خواص سیب و خاصیت های باورنکردنی سیب
سیب، یکی از سلامت بخشترین خوراکیهای اطراف ما محسوب میشود. از زمانهای گذشته مردم جهان علاقهی فراوانی به میوهها داشتند. طبق نظر مورخان، منشاء اصلی سیب مناطق سردسیر شمال اروپا بوده و از آنجا این میوهی با ارزش و مفید به نقاط دیگر جهان منتقل شده است.سیب یکی از میوههایی است که قبل از دیگر میوهها شناخته شد. تمدن انسان از دیر باز با سیب پیوند خورده است. سیب نشانهی عشق و باروری، دوستی، زیبایی، خوشبختی، تندرستی، دانایی، خوشی، نیرومندی و ... میباشد. سیب دارای انواع بسیار متفاوتی است.
همهی سیبها مانند هم نیستند. اندازه، رنگ، بو و مزهی متفاوت در گونههای مختلف، تعیین کنندهی نوع مصرف آنها است. مواد مغذی موجود در یک سیب به اندازهی آن بستگی دارد، نه نوع آن. انواع سیب پس از مرکبات ( پرتقال ، نارنگی ، لیموشیرین، لیموترش و گریپ فروت) و موز ، عمدهترین میوهی پرورشی در سطح دنیا است.
کلیات گیاه شناسی
درخت سیب در بیشتر نقاط دنیا پرورش داده میشود و سیب میوه ایست که میتوان گفت در هر جای دنیا وجود دارد و همه مردم دنیا آن را میشناسند. در ایران این درخت به صورت وحشی در جنگلهای شمال وجود دارد در لاهیجان و رودسر آن را آسیب ، هسی و هسیب و در مازندران به آن سه میگویند. سیب انواع مختلف دارد. انواع وحشی آن کوچک و پرورش یافته آن درشت میباشد. سیب نوع ترش و شیرین دارد.
ترکیبات شیمیایی سیب
خواص سیب -سیب دارای ویتامین و مواد مغذی زیادی است و بیمناسبت نیست که یک ضربالمثل انگلیسی میگوید که خوردن یک سیب در روز شما را از رفتن نزد دکتر بینیاز میکند.
خواص سیب
-یکی از خواص سیب این است که در حفظ طراوت و شادابی پوست موثر است.با استفاده از سیب میتوان ناراحتیهای شایعی مانند خشکی پوست، ترک خوردگی پوست، رنگ پریدگی و بسیاری از بیماریهای پوستی طولانی و مزمن را از بین برد یا نشانههای آنها را کاهش داد.لازم به ذکر است که این قابلیت سیب به دلیل وجود ریبوفلاوین (ویتامین B2)، ویتامین C و A ، مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، کلسیم و پتاسیم میباشد.
-یکی دیگر از خواص سیب این است فشارخون را منظم میکند.خوردن سیب و حتی بو کردن سیب، باعث کاهش فشار خون میشود. بررسی انجام شده توسط دانشگاه ییل (YALE) نشان داد که تنها یک بار بو کشیدن سیب، فشارخون بیماران را پایین میآورد.
-یکی دیگر از خواص سیب این است که برای دندانها و لثهها مفید است،اسیدهای موجود در سیب، هنگام جویدن باکتریهای دهان را از بین برده و دندانها و لثهها را تمیز میکنند. جویدن یک سیب مانند این است که از یک مسواک طبیعی استفاده کنیم. مطالعات نشان میدهند که سیب قادر است ذرات غذایی باقی مانده در پشت دندانها و لثهها را پاک کرده و فساد دندان و بیماریهای لثه را از شما دور سازد. حتی کسانی که در گذشته از بیماریهای لثه رنج بردهاند، خواهند توانست از فواید ناشی از غنی بودن سیب از ویتامینC بهرهمند شوند.
مواد مغذی موجود در سیب باعث تقویت ساختار دندانها میگردد. مینای دندان را محکمتر میسازد و از جرم گرفتن دندانها پیشگیری میکند.اسیدهای موجود در سیب، اثر ضدالتهاب و باکتریکش بر دندانها و لثه دارند. پژوهشهای علمی نشان داده است که یک ربع ساعت پس از خوردن آهستهی یک عدد سیبترش حدود 90 درصد و بعد از یک ساعت تقریباً تمامی ذرات میکروبی موجود در دهان از بین میروند.
-یکی دیگر از خواص سیب این است که جویدن سیب، عضلات فک را قویتر میسازد. آب سیب تازه بدون هر مکملی به دلیل اثرات ضد التهاب مواد موجود در آن، دهان شویهای ساده و طبیعی محسوب میشود.
-از بروز بیماری نقرس و درد مفاصل پیشگیری میکند،یکی از بیماریهایی که بهطور مشخص به علت پرخوری و مصرف مداوم منابع حیوانی (گوشت قرمز و چربی) و الکل بروز میکند، درد مفاصل و نقرس است. البته آمادگی ابتلا به این بیماری ارثی است.
