قارچ داخل معده
قارچ داخل معده بیماری است که علایم آن شباهت زیادی به حالات داشتن انگل در معده دارد. در صورتی که انگل نخواهد بود. قارچ معده حالت تهوع، قی، استفراغ، زردی رنگ، بیمیلی به غذا، کم اشتهایی و لاغر شدن را با خود همراه دارد ولی هرگونه معالجه برای رفع قارچ بیفایده است زیرا قارچ غیر از کِرم و جانور معده است.
اگر دچار قارچ معده شدهاید باید از خوردن چربیجات، سرکه و گرفتن روزه پرهیز کنید. مرض قارچ در معده از 4 تا 21 سال ممکن است به طول بینجامد و پس از 21 سال شروع به بهبودی میکند. باید توجه داشت که دو تا سه سال اول به کلی نباید روزه گرفت و تا مدت 12 سال ابداً نباید سرکه میل کنید و استراحت فراوان لازم است.
ضمناً مصرف کباب بدون چربی مفید خواهد بود. برای درمان آن 500 گرم پودر شیرین بیان را در 10 لیتر آب آن قدر بجوشانید تا آب آن به نصف برسد. آن را صاف کنید و در بطری بریزید و در یخچال نگه دارید. قبل از هر غذا یک فنجان بنوشید. (کسانی که دچار فشار خون هستند از این نسخه استفاده نکنند.)
* چهل روز صبح ناشتا گز علفی را با آب جوشاندهی ریشهی شیرین بیان مخلوط کنید و بخورید.
* 40 روز صبح ناشتا ریشهی انار و ریشهی شیرین بیان را بجوشانید و آب آن را بخورید.
* کندر، مستکی دانه، شاء و سقز را مساوی بسایید و با عسل مخلوط کنید و حبهایی به وزن یک نخود بسازید و روزی سه حب به نوبت بخورید.
نفخ شکم
خوراکیهایی که برای رفع نفخ شکم مفید است از این قرار خواهد بود، کرفس، آویشن، زیرهی سیاه، گلپر، فرنجمشک، تخم شوید، آب دم کردهی پوست لیمو، عرق نعناع.
برای درمان آن، قبل از هر غذا یک فنجان آب دم کردهی بابونه را با نبات بنوشید.
* ده روز انگور زیاد را با هسته و پوستهاش خوب بجوید و بخورید.
* صبحانه: سوپ پیاز با چند تکه نان. ناهار: املت پیاز یا پورهی پیاز با نان کره مالیده با پیاز خام رنده شده. شام: طاس کباب پیاز با شیره. پس از پختن و هنگام کشیدن و سِرو کردن، روی آن سر شیر تازه بریزید. شب موقع خوابیدن: چند تکه نان کره مالیده با پیاز رنده شدهی خام بخورید و این رژیم را چند روز ادامه دهید.
* تخم گشنیز، گل بابونه و بادیان از هرکدام 3 مثقال همه را مخلوط و شش قسمت کرده، هر قسمت را یک روز صبح ناشتا بجوشانید و آب آن را میل کنید.
* پنجاه گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب سرد بخیسانید، 5 دقیقه بجوشانید و 15 دقیقه هم دم کنید سپس آن را صاف و هر روز چهار فنجان آب آن را بین غذاهای اصلی بنوشید.
* بیست گرم برگ یا ساقههای گلدار مریم گلی را در یک لیتر آب جوش 10 دقیقه دم کنید بعد آب آن را صاف و با عسل شیرین سازید. هر روز صبح ناشتا یک فنجان بنوشید.
* بیست گرم گل آویشن را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آب آن را بنوشید.
* کمی زیرهی کرمانی را بسایید بعد با مقداری آب جوش مخلوط و گاه گاهی یک قاشق چای خوری از آن را بخورید.
* پنج قطره اسانس ترخون را روی یک حبه قند بریزید و بخورید.
* حب القار، زرآوند، مرمکی، مقل ازرق، صبر زرد، مستکی رومی، جنطیانای رومی، کندر خوراکی، صمغ عربی،پوست هلیلهی زرد، هلیلهی سیاه، آملهی مقشر، ریوند چینی، مخلصه، شاه تره و رازیانه از هرکدام 1 مثقال کوبیده بعد با کمی عسل خمیر کنید. روزی سه بار هر مرتبه یک قرص به اندازهی دو نخود از آن بخورید.
نفخ معده
اگر مبتلا به نفخ معده شدهاید باید از خوردنیهای مفید که نفخ معده را برطرف میسازد بیشتر استفاده کنید. مانند: تخم زردک، زیرهی سیاه، آب دم کردهی پوست لیمو، تره فرنگی، گوجه فرنگی، مربای پوست هندوانه، موز، گلابی، کمپوت گلابی، نارگیل، مربای بالنگ، کره با عسل، شوید پلو، کباب برگ، گوشت مرغ، آش آب غوره با گل محمدی.
برای درمان نفخ معده کلم برگ را بپزید و آب آن را میل کنید.
* هر روز آش آب غوره با زیرهی سیاه ساییده میل کنید. بعد از هر غذا 2 مثقال گل قند بخورید تا چهار روز. روز پنجم دوغ با گل محمدی میل کنید. از شب ششم 1 مثقال پوست نارنج ساییده با آب بخورید و هر شب ادامه دهید. هر پنج روز یک بار دوغ با گل محمدی میل کنید و از غذاهایی که ثقل آور است خودداری کنید.
* نعناع و پرسیاوش را بجوشانید و آب آن را صاف کنید و بنوشید.
* تخم کرفس، زنیان و تخم شوید را مساوی بسایید و هر روز بعد از هر غذای روزانه یک قاشق چای خوری با شکر مخلوط و بخورید.
* یک قاشق چای خوری تخم گشنیز کوبیده را در یک فنجان آب جوش بریزید و بعد از غذا بخورید.
نفخ معده همراه با سوء هاضمه:
اگر نفخ معده همراه با سوءهاضمه باشد باید زنیان، بادیان، زیرهی سیاه و زیرهی سبز از هرکدام 1 مثقال بسایید و با مقداری نبات ساییده مخلوط کنید و روزی سه قاشق غذاخوری به نوبت بخورید.
* صبحها قبل از صبحانه 4 مثقال گز علفی و 2 مثقال ناخنک نیم کوب شده و 10 گرم گز خونساری را بجوشانید. آب آن را صاف کنید و بخورید. پنج روز این کار را ادامه دهید.
* بسفایج، بادرنجبویه، زنیان، بادیان، گل زوفا، گل گاوزبان، آویشن شیرازی، گل زرد، گل محمدی و سنبل الطیب از هرکدام 1 مثقال جوشانده و صاف کنید. چهار روز صبحها آب آن را با نبات شیرین کرده و بنوشید.
* گل بابونهی شیرازی و تخم شوید از هرکدام 5 گرم بجوشانید. آب آن را صاف کرده با نبات بخورید.
* هفت مثقال مقل ازرق را شبی نیم مثقال از آن موقع خواب مثل قرص بخورید.
* هلیلهی سیاه را شبی یک دانه بکوبید و بخورید. هر شب یک عدد اضافه کنید تا به 40 عدد برسد و دو باره برعکس عمل کنید تا به روزی یک عدد برسد.
* بادرنجبویه، بابونهی شیرازی، آویشن شیرازی، سنامکی و مریم نخودی از هرکدام نیم مثقال بجوشانید و روزانه سه نوبت آب آن را با نبات بخورید و سه روز ادامه دهید.
* چای سفید، چای سبز، چای سیاه و چای کوهی از هرکدام شش نخود دم کنید و عصرها دو یا سه استکان آب آن را بنوشید.
* چای کوهی، گل گاوزبان، قاقله و آویشن شیرازی از هرکدام 10 گرم بجوشانید و آن را صاف و با نبات زرد شیرین کنید. صبح ناشتا بنوشید و سه روز ادامه دهید.
* چهار مثقال گل محمدی، 4 مثقال سنامکی، 1 مثقال انجدان رومی، 1 مثقال قاقلهی کبار، 1 مثقال عاقرقرهها، 1 مثقال بسفایج و مقداری نبات همه را بسایید و شبها موقع خواب مقداری از آن را مثل قائوت بخورید.
* نبات لاهوری و نبات مصری از هرکدام 5 گرم را نرم بسایید، بعد با روغن کوهان شتر مخلوط کنید و به صورت شیافهایی درست کنید و شبها هنگام خواب یک عدد از آن را استعمال کنید.
* خربزهی آب تراش کرده را با شکر نی مخلوط کنید و بخورید.
ضمناً از خوراکیهایی که برای نفخ معده و سوءهاضمه مضر است پرهیز کنید، مانند: هلو، شفت آلو، زردآلو، طالبی، گرمک، هندوانه، قیسی، کاهو، باقلا، لوبیا، دوغ، شربتها، مایعات گازدار، آشهای رقیق، چای و آب زیاد.
نفخ معده از سردی مزاج:
اگر نفخ معده از سردی مزاج باشد باید بادیان، تخم شوید، اگیر ترکی، شیرین بیان، زنیان، زیرهی سیاه، دارفلفل، نعناع خشک، آویشن شیرازی و بابونهی شیرازی همه را به نسبت مساوی مخلوط کنید و صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق سوپ خوری از آن را بجوشانید. آب آن را صاف و با عسل شیرین کنید و بنوشید.
