالم را دارند میتوانند با مصرف پودر سبوس گندم در برنامه غذایی، به هدف خود برسند.
خواص گوجهفرنگی
گوجهفرنگی جزء گروه سبزیجات طبقهبندی میشود و به دلیل داشتن انرژی کم میتوان از آن در رژیمهای لاغری استفاده کرد. گوجهفرنگی به علّت دارا بودن ویتامینهای A، B، C و K و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر و آهن در تقویت بدن نقش موثری ایفا میکند.
تحقیقات نشان دادهاند مصرف آب گوجهفرنگی میتواند از ابتلا به سرطان پروستات جلوگیری کند. ماده رنگی اصلی و عمده گوجهفرنگی، کاروتنوئید، بتا-کاروتن و لیکوپن است که از پیشسازهای ویتامین A میباشند. حداکثر مقدار کاروتنوئیدها در حالتی است که گوجهفرنگی در زیر تابش مستقیم نور رشد میکند.
کمبود ویتامین A باعث کاهش قدرت ایمنی بدن، ابتلا به عفونتهای مکرر در کودکان، شبکوری، خشکی پوست، تاخیر رشد، اختلالات استخوانی، اختلال در باروری و سقط خودبهخود میشود (البته باید توجه شود که ویتامین A به صورت مکمل غذایی در هیچ شرایطی در دوران بارداری نباید مصرف شود و برای جنین بسیار خطرناک خواهد بود).
مادهای سمّی به نام سولانین در گوجهفرنگی سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت میشود و دلپیچه و اسهال میدهد، به همین دلیل باید از خوردن گوجهفرنگی نارس پرهیز کرد.
آش ریحان
آرزو صفری
مواد لازم
عدس 50 گرم
لپه 50 گرم
بلغور گندم 30 گرم
تره و جعفری 500 گرم
عصاره قلم 1 پیمانه
پیازداغ 2 قاشق سوپخوری
نمک، فلفل و زردچوبه مقداری
ادویه کاری یکدوم قاشق چایخوری
رب گوجهفرنگی 1 قاشق سوپخوری
گوشت چرخکرده 200 گرم
پیازمتوسط 1 عدد
گوجهفرنگی 150 گرم
ریحان 300 گرم
رشته آش 200 گرم
سرکه انگور یکچهارم پیمانه
روش تهیه
عدس و لپه را که حدود 3 ساعت خیساندهاید در قابلمه مناسب بریزید. بلغور را بشویید و بیفزایید. سپس با مقداری آب روی حرارت قرار دهید تا نیمپز شوند. آنگاه تره و جعفری خردشده را اضافه کنید. پس از چند جوش، عصاره قلم را بیفزایید.
حالا پیازداغ را با مقداری روغن در ظرف جداگانهای روی حرارت قرار دهید و زردچوبه، ادویه کاری، رب گوجهفرنگی و فلفل را به آن بیفزایید. کمی که سرخ شد، آن را بهصورت داغ در آش بریزید.
سپس گوشت چرخکرده را به همراه پیاز رنده شده مخلوط نمایید و کاملا ورز دهید و بهصورت کوفتههای ریز درست کنید. آنگاه با مقداری روغن آنها را سرخ نمایید.
حالا گوجهفرنگیها را خرد کنید و به همراه ریحان خردشده و کوفتهریزهها در آش بریزید. هنگامی که تمامی مواد پخته شدند، رشته آش را خرد کنید و در آش بریزید.
وقتی که رشتهها نرم شدند، نمک آش را اندازه نمایید و سرکه را در آش بریزید. پس از 10 دقیقه شعله را خاموش کنید و آش را میل نمایید (دقت کنید که بهعلت استفاده از ریحان معطر در این آش از نعناعداغ استفاده نمیشود).
برای خواندن بخش اول- خواص آش ریحان- اینجا کلیک کنید.