در موارد شدید، بیمار با دارو و کمپرس سرد درمان میشود. برای جلوگیری از گسترش و طولانی شدن بیماری پیروی از برنامهی غذایی فاقد گوشت و چربی، لازم است. همچنین سیب میوهای بسیار باارزش است؛ چرا که همچربی چندانی ندارد و هم موجب کاهش اوره میگردد.سیب خام یا پخته مانع تشکیل اسید اوریک در بدن میشود و پس از مصرف آن مقدار کلی اسیدهای ادرار، به ویژه اسید فرمیک افزایش مییابد. از این رو مصرف آن برای مبتلایان به درد مفاصل و نقرس توصیه میگردد.
-سیب مقوی مغز است. به همین جهت برای کسانی که کارهای فکری انجام میدهند مفید میباشد. به طور کلی سیب به علت داشتن فسفر، اعصاب و مغز را تقویت میکند.
-یکی دیگر از خواص سیب این است که اثر آرام بخشی دارد،دم کرده ی پوست سیب که با اندکی عسل شیرین شده باشد، نوشیدنی آرام بخشی است. خوردن سیب خام نیز تأثیر آرام بخشی بر دستگاه اعصاب دارد. علاوه بر ویتامینهای گروه B، منیزیم و فسفر و برخی عناصر دیگر موجود در سیب اثر آرام بخشی بر اعصاب دارد. همچنین شیرینی سیب و جویدن آن باعث انبساط عضلات منقبض صورت میشود.
خواص سیب ترش
-خواص سیب ترش-سیب ترش قابض است و حالت استفراغ و دل بهم خوردگی را از بین میبرد.
-سیب ترش را بپزید درمان اسهال خونی است.
-آب سیب ترش مخلوط با انار برای تقویت معده و درمان اسهال و دل بهم خوردگی بکار میرود.رب سیب ترش علاج اسهال ، استفراغ و درد و غم است.
-مربای شکوفه سیب برای ضعف معده و ازدیاد نیروی جنسی مفید است.
-سیب ترش برای آنهائی که مزاج گرم دارند بسیار مفید است بالعکس آنهائی که مزاج سرد دارند باید سیب شیرین بخورند سیب در قدیم معالج بیماری نقرس و بیماریهای عصبی بوده است.
خاصیت های باورنکردنی سیب
میزان قند خون را تنظیم میکند
میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت نقش مهمی دارد. مقدار قند خون بیماران دیابتی بیش از اندازهی مجاز است، زیرا بدن آنها انسولین کافی برای متعادل نگه داشتن قند خون را ندارد. در چنین بیمارانی علاوه بر تزریق انسولین و دارو درمانی، پیروی از برنامهی غذایی کمچرب و کم قند نیز توصیه میشود.
سیب، مناسبترین میوه برای بیماران دیابتی محسوب میشود؛ چرا که تناسب متعادلی بین فروکتوز، گالاکتوز و ساکاروز دارد که البته بیماران دیابتی تا حد امکان باید از مصرف دو نوع قند اخیر اجتناب نمایند. میزان بالای فیبر غذایی (الیاف گیاهی) موجود در یک دانهی سیب، موجب میشود تا سطح قندخون یا همان گلوکز خون ثابت بماند.
به هضم غذا کمک میکند
اگر سیب خام با پوست خورده شود، اندکی ملین و محرک دستگاه خواهد بود. فیبر یا الیاف گیاهی موجود در سیب موجب میشود مواد غذایی به آسانی در طول دستگاه گوارش حرکت کنند. بنابراین افرادی که به طور منظم سیب مصرف میکنند، به تنظیم کارکرد دستگاه گوارش کمک بسیاری مینمایند. سیب به دلیل مزهی خوب و هضم آسان، معمولاً پس از غذا مصرف میشود.
حضرت علی(ع) فرمودهاند: «سیب بخورید؛ زیرا سیب معده را دباغی میکند». سیب ترشحات معده را مساعد و متعادل میسازد.
کلسترول بالای خون را کاهش میدهد
سیب، از معدود مواد غذایی است که کاملاً بدون کلسترول میباشد و به کاهش میزان کلسترول خون (چربی خون) کمک میکند. تقریباً یک چهارم سیب از مادهای به نام پکتین که فیبر محلولی میباشد تشکیل شده است. پکتن موجود در میوهی سیب باعث کاهش میزان کلسترول بد (LDL) خون از طریق کاهش جذب چربی میشود. هم زمان، پکتین میزان کلسترول خوب(HDL) شما را که برای مصارفی مانند تولید هورمونها مورد نیاز هستند، افزایش میدهد. افزایش میزان HDL منجر به کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی میشود.