ورم معده
اگر دچار ورم معده شدهاید از خوردن این خوراکیها پرهیز کنید: نان، برنج، سیب زمینی، پنیر، تخم مرغ، گوشت، ماهی، گوجه فرنگی، اسفناج، نوشابهی الکلی، نوشابههای گازدار، چای، غذاهای سرخ کرده، آب زیاد. برای درمان ورم معده رژیم انگور مفید خواهد بود.
* افسنطین، سنبل هندی و گل محمدی از هر کدام 10 گرم همه را نرم بکوبید و در شربت قند مخلوط کرده، بعد از هر غذا دو قاشق غذاخوری میل کنید.
* ریشهی کاسنی، ریشهی شیرین بیان، ریشهی ریوند چینی، انیسون، سیاه دانه، رازیانه، آویشن شیرازی، بابونهی شیرازی، شاه تره و مخلصه از هرکدام 3 مثقال مخلوط و به 12 قسمت مساوی تقسیم کنید. هر روز صبح یک قسمت آن را بجوشانید سپس آب صاف کردهی آن را شیرین و قبل از صبحانه بنوشید.
تشنجات معده
برای رفع تشنجات معده پودر شیرین بیان را بجوشانید و روزی سه مرتبه قبل از غذا مقداری از آب آن بنوشید.
* هر بار یک قاشق رازیانه را در مقداری شیر بجوشانید و شیر را بنوشید.
* پنجاه گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب بخیسانید بعد 5 دقیقه بجوشانید و 15 دقیقه نیز آن را دم کنید. آب آن را صاف و شیرین کرده و بین هر غذا یک فنجان بنوشید.
سوزش معده
برای رفع سوزش معده شیرهی سنجد کوبیده، عرق بهار نارنج و عرق نعناع مفید خواهد بود. هم چنین میتوانید به عنوان درمان 50 گرم برگ خشک بارهنگ را در یک لیتر آب حدود 3 دقیقه بجوشانید بعد 15 دقیقه دم کنید سپس آب آن را با عسل شیرین و روزی سه فنجان به نوبت بنوشید.
سوزش معدهی اطفال
برای رفع سوزش معدهی اطفال تخم زردک را بجوشانید، آبش را صاف و شیرین ساخته و به مرور به او بخورانید.
زخمهای معده و اثنی عشر
زخمهای معده و اثنی عشر میتوانند در هر جایی از قسمت فوقانی دستگاه گوارش ایجاد شوند اما معمولاً در معده و در چند سانتی متری ابتدای رودهی کوچک که به آن اثنی عشر (دوازده) گفته میشود بروز میکنند. در تعریف پزشکی زخم به منطقهی کوچکی از بافت گفته میشود که لایهی فوقانی آن از بین رفته باشد به طوری که شکل دندانه دندانه و یا تغییر یافته ایجاد کند زخمهای معده یا اثنی عشر شبیه زخمهایی هستند که در دهان ایجاد میشوند. اما این زخمها عمیقتر بوده و به سرعت نیز بهبود نمییابند. به زخمهای معده و اثنی عشر اصطلاحاً پیتیک اولسر (1) گفته میشود. کلمهی پیتیک از پپسین مشتق میشود که به تجزیه و هضم غذا کمک میکند.
علایم زخمهای معده و اثنی عشر
برجستهترین علامتی که در بیماران دچار زخم معده و اثنی عشر دیده میشود، درد در قسمت مرکزی بالای شکم میباشد. این درد اغلب به صورت یک درد سوزشی توصیف میشود و در هر زمانی ممکن است رخ دهد، اگرچه معمولاً با زمان صرف غذا در ارتباط میباشد. علایم یک زخم در معده و یا در اثنی عشر میتوانند شبیه هم باشند اما اغلب یک زخم اثنی عشر در ساعات اولیه صبح موجب درد میشود که با خوردن یک لیوان شیر تسکین پیدا میکند. زخمهای معده بعد از غذا خوردن ممکن است ایجاد درد کنند که همراه با احساس استفراغ هم میباشند. ویژگی خاص این درد آن است که شما معمولاً میتوانید با انگشت خود محل دقیق درد را نشان دهید در حالی که درد در سایر بیماریها در یک نقطه نبوده و منتشر میشود. اگر دچار زخم معده یا اثنی عشر هستید علایم آن احتمالاً گاهی ایجاد و گاهی از بین میروند. شما ممکن است چندین هفته هیچ مشکلی نداشته باشید اما دوباره دچار علایم این زخمها شوید.
علل ایجاد زخم ها:
غدد بسیار کوچکی که در معده وجود دارند تولید ترکیبی از اسید و آنزیمی به نام پِپسین میکنند تا به هضم غذاها کمک کند. معده و اثنی عشر با ترشح یک لایهی محافظتی به نام موکوس از صدمه دیدن آن جلوگیری میکند. وقتی تعادل بین حملهی اسید و دفاع این لایهی محافظتی به هم بخورد، زخم ایجاد میگردد. دلایل متعددی وجود دارد که چرا این وضعیت ممکن است رخ دهد. اما شایعترین علت آن وجود یک باکتری است که کشف آن باعث نحوهی تغییر در درمان زخمهای معده و اثنی عشر شد.
زخمهای معده و اثنی عشر گاهی اوقات در افرادی مشاهده شده است که نه آلوده به عفونت هلیکوباکترپیلوری هستند و نه از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی استفاده میکنند. این زخمها گرچه معمولاً به درمان دارویی به خوبی پاسخ میگویند اما اغلب، علت ایجاد آنها مشخص نمیگردد. به ندرت زخمهای معده یا اثنی عشر ممکن است بر اثر وجود سایر بیماریها ایجاد شود. مثلاً در بیماری کرون (نوعی بیماری که ممکن است هر قسمتی از روده را گرفتار کند)، سندروم زولینجرالیسون (نوعی بیماری که به علت اختلال هورمونی، معده مقدار زیادی اسید ترشح میکند) و لنفوم (سرطان سلولهای خون در دیوارهی معده) ممکن است زخم ایجاد شود. گرچه امروزه مشخص شده است که استعمال سیگار به تنهایی نمیتواند باعث بروز زخم شود اما معلوم شده که سیگار کشیدن میتواند باعث اختلال در التیام زخمها شود. بنابراین به افرادی که دچار زخم هستند و سیگاری میباشند توصیه میگردد که دست از سیگار کشیدن بردارند.
اگر میخواهید هرگز به زخم معده یا زخم اثنی عشر دچار نشوید توصیههای زیر را رعایت کنید: سیگار نکشید، الکل ننوشید، آسپرین و مشتقات آن را مصرف نکنید. از چای، قهوه، نوشابههای گازدار، کولاها و شکر جداً خودداری کنید و به جای شکر، عسل مصرف کنید. گاهی از دم کردههای نعناع، بابونه و آویشن نیز استفاده کنید.
زخم معده
از چند طریق ممکن است فردی به زخم معده (قرحه) دچار گردد. در اثر ضعف معده، گرسنگیهای زیاد و یا روزه گرفتن، ناراحتی و عصبانیت، به موقع غذا نخوردن، فعالیتهای نابهنگام، بیخوابیهای شبانه، نوشیدن نوشابههای گازدار یا نوشابههای الکلی، استعمال دخانیات، هم چنین در اثر تجمع اخلاط اربعه یا به هم خوردن تنظیم آن، کثیفی خون و تجمع کثافات در معده زخم ایجاد میشود.
مبتلایان به زخم معده با خوردن خوراکیهای ترش یا تند یا سرخ کردهها یا میوه و سبزیجات خام یا آب گوشت با نان (تلیت) یا سوپ و آشهای رقیق ناراحت میشوند. لذا باید از آنها پرهیز کرد.
هم چنین باید از خوردن دوغ، چای، سرکه، کره، نمک، ادویهجات، کاهو، شربتها، تخمه شکستن، آدامس جویدن، غذاهای مانده، انواع کنسرو، گوشت پخته، سوسیس، کالباس، انواع ساندویچ و پیتزا پرهیز کرد و نیز از گریه، غم و غصه، ناراحتی و عصبانیت، کارهای سخت و سنگین، بیخوابیهای شبانه باید دوری نمود. در عوض از خوراکیهایی که به درمان زخم معده کمک میکند باید بیشتر استفاده شود مانند عسل، عرق نعناع، آب دم کردهی بابونه، رازیانه، آویشن شیرازی، رب ریوند چینی، میخک، مرزنجوش، آب دم کردهی رقیق شاه تره، آملهی پرورده، انجره، آب دم کردهی بادرنجبویه، افسنطین، انیسون، بسباسه، آب جوشاندهی شیرین بیان، آب جوشاندهی برگ گردو، زغال اخته، آب سیب زمینی خام، شربت گُل محمدی، قلقاسی (سیب زمینی ترشی)، مغز، کباب برگ بدون چربی، گوشت گنجشک و گوشت کبوتر.
برای درمان: گل محمدی، تباشیر هندی و تخم ترشک از هرکدام 10 گرم مخلوط و بجوشانید بعد آب آن را شیرین و در سه نوبت میل کنید. این عمل 10 روز تکرار شود.
* سیاه دانه، بابونهی شیرازی، آویشن شیرازی، زنیان، رازیانه، زیره، گل بومادران، تخم کرفس و درمنهی ترکی از هرکدام 20 گرم همه را مخلوط و به 20 قسمت مساوی تقسیم کنید. صبح، ظهر و شب هر بار یک قسمت از آن را بجوشانید، آب آن را صاف و با عسل شیرین ساخته و بنوشید.
