هویج یکی از سبزی های خوشمزه و معطر است که سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی و فیبرها است از این رو در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها نقش اساسی دارد. نکته جالب این است که هویج پخته از هویج خام آنتی اکسیدان بیشتری دارد.
هویج یکی از سبزیجات مشهور و شناخته شده است که تقریبا همه افراد از مفید بودن آن برای سلامتی آگاهی دارند. رنگ نارنجی این سبزی به دلیل وجود مقدار زیادی از ویتامین A و بتاکاروتن درون آن است. مصرف این سبزی باعث تقویت قوه بینایی در شب می شود. در ادامه مطالب با خواص این سبزی بیشتر آشنا می شویم.
خواص هویج و تمام فواید آن
شواهد زیادی نشان می دهد که مصرف میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان ها خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی و سرطان را کاهش می دهد که هویج یکی از سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان به شمار می رود.
- سرطان : انواع کاروتنوئیدها موجود در رژیم غذایی همراه با هویج اثرات ضد سرطانی دارد که به دلیل قدرت آنتی اکسیدانی آن در کاهش رادیکال های آزاد بدن است. یکی از مطالعات نشان داده است که سرطان ریه در افراد سیگاری که در هفته حداقل یک بار هویج می خورند، حدود 3 برابر کمتر از افراد سیگاری است که هویج مصرف نمی کنند. همچنین در جمعیتی از افراد ژاپن بررسی شد که مصرف هویج به دلیل داشتن بتاکاروتن، ارتباط معکوسی با روند رشد سرطان روده بزرگ دارد. به علاوه عصاره آب هویج سلول های سرطانی خون را کشته و از پیشرفت سرطان خون جلوگیری می کند. در مردان رژیم غذایی غنی از بتاکاروتن یک نقش حفاظتی در برابر سرطان پروستات و سلامتی بازی می کند.
- بینایی: مطابق نظر برخی از متخصصان، کمبود ویتامین A در بدن به بخش بیرونی گیرنده های چشم آسیب زده و منجر به آسیب رساندن در دید طبیعی می شود. اصلاح رژیم غذایی و کمبود ویتامین A می تواند بینایی را بهبود ببخشد.
- هویج دارای مقدار بسیار ناچیزی چربی است که این چربی بدون کلسترول می باشد و در نتیجه برای سلامتی بدن مفید است.
- وجود انتی اکسیدان های قوی در هویج از پوست محافظت کرده و سرطان حفره دهان پیشگیری می کند.
- مصرف هویج در مردان باعث می شود تولید اسپرم افزایش یابد.
- هویج دارای poly-acetylene است که تحقیقات بر روی حیوانات نشان داده وجود این ماده در بدن باعث پیشگیری از ایجاد تومورهای سرطانی می شود.
- ویتامین C موجود در هویج باعث حفظ سلامتی بافت های پیوندی دندان و لثه می شود و خاصیت ضد اکسیدان آن از بدن در برابر بیماری ها محافظت می کند.
- از خواص هویج می توان به وجود ویتامین های گروه B مانند: اسید فولیک, پیریدوکسین, تیامین, اسید پانتوتنیک و… در آن اشاره کرد که این مواد در سوخت و ساز بدن کمک بسیاری می کنند.
- از دیگر خواص هویج می توان به مواد معدنی مفید در آن اشاره کرد این مواد برای سلامتی بدن بسیار لازم و مفید می باشد. این مواد معدنی عبارت اند از: مس، کلسیم، پتاسیم، منگنز و فسفر. پتاسیم با تاثیر بر سدیم به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک می کند.
آنتی اکسیدان ها و مواد گیاهی موجود در هویج به تنظیم قند خون کمک می کنند و عوارض پیری را به تاخیر می اندازد و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می بخشد.
تجزیه ارزش غذایی هویج
به گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده، یک هویج متوسط یا 1/2 هویج خرد شده به عنوان اندازه وعده در نظر گرفته می شود. یک وعده از حجم هویج شامل 25 کالری، 6 گرم کربوهیدرات، 3 گرم قند و 1 گرم پروتئین است. همچنین هویج یک منبع بسیار عالی از ویتامین A است که 210 درصد از نیاز روزانه بزرگسالان به این ویتامین را فراهم می کند.
این سبزی، 6 درصد نیاز روزانه به ویتامین C را تامین می کند و 2 درصد از نیاز روزانه به کلسیم و 2 درصد از نیاز روزانه به آهن را نیز فراهم می کند. آنتی اکسیدان موجود در هویج بتاکاروتن است که در روده جذب و در طول هضم غذا به ویتامین A تبدیل می شود. از جمله دیگر خواص هویج می توان به وجود موادی مانند ویتامین K, پتاسیم, فولات, منگنز, فسفر, منیزیم, ویتامین E و روی و فیبرها اشاره کرد.