در کشور ترکیه ماه محرم را به عاشوره و اشتیاق خانمهای آشپزخانه برای درست کردن این دسر خوشمزه و پر طرفدار میشناسند. عاشوره که به آن پودینگ حضرت نوح هم میگویند یک دسر ترکیهای است که با ترکیب غلات، میوههای تازه، میوههای خشک و چند نوع آجیل درست میشود. هر سال قمری در روز دهم ماه محرم که در دنیای اسلام روز عاشورا نام دارد، دینداران بسیاری به نشانه برابری و اتحاد این دسر بی نظیر را که به لطف مواد مختلف تشکیل دهندهاش طعم متفاوتی دارد را درست میکنند و یک یا چند کاسه برای دوستان و همسایگان نذری میبرند. درست کردن عاشوره، یکی از لذیذترین شیرینیهای آشپزخانه ترکیهای، بسته به ذائقه افراد و در مناطق مختلف متفاوت است. میخواهیم با استفاده از گندم، لوبیا سفید و نخود به عنوان مواد اصلی و دانه انار، کشمش و دارچین برای تزیین آن و انواع آجیل و حبوبات روش درست کردن عاشوره را به شما آموزش دهیم تا نه فقط در ایام سوگواری عاشورا، بلکه برای رونق بخشیدن به سفره افطار نیز از خوردن این دسر لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: نظر پزشکان درباره روزه داری خانم های باردار چیست؟
مواد لازم:
- گندم: 500 گرم
- لوبیا سفید: 1 لیوان
- نخود: نصف لیوان
- برنج: نصف لیوان
- کشمش: 1 فنجان
- قیسی: 10 عدد
- انجیر خشک: 10 عدد
- فندق: نصف لیوان
- سیب: 1عدد
- پرتقال: 1عدد
- شکر: یک و نیم لیوان
- آب جوش: 5 لیوان
- شیر: 1 لیوان
- انار : یک عدد (دانه شده)
- گردو، فندق و پسته: نصف لیوان (مغز شده)
- دارچین: یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه عاشوره:
برای تهیه عاشوره از شب قبل تمام حبوبات را در آب خیس کنید. اگر میخواهید عاشوره شما سفید و براق از آب دربیاید حتما در تهیه آن از شیر استفاده کنید. پیشنهاد میشود از گردو فقط برای تزیین عاشوره استفاده کنید نه داخل آن.
گندمها را بشویید، داخل قابلمه بریزید و به اندازه سه بند انگشت روی آن آب جوش بریزید. برای این که گندمها بعد از آزاد کردن نشاستهاش در آب خراب نشود مرتب آن را هم بزنید.
در یک قابلمه دیگر نخود و لوبیا سفید را به آب جوش اضافه کنید و بگذارید روی دمای متوسط بجوشد.
قیسیها را شسته، کشمش و انجیرها را پس از خرد کردن در قابلمههای جدا به مدت ده دقیقه بجوشانید.
سیب را به شکل مکعبهای کوچک خرد کنید. پرتقال را نیز در اندازه تکههای سیب به همان شکل خرد کنید.
نخود و لوبیا را پس از جوشاندن به قابلمه حاوی گندم اضافه کنید. بقیه حبوبات را هم به آن قابلمه اضافه کرده، پنج لیوان آب روی آن بریزید و به پختن ادامه دهید.
میوههای خشک را که از ساعتی پیش روی اجاق گذاشتهاید، بعد از آبکشی به همان قابلمه اضافه کنید.
برنج شسته، سیب و پرتقال را به قابلمه اضافه کنید، روی آنها فندق را اضافه کنید و بگذارید بیست دقیقه بپزید.
شیر را آرام آرام گرم کنید، سپس در حالی که آن را هم میزنید شکر را به آن اضافه کنید.
به دلیل سنگینی مواد عاشوره تمایل به ته نشین شدن دارد، به همین دلیل مرتب آن را هم بزنید و نیم ساعت دیگر هم اجازه دهید بپزد. وقتی مواد قوام آمدند، قابلمه را کنار بگذارید تا حرارت آن کم شود.
هنگام سرو در صورت تمایل از موادی که برای تزئین آن نام بردیم استفاده کنید.