* بابونهی شیرازی، گل مامیثا، مغز ناخنک، گل حلوا و تخم شنبلیله را به نسبت مساوی مخلوط و صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قاشق غذاخوری از آن را بجوشانید و آبش را صاف و با عسل شیرین ساخته، میل فرمایید.
* پودینه، زیره، افسنطین، شاه تره، بابونهی شیرازی، سنبل الطیب و اگیر ترکی از هرکدام 5 گرم. آویشن شیرازی، رازیانه، زنیان و مرزنجوش از هرکدام 10 گرم. پودر شیرین بیان 50 گرم همه را مخلوط و به 15 قسمت تقسیم کنید. هر قسمت را یک روز بجوشانید، آب آن را صاف و با عسل شیرین سازید، صبح و عصر بنوشید.
* چهل روز صبح و عصر هر بار نیم مثقال هل قراب را دم کنید و آب آن را بنوشید.
* هر روز 4 مثقال گز علفی را در آب جوش حل کنید و آب آن را بنوشید.
* چهار شب مقل ازرق را شبی 4 نخود میل کنید.
* چهل روز صبح ناشتا هر روز 2 مثقال گل بومادران را دم کنید و آبش را بخورید.
* در صورتی که فشار خون نداشته باشید نیم کیلو ریشهی شیرین بیان را خوب بشوید بعد نیم کوب کرده و 5 ساعت در دو لیتر آب بخیسانید و بعد بجوشانید تا یک لیتر آب آن باقی بماند آن را صاف و در آب آن 75 گرم گز خونساری را شیره بکشید و هر روز صبح ناشتا دو استکان بخورید.
* گز خونساری، شکر سرخ، ترنجبین و گز علفی از هرکدام 4 مثقال در آب جوش حل کنید و روزی 3 مرتبه هر بار دو استکان بخورید.
* در صورت نداشتن فشارخون مقداری شیرین بیان را پس از پوست کندن بکوبید و در ظرفی بجوشانید. هنگامی که شیرهی غلیظی به دست آمد یک استکان آن را در ظرفی دیگر بریزید و به آن آب اضافه کنید تا به صورت شربتی درآید. 12 هفته هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری از آن را بخورید.
* چهل گرم ریشهی گل خطمی را در یک لیتر آب جوش دم کنید و بخورید (این نسخه برای زن حامله مضر است).
* هر روز صبح ناشتا یک قاشق سوپ خوری عسل بخورید و تا یک ساعت هیچ چیز دیگر نخورید و اگر تا یک ماه خوب نشد هر روز 50 تا 100 گرم بخورید و تا ظهر هیچ چیز دیگر نخورید. (این نسخه برای گرم مزاجان مضر است).
* سکبینج را 12 شب شبی 3 نخود در کپسول خالی بریزید و بخورید.
* یک مثقال افتیمون را بجوشانید بعد مقداری گز خونساری را در آب صاف کردهی آن شیره بکشید و بنوشید.
* دانههای انار را با هم وزن آن برنج و جو پوست کنده بجوشانید و با آب آن تنقیه کنید.
* آب بِه را بگیرید و با روغن زیتون مخلوط کنید، آنقدر بجوشانید تا آب آن تمام شود و روغن بماند، بعد با آن تنقیه کنید.
* شکوفهی خرمای نر را با محتویاتش در روغن زیتون مخلوط کنید و 3 الی 4 روز هر روز چند بار هَم بزنید و بخورید.
* میوهی کُنار خشک را نرم بسایید و یک قاشق آن را با شربت مخلوط و بخورید.
* بابونهی شیرازی، آویشن شیرازی، شاه تره، انیسون، افسنطین، بادرنجبویه، گل بومادران، ریوند چینی و شیرین بیان از هرکدام 3 مثقال مخلوط کنید بعد 10 قسمت کرده و هر شب یک قسمت آن را در 4 استکان آب جوش بریزید. صبح بجوشانید و آب صاف کردهی آن را میل کنید.
* سیب زمینی خام را رنده کنید و با فشار دست آب آن را بگیرید و با عسل شیرین و میل کنید.
* شاه تره، افسنطین، گل بومادران، گل بابونه، بادرنجبویه، گل نیلوفر، مغز ناخنک، آویشن شیرازی، رازیانه، پوست هلیلهی زرد، ریشهی ریوند چینی، سنامکی، گل محمدی، درمنهی ترکی، مخلصه و تخم گشنیز از هرکدام 2 مثقال نیم کوب کرده و 10 قسمت کنید بعد هر قسمت آن را یک روز صبح ناشتا جوشانده، آب آن را صاف و شیرین کرده و بخورید.
* زرآوند، مرمکی، مقل ارزق، چدروا، پوست هلیلهی زرد، هلیلهی سیاه، آملهی مقشر، ریوند چینی، سنامکی، گل محمدی، جنطیانا، تخم نیلوفر، تربد، تاج ریزی، مخلصه، شاه تره، انیسون، تخم هویج و تخم کرفس از هرکدام 1 مثقال نرم بکوبید و با عسل خمیر کرده و هر روز صبح، ظهر و شب هر مرتبه به اندازهی دو نخود از آن را بخورید.
* هر روز صبح، ظهر و شب هر مرتبه نصف لیوان آب قلقاسی (سیب زمینی ترشی) را بنوشید.
زخم معدهی کهنه:
برای درمان زخم معدهای که کهنه و مزمن شده است باید گِل ارمنی، گل محمدی، کهربا، خون سیاوش، گلنار فارسی و کندر خوراکی همه را به نسبت مساوی مخلوط و نرم بسایید. صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قاشق غذاخوری از آن را در دهان بریزید و با شربتی که با گلاب درست شده باشد میل کنید.
زخم معده در گرم مزاجها:
در صورتی که گرم مزاج هستید و دچار زخم معده شدهاید باید افسنطین، ریشهی کاسنی، تخم کاسنی، شاه تره، شیرین بیان، گل بابونهی شیرازی، مخلصه، انیسون، گل بومادران و ریوند چینی از هرکدام 5 مثقال مخلوط و نیم کوب کنید. به 15 قسمت مساوی تقسیم و هر قسمت را یک روز بجوشانید بعد آب آن را صاف و با شکر شیرین کرده قبل از صبحانه بنوشید و تفالهی آن را نیز بخیسانید. شب در همان آب بجوشانید و قبل از شام مصرف کنید.
عفونت معده
امروزه علت هر نوع از ناراحتیهای گوارشی را باکتریای به نام هلیکوباکترپیلوری میدانند. این باکتری به طور معمول در پوشش مخاطی معده وجود دارد و علایمی ایجاد نمیکند.در بعضی افراد بدون آن که کسی علت آن را بداند این باکتری در ایجاد بیماریهای معده مانند زخمها، گاستریت و سرطان معده نقش دارد. به نظر میرسد 70% تا 75% بیماران مبتلا به زخمهای معده و 90% تا 100% بیماران مبتلا به زخمهای اثنی عشر (دوازدهه) میزبان این باکتری هستند.
نکتهی مهم این که حدود صد هزار میلیارد باکتری به طور دایم در لولهی گوارش انسان زندگی میکنند.
متأسفانه برطرف کردن باکتری اچ پیلوری گاهی امری بسیار دشوار و ناامیدکننده است. برای درمان آن معمولاً یک آنتی بیوتیک از قبیل آموکسی سیلین به همراه داروی مترونیدازول و بیسموت تجویز میشود. (مدت درمان آن سه هفته میباشد و گاهی نیازمند تکرار است).
عواقب آلودگی به عفونت:
اکثر افرادی که به عفونت هلیکوباکترپیلوری دچار شدهاند هیچ گونه علایمی از خود، نشان نمیدهند. با این حال حدود 10% این افراد دچار زخم معده و یا اثنی عشر میگردند. هنوز معلوم نشده است که چرا بعضی از افراد دچار زخم میگردند و عدهای دیگر به این مشکل دچار نمیشوند. اما احتمالاً به سنی که آنها دچار عفونت شدهاند و نیز به نوع هلیکوباکترپیلوری که آنها آلوده شدهاند بستگی دارد. نحوهی پیدایش زخم بسیار پیچیده میباشد. عفونت هلیکوباکترپیلوری در قسمت تحتانی معده باعث گول زدن معده میشود و آن را وادار میسازد که اسید بیشتری ترشح کند. این باکتری هم چنین سبب نازک شدن پوشش مخاطی معده میگردد و به اسید اجازه میدهد که در آن نفوذ کند.
چه کسانی به درمان نیاز دارند؟
تصمیم به این که یک فرد آلوده به عفونت هلیکوباکترپیلوری آیا برای ریشه کن کردن این باکتری باید تحت درمان قرار گیرد یا نه؟ براساس توصیههای انجمن بریتانیایی متخصصین گوارش و انجمن ملی سلامت ایالات متحدهی آمریکا انجام میشود که عبارتند از:
-اگر شما در حال حاضر دچار زخم معده یا اثنی عشر هستید میتوانید با از بین بردن عفونت هلیکوباکترپیلوری موجب بهبود زخم شوید.
-اگر شما سابقاً دچار زخم معده یا اثنی عشر بودهاید و با جراحی هم آن را درمان نکردهاید، از بین بردن عفونت هلیکوباکترپیلوری میتواند از عود کردن زخم جلوگیری کند.
