بادمجان یکی از مواد غذایی شناخته شده است که خانواده های ایرانی به شکل های مختلفی از آن استفاده می کنند. خواص بادمجان به دلیل داشتن مواد مغذی فراوان, بسیار است.
بادمجان جدا از اینکه در نام ها و شکل ها و رنگ های مختلفی وجود دارد, سرشار از مواد مغذی و ترکیبات فیتوشیمیایی است که برای بدن بسیار مفید هستند. بادمجان مانند سیب زمینی و گوجه فرنگی در میان مردم محبوب نیست اما این ماده غذایی یکی از مغذی ترین مواد غذایی به شمار می آید. در این مطلب با مهمترین مزیت ها و خواص بادمجان آشنا می شویم.
موثرترین مزایا و خواص بادمجان
![خواص بادمجان](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/0724040730r.jpeg)
مواد مغذی موجود در بادمجان نه تنها موجود سلامتی و ارتقای بدن می شود بلکه مصرف آن, از بیماری های مزمنی از جمله سرطان ها پیشگیری می کند. بادمجان سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی موثری است که خواص درمانی زیادی دارند, از جمله این مواد می توان به ناسونین, اسید کلروژنیک و فیبرها اشاره کرد.
ناسونین نام یکی از انتی اکسیدان های قوی می باشد که در پوست بادمجان یافت می شود. این آنتی اکسیدان قوی دارای خواصی است که در رشد و توسعه تومورهای بدخیم در بدن ممانعت می کند. بنابراین از ابتلا به سرطان ها جلوگیری می کند.
بادمجان حاوی سطح بالایی از اسید کلروژنیک می باشد. این ماده ترکیبی گیاهی است که به دلیل دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی قوی, شناخته شده می باشد. اسید کلروژنیک سطح چربی بد در خون (LDL) را کاهش می دهد و از طرف دیگر با رادیکال های آزاد که موجب تشکیل سرطان ها می شوند, مبارزه می کند. بعلاوه این ماده خاصیت ضد جهش دارد به این معنا که از سلول ها در مقابل جهش به سلول های سرطانی محافظت و جلوگیری می کند. همچنین متخصصان بر این باور هستند که اسید کلروژنیک دارای خواص ضد ویروسی است به همین دلیل می تواند به درمان و پیشگیری از بیماری های ویروسی کمک کند.
بادمجان غنی از ویتامین ها و مواد معدنی و فیبرها است. بیشترین ویتامین های موجود در این ماده غذایی, ویتامین C, فولات, ویتامین B و A است. این ویتامین ها موجب بهبود سلامت کلی بدن می شوند و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند که موجب مقاومت بدن در برابر بیماری های مختلف می شود. علاوه بر این بادمجان شامل مواد معدنی مختلفی مانند فسفر, کلسیم, منیزیم, پتاسیم است که این مواد معدنی در درمان و پیشگیری از پوکی استخوان, آرتروز و بیماری های قلبی موثر است.
بسیاری از خواص بادمجان به دلیل فیبر موجود در آن است. فیبر موجود این ماده غذایی موجب پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ می شود. به علاوه مصرف مواد غذایی حاوی فیبر باعث می شود سیستم گوارشی عملکرد مناسبی داشته باشد.
دیگر مزایای بادمجان
![خواص بادمجان](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/07241203429.jpeg)
علاوه بر موارد بیان شده, خواص بادمجان را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد.
- سلامتی قلب: فیبر, پتاسیم, ویتامین C, ویتامین B6 جزء مواد مغذی گیاهی موجود در بادمجان هستند که سلامتی قلب را ارتقا می دهند. همچنین فلاونوئیدهای موجود در بادمجان, خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
- کاهش کلسترول خون: برخی تحقیقات نشان داده است که مصرف بادمجان سبب می شود میزان کلسترول خون به طور قابل ملاحظه کاهش یابد.
- ضد سرطان: بادمجان به دلیل وجود ماده ایی به نام پلی فنول, دارای خواص ضد سرطانی است. به علاوه آنتوسیانین ها و اسید کلروژنیک در بادمجان, خواص ضد التهابی دارند و از سلول ها در برایر رادیکال های آزاد محافظت می کنند و به نوبه ی خود مانع رشد و تهاجم تومورها و گسترش سلول های سرطانی می شوند.
- عملکرد شناختی/ ادراکی: یافته های حاصل از مطالعات حیوانی نشان داده است که ناسونین موجود در پوست بادمجان, از سلول های مغز در برابر آسیب های رادیکال های آزاد محافظت می کند.
- کنترل وزن: فیبرهای غذایی بادمجان معمولا به عنوان عامل مهم در کنترل وزن شناخته شده اند. مصرف این ماده غذایی موجب افزایش سیری و کاهش اشتها می شود, در نتیجه بدن کالری کمتری دریافت می کند و از آن جا که خود بادمجان کم کالری است, یکی از مفید ترین مواد غذایی کم کالری در رژیم غذایی محسوب می شود.
ارزش غذایی بادمجان
![ارزش غذایی بادمجان](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/0724130333b.jpeg)
یک فنجان بادمجان خام, حاوی 20 کالری, 0.8 گرم پروتئین, 4.82 گرم کربوهیدرات, 0.15 گرم چربی و 2.5 گرم فیبر غذایی است. همین مقدار بادمجان, 10 درصد از نیاز روزانه به فیبر, 5 درصد پتاسیم, 3 درصد ویتامین C, ویتامین B6 پنج درصد, 1 درصد آهن و 2 درصد منیزیم را تامین می کند.
با توجه به خواص بادمجان, وجود این ماده غذایی در رژیم غذایی سبب می شود تا بدن از فواید آن بهره مند شده و از سلامتی بدن ارتقا یابد.