نتیجهی بررسیهایی که در مورد انسان تاکنون انجام شده است نشان میدهد کهمصرف روزانه 300 تا 400 گرم سیب، کلسترول خون را به میزان 10 تا 20درصد پایین میآورد و میتوان در رژیمهای لاغری از آن استفاده نمود.
افرادی که میخواهند یا مجبورند لاغر شوند، میتوانند با استفاده از سیب به هدف خود برسند. مصرف سیب به دلیل رایحهی خوش آن لذت بخش است. سلولز و پکتین موجود در این میوه، قدرت سیرکنندگی زیادی دارد.
پکتین در معده با جذب آب متورم میشود و در نتیجه فرد احساس سیری میکند. بهطور کلی مصرف سیب به عنوان قسمتی از رژیم لاغری بسیار سودمند است. خوردن سیب به طور ناشتا، رژیم غذایی مناسبی برای لاغری محسوب میشود.
به سلامتی قلب کمک میکند
سیب مقوی قلب است. از سیب همواره به عنوان داروی ضد سکتهی قلبی یاد شده است. مصرف تقریباً 2 عدد سیب میزان کلسترول خون (چربی خون) را کاهش میدهد و از بروز سکتهی قلبی پیشگیری میکند. ویتامینهای A ، C و E ، پلی فنول و مواد گیاهی ثانویه ی موجود در سیب، از قلب و عروق محافظت میکند.
از بروز عفونت پیشگیری میکند
سیب به وسیلهی مواد معدنی موجود در آن، برای سینه و مجاری تنفسی بسیار سودمند است.
بررسیها نشانگر این است که کسانی که بیشتر سیب مصرف میکنند کمتر دچار سرماخوردگی یا عفونتهای قسمت فوقانی دستگاه تنفسی شده و معمولاً کمتر بیمار میشوند. برخی بر این باورند که آب سیب ویروسهای عفونتزا را از بین می برد.شیرهی سیب اثر مفیدی در رفع سرماخوردگی، گرفتگی صدا، سرفه، بیماریهای سینه و حالات عصبی دارد.
سرشار از ویتامین است
سیب سرشار از ویتامینهای E، B12 ، B2 ، B1 ، A و K، اسید پانتوتونیک، نیاسین، بیوتین، اسید فولیک و کولین است. مقادیر این ویتامینها در انواع گوناگون سیب متفاوت است. پوست سیب حاوی کاروتن میباشد. تقریباً نیمی از ویتامین C در پوست سیب وجود دارد و سیبهای کوچک در مقایسه مقدار بیشتری پوست دارند. انواع سیب منابع بسیار خوبی برای تأمین ویتامین C محسوب میشود. سیب دارای مقدار بسیار ناچیزی ویتامین K است.
برای خوش طعم کردن غذا میتوان از آن استفاده کرد
از سیب میتوان در تهیهی انواع غذاها (به منظور شیرین کردن آنها) و نیز در تهیهی انواع سالاد و شیرینیجات استفاده نمود.
همچنین میتوان به عنوان افزودنی برای انواع و اقسام غذاها از آن استفاده کرد.
آیا می توان از سیب برای لاغری استفاده کرد؟
واقعیت آن است که براى لاغر شدن لازم نیست که کاملا و به طور جدی دست از غذا خوردن کشید. در واقع باید فقط از پرخوری دوری کرد و از خواص خوراکی ها در بالابردن سوخت و ساز بدن سود جست. کلید لذت بردن از خوراکی ها در شناختن آنان و شناختن نیاز بدن و متابولیسم بدن خویش است.
شما مى توانید با مصرف متعادل خوراکی های مناسب، متابولیسم بدن خود را بالا برده و منجر به سوزاندن کالرى شوید.آنچه در مصرف خوراکی ها بسیار مهم است آن است که تعادل میان مصرف و سوزاندن کالری بدن حفظ شود. مصرف کالری به اندازه و ورزش متعادل و منظم موجب رسیدن به وزن دلخواه و نگهداری آن وزن می گردد.
در کنار توجه متعادل به مصرف کالری و سوزاندن آن استفاده از مواد غذایی چربی سوز مفید و اثربخش است. موادغذایى چربى سوز خوراکی هایی هستند که موجب کارکرد بهتر متابولیسم بدن می گردند مصرف مداوام آنان موجب سوخت و ساز بالاتر و بهتر بدن می شود.
این نکته را به خاطر داشته باشید که در واقع هیچ ماده غذایی وجود ندارد که خوردن آن موجب کاهش وزن شود اما جایگزین کردن غذاهای کم کالری و حاوی فیبر فراوان در رژیم غذایی به جای غذاهای پر کالری و پر چرب موجب کاهش کل میزان کالری دریافتی روزانه می گردد.
سیب و گلابى سرشار از فیبر می باشند. این دو میوه کم کالرى هستند و احساس گرسنگى را برطرف مى کنند.
گردآوری توسط : مجله دلگرم