- اگر شما تاکنون دچار زخم معده یا اثنی عشر نبودهاید اما به ریفلاکس مبتلا هستید از بین بردن عفونت هلیکوباکترپیلوری لزومی ندارد. این کار ممکن است حتی باعث بدتر شدن علایم ریفلاکس شود.
-از بین بردن عفونت هلیکوباکترپیلوری در حال حاضر در بیمارانی که دچار سوءهاضمه بدون زخم هستند توصیه نمیگردد.(گرچه این نظر مورد اختلاف بسیاری از پزشکان است).
-در حال حاضر تصور نمیشود که از بین بردن عفونت هلیکوباکترپیلوری در پیشگیری از سرطان معده مفید باشد.
نحوهی از بین بردن عفونت هلیکوباکترپیلوری:
از بین بردن این عفونت برخلاف اکثر عفونتها بسیار مشکل میباشد و برای این کار لازم است که چندین دارو به طور هم زمان مصرف شود. دلیل این امر آن است که این عفونت در مخاط معده برای خود پناهگاههای ویژهای درست میکند که اکثر داروها نمیتوانند به آن نفوذ کنند. گفته شده است که در طی 10 سال گذشته، انواع مختلفی از درمانهای دارویی معرفی شده است که اگر آنها به طور صحیح مصرف میشدند حدود 90% افرادی که از آنها استفاده کردهاند از دست این عفونت خلاص میشدند.
عفونت معده و روده
در دیوارههای روده و معده پرزهایی یافت میشود که در تمام طول آن ادامه دارند. قسمت بیشتر رودهها را ماهیچههای صاف تشکیل میدهند. ماهیچههای صاف غیرارادی عمل میکنند یعنی انسان نمیتواند آنها را به ارادهی خود منقبض سازد، ولی رودهها یک حرکت مارپیچی ارادی و غیرارادی دارند که مانند مار نرم و آرام حرکت میکنند و باد و گاز را که غالباً از میکروب است تولید میکند. از اخراج باد میتوان تشخیص داد که معده عفن شده است یا خیر. اگر باد عفن خارج شود فوراً باید تشخیص داد که معده عفن شده است و درصدد معالجهی آن برآیید. علت آن خوردن خوراکیهای ناباب، زیاد غذا خوردن و گاهی خوردن غذاهای مانده یا فاسد است که معده یا روده را عفن و بدبو میکند.
اگر دچار عفونت دستگاه گوارش شدهاید باید از خوراکیهایی که در این مورد مفید و درمان کننده است بیشتر استفاده کنید مانند آش تمرهندی، آش آلوچهی براقانی، آش آلو زرد، آش آب غوره، آش ماست، آش دوغ، آش قارا، ماست، زیره، خربزه، گرمک، گلابی، پرتقال، نارنگی، آب جوشاندهی گل خطمی، آب جوشاندهی گل پنیرک.
و نیز به عنوان درمان میتوانید هر روز 5 گرم برگ بو را در یک لیوان آب جوش دم کنید. بعد آب آن را صاف و شیرین کنید و بنوشید.
هر روز 50 گرم عناب نیم کوب شده را در یک لیتر آب نیم ساعت بجوشانید بعد آن را صاف کرده و بنوشید.
خون منجمد در معده
برای رفع خون منجمد داخل معده ترهی خشک را نرم بسایید و کفلمه کنید، در ضمن خوردن ذرت هم مفید میباشد.
خون ریزی معده
گاهی اوقات زخم معده یا اثنی عشر میتواند به سمت یک شریان دیوارهی معده یا اثنی عشر پیش رود و ایجاد خون ریزی کند. این وضعیت میتواند خیلی شدید باشد و خون ممکن است از طریق استفراغ و یا همراه با مدفوع از بدن خارج شود. استفراغی که حاوی خون کهنه باشد به رنگ قهوهای میباشد زیرا بعد از گذشت چند ساعت بر اثر تماس خون در معده با اسید معده تغییر رنگ میدهد و به رنگ قهوهای درمیآید. به همین صورت خونی که همراه مدفوع خارج میگردد از آنجا که از رودهها عبور میکند دچار تغییر شده و مدفوع را به رنگ سیاه قیری درمیآورد. بنابراین اهمیت زیادی دارد که شما وقتی دچار استفراغ خونی میشوید و یا این که مدفوعتان مثل قیر سیاه میشود سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.
برای درمان خون ریزی معده مصرف مامیران هم چنین خوردن آب انگور و یا رژیم انگور مؤثر خواهد بود. ضمناً به عنوان درمان میتوانید مقداری کهربای ساییده شده را هر روز با شیرهی تخم خرفه مخلوط کنید و بخورید.
* خرنوب، کندر خوراکی، گِل ارمنی و بلوط را به نسبت مساوی مخلوط کنید و نرم بسایید. هر روز مقداری از آن را با آب سماق مخلوط کرده و بخورید.
* صمغ عربی، خون سیاوش از هرکدام 10 گرم، کندر خوراکی، گلنار فارسی و گِل ارمنی از هرکدام 20 گرم، همه را مخلوط بسایید. هر صبح، ظهر و شب یک قاشق شربت خوری از آن را کفلمه کنید.
* چهل روز صبح و عصر هر بار نیم مثقال هل قراب را دم کنید و آب آن را بنوشید.
* هر روز 4 مثقال گز علفی را در آب جوش حل کنید و آب آن را بنوشید.
* چهار شب مقل ازرق را شبی 4 نخود میل کنید.
* چهل روز صبح ناشتا هر روز 2 مثقال گل بومادران را دم کنید و آبش را بخورید.
* در صورتی که فشارخون نداشته باشید نیم کیلو ریشهی شیرین بیان را خوب بشوید بعد نیم کوب کرده و به مدت یک روز در دو لیتر آب بخیسانید. بعد بجوشانید تا یک لیتر آب آن باقی بماند آن را صاف و در آب آن 75 گرم گز خونساری شیره بکشید و هر روز صبح ناشتا دو استکان بخورید.
* گز خونساری، شکر سرخ، ترنجبین و گز علفی از هرکدام 4 مثقال در آب جوش حل کنید و روزی 3 مرتبه هر بار دو استکان بخورید.
* در صورت نداشتن فشارخون مقداری شیرین بیان را پس از پوست کندن بکوبید و در ظرفی بجوشانید. هنگامی که شیرهی غلیظی به دست آمد یک استکان آن را در ظرفی دیگر بریزید و به آن آب اضافه کنید تا به صورت شربتی درآید. 12 هفته هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری از آن را بخورید.
* چهل گرم ریشهی گل خطمی را در یک لیتر آب جوش دم کنید و بخورید (این نسخه برای زن حامله مضر است).
* هر روز صبح ناشتا یک قاشق سوپ خوری عسل بخورید و تا یک ساعت هیچ چیز دیگر نخورید و اگر تا یک ماه خوب نشد هر روز 50 تا 100 گرم بخورید و تا ظهر هیچ چیز دیگر نخورید. (این نسخه برای گرم مزاجان مضر است).
* سکبینج را 12 شب شبی سه نخود بخورید.
* مقداری سماق کوبیده را در آب سرد مخلوط کنید و جرعه جرعه بنوشید.
* هر روز یک قاشق چای خوری نرم کردهی پوست سفت گردو را بخورید.
* تخم گشنیز را بو دهید بعد بکوبید و بخورید.
* چوب صندل را بسیار نرم بسایید و بخورید.
* گلنار، کندر، بلوط و خرنوب را بجوشانید بعد صمغ عربی و گِل ارمنی را بسایید سپس با آب صاف کردهی آن مخلوط و به تدریج میل کنید.
* جنطیانای رومی، نخود الوند، مرمکی، مقل ارزق، مستکی رومی، کندر خوراکی، فوفل و قرص کمر از هرکدام 1 مثقال نرم کنید و با کمی عسل خمیر کرده و روزی 4 بار هر مرتبه به قدر دو نخود از آن را میل کنید.
* مستکی رومی و تباشیر هندی، گِل ارمنی، خون سیاوش، کندر خوراکی، ریشهی اریسا و پوست هلیلهی زرد همه را نرم کوبیده و روزی 4 قاشق مرباخوری تدریجاً بخورید.
* تخم گشنیز، تخم خشخاش، کهربا، شاخ مرجان، تخم خرفه، گِل ارمنی و پوست سوختهی تخم مرغ، کتیرا مفتولی، صمغ عربی، صدف حلزون، بذرالبنج و شادانج را نرم بسایید، با عسل مخلوط و روزی چهار قاشق مرباخوری تدریجاً میل کنید.
* یک مثقال افتیمون شامی را بجوشانید بعد گز خونساری را در آن شیره بکشید و بنوشید.
* دانههای انار را با هم وزن آن برنج و جو پوست کنده بجوشانید و آب آن را تنقیه کنید.
* آب بِه را بگیرید و با روغن زیتون مخلوط کنید، آنقدر بجوشانید تا آب تمام شود و روغن بماند و با آن تنقیه کنید.
* شکوفهی خرمای نر را با محتویاتش در روغن زیتون مخلوط کنید و سه چهار روز هر روز چند بار هَم بزنید و بخورید.
کُنار خشک را نرم بسایید و یک قاشق از آن را با شربت مخلوط کنید و بخورید.
* بابونهی شیرازی، آویشن شیرازی، شاه تره، انیسون، افسنطین، مخلصه، بادرنجبویه، گل بومادران، ریوند چینی و شیرین بیان از هرکدام 3 مثقال مخلوط و 10 قسمت کنید. هر شب یک قسمت آن را در 2 لیوان آب جوش بریزید و مدتی بماند و صبح آن را بجوشانید و آب صاف کردهی آن را میل کنید.
* سیب زمینی خام را رنده کنید و با فشار دست آب آن را بگیرید بعد با عسل شیرین کرده و میل کنید.
* شاه تره، افسنطین، گل بومادران، گل بابونه، بادرنجبویه، گل نیلوفر، مغز ناخنک، آویشن شیرازی، تاج ریزی، رازیانه، پوست هلیلهی زرد، ریشهی مجو، ریوند چینی، سنامکی، گل محمدی، درمنهی ترکی، مخلصه و تخم گشنیز از هرکدام 2 مثقال نیم کوب کرده و 10 قسمت کنید. هر صبح ناشتا یک قسمت را جوشانده، آب آن را صاف و شیرین کنید و بخورید.
* جنطیانا، زرآوند، مرمکی، مقل ارزق، چدروا، پوست هلیلهی زرد، هلیلهی سیاه، آملهی مقشر، ریوند چینی، سنامکی، گل محمدی، تخم نیلوفر، تربد، تاج ریزی، مخلصه، شاه تره، انیسون، تخم هویج و تخم کرفس از هرکدام 1 مثقال نرم بکوبید و با عسل خمیر کنید. هر روز صبح، ظهر و شب هر مرتبه به اندازهی 2 نخود از آن را بخورید.
ضمناً برای نتیجهی بهتر باید از خوردن این خوراکیها پرهیز کنید: دوغ، کره، چای، نمک، سرکه، ادویهجات، ساندویج، سوسیس، کالباس، میوههای خام، کاهو، سبزیجات خام، نوشابههای گازدار، شربتها، تخمه شکستن، آدامس جویدن، غذاهای مانده، آشهای رقیق، آبگوشت تیلیت، گوشت پخته، هم چنین از پرحرفی، ناراحتی، عصبانیت، کارهای سخت و سنگین، بیخوابی شب و مصرف دخانیات نیز پرهیز شود.
در مقابل از خوراکیهایی که درمان کننده هستند باید بیشتر استفاده کنید: مانند عسل، زرشک، عرق نعناع، هل قرابی، دم کردهی بومادران، دم کردهی بابونه، بادیان، آویشن، رب ریوند چینی، میخک، مرزنجوش، آب دم کردهی رقیق شاه تره، انجره، آمله، آب دم کردهی بادرنجبویه، افسنطین، انیسون، بسباسه، آب جوشاندهی شیرین بیان، آب جوشاندهی برگ گردو، زغال اخته، آب سیب زمینی خام، شربت گل محمدی، سیب زمینی ترشی، مغز، گوشت کبوتر، گوشت گنجشک، کباب بدون چربی و نان خشک دو آتشه.
خون در مدفوع
اگر خون در مدفوع دیده شود میتوانید صمغ عربی، کتیرا، بلوط، مازو، گلنار فارسی، شادنج سنگی، پوست سبز پسته و گل محمدی از هرکدام 10 گرم. پوست خشک انار و سماق از هرکدام 30 گرم و گِل ارمنی 20 گرم همه را نرم ساییده و صبح، ظهر و شب هر مرتبه 1 قاشق شربت خوری از آن را کفلمه کنید.
سرطان مری
دو فرم سرطان مری شامل آدنوکارسینوم و سرطان سلول اسکواموس (2) است. سرطان سلول اسکواموس شایعترین فرم سرطان در مری گردنی و سینهای است و آدنوکارسینوم معمولاً در مری تحتانی تا محل حد فاصل مری و معده دیده میشود.
نشانهها:
شایعترین نشانهی سرطان مری دیسفاژی است (اشکال در بلع و معمولاً همراه با بلع دردناک) بیمار ظرفیت بلع طبیعی را از دست میدهد و دچار این احساس میشود که غذاهای جامد چوبی شدهاند و به تدریج بیماران ممکن است توانایی بلع مایعات را نیز از دست بدهند. در مراحل بعدی اکثر بیماران به خاطر ترش کردنهای متعدد دچار ترس از غذا خوردن میشوند، بنابراین کاهش وزن شدید در این بیماری شایع است.
درمان:
شایعترین درمان برای سرطان مری عمل جراحی است که طی آن قسمت درگیر از مری همراه با قسمت وسیعی از بخش سالم برداشته میشود. در بیمارانی که تومور آنها قابل برداشت نیست، پرتودرمانی به تنهایی و یا همراه با شیمی درمانی میتواند وضعیت تسکینی مناسبی را برای بیمار فراهم کند.
پیش گیری از سرطان مری:
پیش گیری از این نوع سرطان با تغییر شیوهی زندگی و تغذیه مناسب فراهم میشود. نکتهی مهم در پیش گیری از بروز تمامی بیماریها بهود شرایط روحی و روانی افراد است. اگر سعی کنید که همیشه در زندگی شاداب و سرزنده باشید و لبخند همیشه بر لبان شما باشد، تا حدود زیادی بدن خودتان را در مقابل انواع بیماریها بیمه کردهاید.
همیشه سعی کنید شرایط اطراف خود را برای هرچه شاد بودن مهیا کنید، مثلاً تماشای فیلمهای کمدی و خندیدن تأثیر فراوانی در روحیه و خلق و خوی شما خواهد داشت. نقش تغذیه نیز در جلوگیری از سرطان مری بسیار مهم و تعیین کننده است. در ابتدا باید از غذاهای حاوی سموم مختلف دوری کنید و در مورد سالم بودن غذا قبل از مصرف آن حتماً مطمئن شوید. یک روش مهم در درمان، آب درمانی است که در این روش با نوشیدن مقادیر مشخص آب از بروز بیماری جلوگیری خواهد کرد. سادهترین روش خوردن یک لیوان آب، صبح ناشتا به طور مداوم است.
غذاهایی که برای جلوگیری از سرطان مری مصرف میشوند این گونه باشند: آب، سبزیجات، میوه و مقداری چربی. هم چنین وجود نمک تصفیه نشده نیز برای جلوگیری از این سرطان مفید است، نکتهی بعدی در پیش گیری از این نوع سرطان پاک کردن بدن از هر نوع انگل و یا سم است. برای بزرگسالان باید بخشهایی از بدن کاملاً از هرگونه سموم و یا انگل پاک شود که عبارتند از: 1-روده 2-دندانها 3-کلیهها 4-کبد و کیسه صفرا.
پاک سازی دندانها ممکن است چندین سال طول بکشد ولی پاک سازی رودهها حداکثر یک سال به طول میانجامد. روند پاک سازی کبد برای گرفتن بهترین نتیجه باید 6 بار به مدت هر 2 یا3 هفته تکرار شود. برای کودکان باید پاک سازی انجام شود و هم چنین پاک سازی کامل بدن از انگلها نیز انجام گیرد.
فعالیت فیزیکی:
فعالیتهای فیزیکی به بدن کمک میکند تا انسان در شرایط متعادل قرار گیرد. ضمناً وجود هرگونه استرس را نیز از تن دور میکند.
فعالیتهای ذهنی و جسمی:
فعالیتهای ذهنی و جسمی به بدن کمک میکند تا در شرایط تعادل کامل قرار گیرد و این شرایط ریسک ابتلا به اکثر بیماریها را به طور قابل ملاحظهای پایین میآورد.
عرق کردن:
تحقیقات اخیر نشان داده که بسیاری از سموم و عوامل مزاحم، فقط میتوانند از راه عرق کردن بدن را ترک کنند.
عرق کردن یک روش پر قدرت برای پاک سازی بدن از سموم بیماریزا است. برای این که عرق کنید میتوانید از این راهها استفاده کنید: 1-ورزش کردن با لباسهای زیاد و گرم 2-سونا 3-نوشیدن چای داغ در یک اتاق گرم.
سرطان کولون
میتوان از بروز بیش از 50% موارد این سرطان با تغییر شیوهی زندگی جلوگیری کرد. تقریباً همهی سرطانهای کولون ناشی از پولیپهای آدنوماتوز است. این پولیپها تقریباً شایعند و رشد آهستهای دارند. روند سرطانی شدن این پولیپها معمولاً حدود 5 سال طول میکشد. این زمان طولانی تا سرطانی شدن فرصت بسیار خوبی است تا بتوانید با دخالت در این روند و تغییر شیوهی زندگی از بروز این سرطان جلوگیری کنید.
علایم:
سرطانهای کولون و رکتوم معمولاً با خون ریزی از مقعد تظاهر میکنند. اگر ضایعه در سمت راست باشد، تغییر در اجابت مزاج یا درد یا دفع گاز متناوب و اگر ضایعه در سمت چپ باشد خون روشن در طول مدفوع میباشد.
پیش گیری:
1- انجام دادن تستهای غربالگری خصوصاً در سنین بالای 50 سال باعث پیش گیری از بروز حدود 33% از سرطانهای کولون میشود. این تستها میتواند پولیپها را شناسایی و تا قبل از این که روند سرطانی شدن کامل شود آنها را از بدن خارج کرد.
2-فعالیت فیزیکی بیشتری داشته باشیم. روزانه یک ساعت پیاده روی و یا نیم ساعت ورزش نسبتاً شدید، تا حدود زیادی میتواند از بروز این نوع سرطان جلوگیری کند.
3-کم کردن وعدههای غذایی حاوی گوشت قرمز. اگر روزانه حداقل یک وعده غذایی ما حاوی گوشت قرمز باشد ریسک ابتلای به این نوع سرطان تا 50% بالا میرود.
4-مصرف کردن روزانه مولتی ویتامینهای حاوی اسید فولیک، مصرف بیشتر سبزیجات، کاهش مصرف الکل و دوری از دخانیات نیز میتواند در جلوگیری از بروز این نوع سرطان به شما کمک کنند.
درمان:
بهترین درمان سرطان کولون جراحی است.
سرطان معده
اگر شما دچار هریک از علایمی که در اینجا بیان میشود، هستید بدون هیچ گونه معطلی باید به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است این علایم به خاطر یک بیماری خطرناک مثل سرطان معده ایجاد شده باشد. تشخیص زودرس و درمان به موقع باعث ایجاد شانس زیادی در معالجهی بیماریهای خطرناک میشود. این علایم بد عبارتند از: کاهش وزن بدون دلیل، دفع مدفوع خونی.
گرچه سرطان معده شیوع خیلی کمتری نسبت به سایر قسمتهای دستگاه گوارش دارد، اما بیماری شدیداً خطرناکی است که اگر خواهان درمان مؤثر آن هستید باید هرچه زودتر تشخیص داده شود. این سرطان درواقع در سلولهای پوشانندهی معده به نام سلولهای گلاندولر (3) ایجاد میشود. در صورت عدم درمان قابلیت گسترش به تمام دیوارهی معده را دارد و از طریق جریان خون به کبد سرایت میکند. این روند میتواند خیلی سریع اتفاق بیفتد و به همین علت است که درمان این بیماری خیلی سخت میباشد مگر این که در مراحل اولیه آن تشخیص داده شود. گرچه شخص مبتلا به سرطان معده در ابتدا ممکن است به خاطر سوزشی در قسمت فوقانی شکم به پزشک مراجعه کند (شبیه دردی که در زخم معده یا اثنی عشر وجود دارد)، اما سرطان معده معمولاً دارای علایمی بیشتر از یک درد ساده دارد و شخص ممکن است اغلب میل به غذا نداشته باشد و حتی با خوردن مقادیر کمی غذا احساس پر بودن معده داشته باشد که بر اثر از دست دادن اشتها کاهش وزن ایجاد خواهد شد.
مجموعهی این علایم باید همیشه جدی گرفته شود و توسط پزشک بررسی گردد. علت واقعی سرطان معده هنوز شناخته نشده است، ممکن است بر اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. هیچ عامل ژنتیکی یا وراثتی در این سرطان به اثبات نرسیده است و بیشتر احتمال دارد که سرطان معده بر اثر عوامل محیطی ایجاد شود. قطعاً سرطان معده در بعضی از کشورها شایعتر است. سرطان معده در خاور دور (ژاپن) خیلی شایعتر از کشورهای اروپایی است که این وضعیت میتواند به علت اختلاف در رژیم غذایی مردم این کشورها با یکدیگر باشد. دیده شده است که افراد ژاپنی که به کشورهای غربی مهاجرت میکنند و رژیم غذاییشان تغییر مییابد کمتر از ژاپنیهایی که در ژاپن زندگی میکنند به سرطان معده دچار میشوند. این امر میتواند اهمیت عامل محیطی را بر عامل وراثتی یا ژنتیکی نشان دهد. بعضی از دانشمندان معتقدند که آلودگی طولانی مدت با عفونت هلیکوباکترپیلوری ممکن است عامل محیطی مهمی در ایجاد سرطان معده باشد. گرچه در این مورد بین دانشمندان اختلاف نظر وجود دارد.
سرطان معده معمولاً بیماری مخصوص سنین اواخر میانسالی و سالخوردگی است. با این حال ممکن است به ندرت در افراد زیر 40 سال دیده شود. تشخیص سرطان معده با آندوسکوپی و نمونه برداری (بیوپسی) از معده انجام میگردد. از آنجایی که درمان مؤثر سرطان معده فقط هنگامی میسر است که این سرطان در مراحل اولیه آن تشخیص داده شود، لازم است هر کسی که دچار سوء هاضمه میشود و علایم بدی مثل از دست دادن اشتها و کاهش وزن پیدا میکند تحت بررسیها و آزمایشهای بیشتری قرار گیرد. سرطان معده چون در افراد بالای 40 سال شایعتر است، کسانی که در این سنین برای اولین بار دچار سوء هاضمه میشوند بهتر است که برای پی بردن به علت ایجاد این سوءهاضمه، تحت بررسی بیشتری قرار گیرند. تنها راه درمان این بیماری برداشتن معده و قسمتهای سرطانی میباشد. این عمل جراحی وقتی که بیماری در مراحل اولیه خود قرار دارد خیلی مؤثر است. گاهی اوقات جراح ممکن است قسمتی از معده را دست نزند و سرجای خود باقی گذارد، در غیر این صورت بعد از عمل جراحی، غذا مستقیماً از مری وارد رودهی کوچک میگردد. این بدان معنی است که شخص باید غذای کمتری در هر وعده مصرف کند (چون دیگر معدهای ندارد که غذا ابتدا در آن نگه داری و هضم شود) اگر سرطان کوچک باشد و جراح بتواند تمام آن را خارج سازد شانس بقای طولانی مدت بیمار زیاد است، اما این بیماری اغلب در هنگام تشخیص خیلی پیشرفت کرده و عمل جراحی آن امکان پذیر نیست. در حال حاضر در صورتی که به علت پیشرفت سرطان، جراحی امکان پذیر نباشد، سایر درمانها به ندرت میتوانند باعث معالجهی بیماری شوند. با این حال سایر درمانها مثل شیمی درمانی و لیزر درمانی نقش خیلی با ارزشی در کنترل علایم ناراحت کنندهی بیماری دارند و ممکن است به طور قابل توجهی باعث افزایش طول عمر این بیماران شوند.
پیش گیری و فاکتورهای خطر:
دلیل اصلی ایجاد این سرطان ناشناخته است ولی عوامل زیادی شناخته شدهاند که ریسک ابتلای به این بیماری را بالا میبرند. این عوامل عبارتند از:
1-سن:
در افراد بالای 40 سال شایعتر است.
2- جنس:
مردان دو برابر زنان به این بیماری مبتلا میشوند.
3-سابقهی خانوادگی:
کسانی که در فامیل درجه اولشان، افرادی به سرطان معده دچار شدهاند، خطر ابتلای به این بیماری در این افراد بسیار بیشتر از دیگران است.
4-نژاد:
سیاهان بیشتر به این بیماری دچار میشوند.
5-تغذیه:
خوردن غذاهای خشک شده و غذاهای دودی ریسک ابتلا به این نوع سرطان را بالا میبرد. ولی مصرف غذاهای تازه و سبزیجات در پایین آوردن خطر ابتلای به این بیماری کمک میکند.
6-باکتری:
باکتری هلیکوباکترپیلوری که باعث ایجاد التهاب در معده میشود، میتواند موجب ایجاد سرطان معده نیز بشود ولی با این وجود بیشتر افرادی که این باکتری را دارند به این نوع سرطان دچار نمیشوند.
7-جراحی معده:
افرادی که قبلاً جراحی معده داشتهاند ریسک بیشتری برای ابتلا به این نوع سرطان دارند. هم چنین قرار گرفتن در معرض خاک، گرد و غبار و دود ممکن است خطر ابتلای به این نوع سرطان را بالا ببرد.
8-مصرف دخانیات و الکل:
مصرف این دو نیز باعث افزایش خطر ابتلا میشود.
9-نقصهای ژنی:
مشکلات ژنتیکی مثل سندرم لینچ (4) و پولیپوزآدنوماتوز خانوادگی ممکن است در افزایش خطر ابتلای این نوع سرطان نقش داشته باشند.
10-چاقی:
چاقی باعث افزایش ریسک ابتلای به این نوع بیماری در مردان میشود. ولی این قضیه در خانمها هنوز مورد سؤال است و هنوز اثبات نشده که رابطهای بین چاقی و افزایش خطر ابتلا به این بیماری در خانمها وجود داشته باشد.
کنترل سرطان معده:
برای کنترل سرطان معده مامیران، آب انگور و رژیم انگور مؤثر است. بهتر است شاه تره، افسنطین، درمنهی ترکی، بابونهی شیرازی، بادرنجبویه، گل نیلوفر، پودر شیرین بیان، مغز ناخنک، سنامکی، گل محمدی، ریوند چینی، مخلصه، پوست هلیلهی زرد و انیسون از هرکدام 20 گرم همه را مخلوط، نیم کوب و به 20 قسمت مساوی تقسیم کنید. هر قسمت از آن را شب در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید. آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید. تفالهی آن را مجدداً بخیسانید و شب باز هم بجوشانید و آبش را مصرف کنید. این نسخه را تا آخر عمر ادامه دهید. (بیست روز مصرف کنید و بیست روز مصرف نکنید و به همین طریق تکرار شود). در آن 20 روزی که از جوشانده استفاده نمیکنید بعد از هر غذا یک استکان نوشابهی کومبوچا بنوشید.
درد رودهها
اگر مبتلا به درد روده شدهاید از خوردن موز پرهیز کرده و در مقابل از زیرهی سیاه استفاده کنید و هر صبح ناشتا 10 مثقال روغن گاو را کم کم بخورید.
ماندگی غذا در روده
برای این که غذای مانده از داخل روده خارج شود صبح ناشتا یک قاشق سوپ خوری روغن زیتون میل کنید.
ورم رودهی کوچک
برای رفع ورم رودهی کوچک هر روز سه قاشق سوپ خوری تخم کتان را در یک لیتر آب بجوشانید بعد آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید.
* زنجبیل، آملهی مقشر، پوست هلیلهی زرد، پوست هلیلهی کابلی و هلیلهی سیاه از هرکدام 10 گرم. شقاقل، بهمن سرخ، بهمن سفید، تودری سرخ و سفید از هرکدام 20 گرم و مغز تخم زبان گنجشک 40 گرم همه را بسیار نرم بکوبید، بعد کنجد، مغز بادام شیرین و مغز پستهی خام از هرکدام 200 گرم نرم بکوبید و همه را با یک کیلو عسل مخلوط، و هر روز صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را میل کنید.
* 50 گرم اگیر ترکی را بسیار نرم بکوبید و با مقداری عسل مخلوط و در جایی نسبتاً گرم نگه دارید، پس از مدتی آن را مصرف کنید. هر صبح، ظهر و شب بعد از غذا یک قاشق شربت خوری میل شود.
ورم رودهی اثنی عشر
غذاها دایماً باید از رودهی دوازدهه (اثنی عشر) عبور کنند، مانند آبی که در جوی در حال حرکت است و اگر گل و لای با خود آورده باشد به تدریج در همان مسیر ته نشین میشود. هر قدر مسیر آب شیب بیشتری داشته باشد، گل و لای بیشتری در ته مجرا رسوب میکند. به همین ترتیب بعضی از غذاهای سنگین هنگام عبور از رودهی اثنی عشر جرم و لای از خود بر جای میگذارند که اگر زیاد از حد شود باعث فشار و ایجاد بیماری و حتی مرگ میشود. روزه را به همین دلیل واجب و لازم دانستهاند که بهترین درمان است.
گاهی در اثر خوردن گوشتهای مانده یا فاسد و یا غذاهای آلوده به میکروب، انسان مبتلا به دل پیچه و درد شدید دل میگردد. در موضع رودهی اثنی عشر سوزش احساس میکند و یک نوع ناراحتی توأم با درد، بیحالی و خستگی حس میشود. چون غذا میل کند این ناراحتی بیشتر خواهد شد. در این موقع باید بدانید که روده ورم کرده و گشاد شده است.
عوامل بیشماری برای این مشکل وجود دارد که یکی از آنها ناراحتی روانی خواهد بود. هم چنین تمام عواملی که موجب اسهال و ناراحتیهای گوارشی میشوند، میتوانند باعث پیدایش ورم روده یا کولیت گردند.
برای درمان این بیماری میتوانید 25 گرم ریشهی درخت انار را نیم کوب کنید و بجوشانید و با آب صاف کردهی آن صبح و شب تنقیه کنید. چند روز عمل تنقیه را انجام دهید و برای یک روز آب انگور را ساعتی یک لیوان بخورید. روز بعد یک ساعت به یک ساعت آب لیمو شیرین بخورید و چندین روز این کار را به طریق یک روز آب انگور و یک روز آب لیمو تکرار کنید و شبها شام یا چیز دیگری نخورید.
* بابونهی شیرازی، مغز ناخنک، گل بنفشه، گل نیلوفر، گل خطمی، ریشهی اریسا و ریشهی انجبار از هرکدام 3 مثقال نیم کوب کنید و بجوشانید. سپس آب آن را صاف کرده و میل کنید. بابونهی شیرازی، مغز ناخنک و گل بومادران را هم بپزید و مدتی در آب صاف کردهی آن بنشینید.
* تخم گشنیز بو داده و تخم خرفه از هرکدام 10 مثقال نرم کرده و روزی سه بار هر مرتبه یک قاشق مرباخوری بخورید.
* بلوط، سماق، سنجد بدون پوست و هسته، تخم مرو، تخم گشنیز بوداده، خرنوب، کُنار بدون هسته و عود هندی همه را نرم کنید و روزی سه بار هر مرتبه یک قاشق مرباخوری بخورید.
* ریشهی اریسا، ریشهی انجبار، بسبایج، بابونهی شیرازی، سنبل الطیب، گل گاوزبان، آویشن شیرازی، ریشهی شیرین بیان، انیسون و شاه تره را به نسبت مساوی بجوشانید و آب آن را بخورید.
* رژیم آب پرتقال بگیرید و به جای غذا هم موز بخورید.
زخم رودهها (قرحه المعال)
برای درمان آهن را در آتش سرخ کنید و فوراً در ظرفی آب فرو برید بعد آب آن را بخورید.
* دانههای انار را با هم وزنش برنج و جو پوست کنده بجوشانید و آب آن را صاف و تنقیه کنید.
ضمناً باید از خوردن انار ترش و هندوانه پرهیز کنید. هم چنین لازم است از خوراکیهایی که به درمان کمک میکند بیشتر استفاده کنید. مانند: آب لیمو، بادام، سیب زمینی ترشی (قلقاسی)، هویج، کرفس، مغز تخم کدو، ماست، پیاز، شاهی، کنگر، آب غوره، آب سماق، آش سماق.
زخم رودهی اثنی عشر
برای درمان باید 40 روز هر روز 2 کیلو انگور را آب بگیرید و بخورید و شبها یک و نیم کیلو انگور به جای شام بخورید و در این مدت، شب تا صبح روی تختی که قسمت پایین آن 35 سانتیمتر بالاتر از سر باشد بخوابید و استراحت کنید.
* روزی دو بار صبح و شب هر مرتبه یک قاشق غذاخوری عسل بخورید و ظهرها 4 مثقال گز علفی را در آب جوش حل کنید و بخورید.
* ریشهی شیرین بیان، بهارنارنج، مغز اکلیل کوهی، اسطوخودوس هندی، آویشن شیرازی، بابونهی شیرازی، برگ تیول برژیکی، تخم فرنجمشک و مریم نخودی از هرکدام 6 مثقال بجوشانید و صاف کنید بعد با نبات شیرین ساخته و روزی سه بار آب آن را بنوشید.
* گز علفی، گز خونساری، شکر سرخ و ترنجبین از هرکدام 4 مثقال در شش استکان آب جوش حل کنید و پس از صاف کردن سه بار در روز هر مرتبه دو استکان آن را بنوشید.
* بابونهی شیرازی، آویشن شیرازی، شاه تره، انیسون، افسنطین، مخلصه، بادرنجبویه، گل بومادران، ریوند چینی و شیرین بیان از هرکدام 3 مثقال مخلوط و به 10 قسمت مساوی تقسیم کنید و هر شب یک قسمت از آن را در چهار استکان آب جوش خیسانده و صبح در همان آب بجوشانید و آب آن را بخورید.
* هر روز صبح، ظهر و شب هر مرتبه نصف لیوان آب قلقاسی (سیب زمینی ترشی) خام را بنوشید.
ضمن مصرف داروهایی که برای درمان زخم رودهی اثنی عشر مصرف میکنید باید از خوردن این خوراکیها پرهیز شود. چای، دوغ، سرکه، شربت، آشهای رقیق، آبگوشت تیلیت، سبزیجات خام، میوههای هستهدار، کاهو، نوشابههای گازدار یا الکلی.
در عوض از خوراکیهایی که به درمان زخم روده کمک میکنند بیشتر استفاده کنید، مانند: هویج، کباب بیچربی، مغز، گوشت گنجشک، گوشت کبوتر، آملهی مقشر، آب دم کردهی بومادران، هل قرابی، مرزنجوش، شاه تره، آب دم کردهی بابونهی شیرازی، آب دم کردهی آویشن شیرازی، ریوند چینی، میخک، بادیان، بادرنجبویه، آب دم کردهی افسنطین، انیسون، بسباسه.
زخم رودهی اثنی عشر در مزاجهای گرم:
برای درمان آن تخم کاسنی، ریشهی کاسنی، بابونه، آویشن، شاه تره، انیسون، افسنطین، مخلصه، بادرنجبویه، گل بومادران، ریوند چینی و شیرین بیان از هرکدام 3 مثقال مخلوط و پس از نیم کوب کردن آن را 10 قسمت کنید. هر قسم از آن را یک شب در چهار فنجان آب جوش خیسانده و صبح در همان آب بجوشانید، بعد صاف کنید سپس آب آن را بنوشید.
ورم روده از مسمومیت یا میکروب
اگر ورم روده به علت میکروب یا ویروس یا مسمومیت در اثر مصرف غذاهای فاسد، ایجاد شده باشد، حتی الامکان هیچ غذای دیگری استفاده نکنید و با ارزن مقشر و سماق غذا درست کنید و بخورید. سماق را یا به تنهایی یا با غذا مصرف کنید. حریرهی برنج غذای مناسبی است، ماست کیسه انداخته نیز مفید خواهد بود.
به عنوان درمان باید فوفل، بلوط و گلنار فارسی از هرکدام 5 گرم. سیاه دانه و تخم مورد از هرکدام 10 گرم. مغز ناخنک و خارخاسک از هرکدام 30 گرم همه را مخلوط و نرم بسایید تا پودر شود. جداگانه 20 گرم نشاسته، کتیرا خوراکی و صمغ عربی از هرکدام 5 گرم مخلوط بسایید. صبح، ظهر و شب هر مرتبه دو قاشق از داروها را بجوشانید و آب آن را صاف و با عسل شیرین کنید. بعد یک قاشق شربت خوری از پودرهایی را که قبلاً تهیه کردهاید، در کمی آب سرد حل کنید سپس با آب جوشاندهها مخلوط و میل کنید.
* مصطکی رومی، کتیرا پیچ خوراکی، صمغ عربی، تباشیر هندی، ناردانهی بو داده، تخم مورد، گل محمدی و گِل ارمنی را مساوی مخلوط کنید و صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قاشق شربت خوری از آن را کفلمه کنید و یا با شربت انار مخلوط و بخورید.
* هر روز صبح ناشتا 2 گرم گل محمدی، 2 گرم تباشیر هندی و 5 گرم تخم ترشک ساییده شده را با دوغ یا آب انار بخورید و تا بهبودی کامل ادامه دهید.
ورم روده از مسمومیت یا میکروب در مزاج رطوبی:
اگر در مزاجهای سرد و رطوبی در اثر میکروب یا ویروس یا مسمومیتها یا مصرف غذاهای مانده و فاسد ورم روده ایجاد شده باشد باید گز مازج، گِل ارمنی، گلنار فارسی، تخم مورد، بلوط، مازو و فوفل از هر کدام 5 گرم. نشاستهی بو داده و سماق از هرکدام 15 گرم همه را مخلوط و بسایید، آن را 5 قسمت کرده و هر روز یک قسمت از آن را کفلمه کنید.
فشار معده توأم با درد
اختلالات شکمی متعددی (داخلی و خارجی) موجب بروز درد شکمی میشوند. تشخیص و افتراق درد شکمی مزمن از درد حاد بسیار مهم است؛ چرا که نحوهی برخورد برحسب نوع درد متفاوت است. اما درد شکمی حاد نیازمند مداخلهی سریع است.
برای درمان فشار معده که توأم با درد شدید است، (بیماری کارو) باید چند روزی صبح، ظهر و شب آب هویج بنوشید.
علل درد شکم حاد:
التهاب آپاندیسیت، کله سیستیت، پانکراتیت، دیورتیکولیت، سوراخ شدگی، انسداد، علل عروقی، ایسکمی حاد، پاره شده آنوریسم.
علل درد شکم مزمن:
التهاب، زخم پپتیک، ازوفاژیت، بیماری التهابی روده، پانکراتی مزمن، علل عروقی، ایسکمی مزمن، علل متابولیک، دیابت، پورفیری، علل کارکردی، سوء هاضمه (5)ی سندرم رودهی تحریک پذیر، درد دیوارهی شکم، نوروژنیک (عصبی)، عضلانی اسکلتی، سندرم درد خوشخیم و مزمن شکم.
درد معده
اگر به درد معده دچار شدهاید باید از خوردن نوشابههای گازدار یا الکلی، غذاهای سرخ کرده یا مانده، ماهی، گوشت، تخم مرغ، برنج، شیر و پنیر پرهیز کنید. از خوراکیهایی که در تسکین و درمان درد معده مفید است بیشتر استفاده کنید مانند هویج رنده شده یا آب هویج، عرق نعناع بعد از صرف غذا، آب جوشاندهی شیرین بیان قبل از غذا، کمپوت ریواس، شربت عنبر، آب دم کردهی آویشن شیرازی، زعفران.
برای درمان آن نیم مثقال قاریقون را با یک استکان آب چغندر مخلوط کنید و بخورید.
* پوست سنگدان مرغ را خشک کرده بعد نرم بکوبید و بخورید.
* سی گرم ترخون و یا گل و برگ همیشه بهار را در یک لیتر آب دم کنید و روزی سه فنجان به نوبت بنوشید.
* سه هفته رژیم انگور بگیرید روز اول کمی بخورید و هرچه بگذرد مقدار زیادتری بخورید.
* پنجاه گرم برگ تمشک را در یک لیتر آب سرد بخیسانید و 10 دقیقه بجوشانید بعد 10 دقیقه هم آن را دم و صاف کنید. آب آن را روزی سه فنجان با غذاهای روزانه میل کنید.
* افسنطین، گل محمدی، سلیخه، انیسون، سنبل الطیب و اسارون را جوشانده بعد مستکی ساییده شده را به آب صاف کردهی آن اضافه کنید و بخورید.
* قاقلهی کبار، تباشیر هندی، ریشهی مجو، ریوند چینی، گل محمدی، فرنجمشک، نعناع، تخم کرفس و کبابهی چینی از هرکدام 3 مثقال با شکر مخلوط و نرم بکوبید. هر روز صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را به صورت قائوت بخورید.
* بیست و پنج گرم برگ خشک بارهنگ یا برگ کاسنی وحشی را در نیم لیتر آب 3 دقیقه بجوشانید بعد 15 دقیقه دم کنید سپس آب آن را صاف و با عسل شیرین سازید. صبح و ظهر و شب هر بار یک فنجان بنوشید.
* مریم نخودی، درمنهی ترکی و گل بومادران از هرکدام 5 گرم دم کنید بعد آب آن را صاف و با نبات شیرین و میل کنید.
خصوصیات انواع مختلف دردهای شکمی حاد
انتشار
|
محل درد
|
نوع درد
|
اختلال
|
پشت
اسکاپولای راست
پشت
کل شکم
پشت
کل شکم
|
اطراف ناف،ربع تحتانی راست شکم
اپیگاستر، ربع فوقانی راست شکم
اپیگاستر، اطراف ناف
اپیگاستر
اطراف ناف
اطراف ناف
|
کرامپی، مداوم
کولیکی، مداوم
مداوم
ناگهانی، شدید
کرامپی
شدید، منتشر
|
آپاندیسیت
کله سیستیت
پانکراتیت
سوراخ شدن
انسداد
انفارکتوس
|
خصوصیات انواع مختلف دردهای شکمی مزمن
انتشار
|
محل درد
|
نوع درد
|
اختلال
|
بازوی چپ، پشت
پشت
ندارد
ندارد
|
پشت جناغ
اپیگاستر
اپیگاستر
ربع تحتانی چپ و ربع تحتانی راست شکم
|
سوزشی
طاقت فرسا
مبهم، همراه نفخ
کرامپی
|
ازوفاژیت
زخم پپتیک
سوءهاضمه
سندرم رودهی تحریک پذیر
|
درد بالای معده:
برای تسکین درد بالای معده مصرف بِه هم چنین آب بِه مفید است.
دردهای سطح معده:
برای تسکین و درمان دردهای پراکنده در سطح معده باید گل بابونهی شیرازی، گل بومادران، میخک، هل قرابی، زرآوند و خولنجان از هرکدام 1 مثقال. شیرین بیان، زنیان، بادیان و انیسون از هرکدام 4 مثقال. سیاه دانه، آویشن شیرازی و زیرهی کرمانی از هرکدام 2 مثقال همه را مخلوط کنید. صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را بجوشانید. آب آن را صاف و شیرین کنید و بنوشید.
* زیره و حب بلیسان از هرکدام 10 گرم. زنیان و بادیان از هرکدام 20 گرم. تخم کرفس 30 گرم همه را نرم بسایید و با 500 گرم عسل مخلوط و صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را میل کنید.
معده درد فصلی:
برای درمان معده دردِ فصلی باید چند شاخه جعفری را در آب جوش دم کنید، آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید. یا هر روز خیار زرد و کاملاً رسیده را بخورید.
معده درد از قولنج:
برای درمان درد معده که از قولنج باشد باید خروس بزرگی را بپزید و آب آن را بخورید و عصارهی ریوند چینی را نرم بسایید و با زهرهی گاو مخلوط کنید و بر شکم مالش دهید.
معده درد از سوء هاضمه:
اگر معده درد در اثر سوءهاضمه باشد، هر بار یک قاشق گل گاوزبان، دو سه عدد ریشهی سنبل الطیب و نصف لیموعمانی را مخلوط و دم کنید. آبش را صاف و شیرین ساخته و بنوشید.
معده درد از ثقل سرد:
اگر معده درد از ثقل سرد ایجاد شده باشد عصارهی نعناع را با قند به صورت شربت درست کنید و بعد از غذا بخورید.
* عرق نعناع را پس از صرف غذا با آب مخلوط کنید و بنوشید.
ضمناً از خوراکیهایی که طبیعت آن سرد است مانند خیار و هندوانه و غیره پرهیز کنید.
معده درد نوزاد:
برای درمان معده درد نوزاد، آب هویج، آب زردک، آب جوشاندهی تخم هویج و آب جوشاندهی تخم زردک مفید است.
معده درد نوزاد از گرمی:
اگر درد معده نوزاد از گرمی و حرارت باشد باید کمی شکر سرخ را در آب جوشیدهی ولرم حل کنید و به او بخورانید.
* مغز ناخنک را نرم بسایید و در آب گرم حل و کمی هم آن را دم و بعد صاف کنید و به او بدهید.
معده درد نوزاد از سردی:
اگر درد معده نوزاد از سردی و برودت باشد باید قدری نبات نرم شده را در گلاب حل کنید و چند قاشق از آن را به مرور به او بدهید. هم چنین روغن کرچک را به دور ناف، دل و کمر او بمالید بعد پارچهی نرمی را گرم کنید و بر آن بپیچید و او را قنداق کنید.
* گز علفی و گز خونساری از هرکدام 10 گرم، در آب جوش حل کنید و پس از صاف کردن چند قاشق به مرور به او بخورانید.
پینوشتها:
1.Peptic ulcers
2.Scc
3.Glandular
4.Lynch
5.Dyspepsia
منبع مقاله :
حاجی شریفی، احمد، (1395)، دائرةالمعارف گیاه درمانی ایران، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ پانزدهم.