خیلی از کسانی که رژیم میگیرند با باور خودشان یا بنا به توصیه دیگران چربی را از غذایشان حذف میکنند اما این کار برخلاف تصورمان درست نیست! باید بدانید که همه چربیها مانند هم نیستند. درست است که بعضی از آنها باعث افزایش دور کمر و انسداد رگها میشوند اما بعضی از آنها برعکس باعث لاغری میشوند.
به گزارش به نقل از ضمیمه خانواده روزنامه اطلاعات، در هر جمعی قرار میگیریم خیلی کم پیش میآید که حرفی درباره لاغری و رژیم غذایی زده نشود. سبک زندگی اشتباه مان معمولا باعث میشود چاق شویم و بعد فکر لاغر شدن بیفتیم. از طرفی هم تبلیغاتی که در دنیا برای لاغر شدن میشود و تمجید از مدلهای لاغر باعث شده تب آن شدیدتر شود. اما این میل و اشتیاق باعث شده خیلیها راههای اشتباه را بروند و لاغر نشوند اما مشکلات بیشتری پیدا کنند.
حذف وعده غذایی؛ اشتباه بزرگ!
خیلیها فکر میکنند لاغر شدن یعنی حذف غذا. اما تمام متخصصان تغذیه این مساله را رد میکنند و معتقدند اشتباه است. دکتر مصطفی نچواک متخصص تغذیه میگوید: «افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند باید بدانند حذف وعدههای غذایی تاثیری بر کاهش وزن ندارد، حتی میتواند خطرساز باشد و بیماریهایی مانند کبد چرب را به وجود بیاورد. به دلیل اینکه افراد با حذف یک وعده غذایی احساس گرسنگی و میل بیشتری به غذا دارند، در نتیجه در دیگر وعدهها مصرف بیشتری دارند که همین باعث میشود حذف یک وعده هیچ تاثیری بر کاهش وزن نداشته باشد.این نوع رژیم حتی اگر در برخی از موارد موجب کاهش وزن شود علمی و منطقی نیست، به همین دلیل توصیه میشود هیچ وقت به منظور لاغر شدن هیچ وعده غذایی حذف نشود.»
حذف وعدهها علاوه بر اینکه رژیم لاغری شما را بی نتیجه میکند مشکلات جسمی و روحی هم برایتان ایجاد میکند. طولانی شدن دوره گرسنگی باعث فشار آمدن به بدن، ایجاد مشکلات روحی و روانی، بد اخلاقی، بی رمقی و بیماریهایی مثل کبد چرب میشود که این موارد باعث میشوند فرد خیلی زود از رژیمی که دنبال میکند خسته و دلزده شود و نتواند آن را ادامه دهد.
در مقابل متخصصان تغذیه توصیه میکنند علاوه بر سه وعده غذایی صبحانه، ناهار و شام، سه وعده دیگرهم در برنامه غذایی تان داشته باشید و میزان کالری که در طول روز میتوانید دریافت کنید بین این وعدهها تقسیم کنید.مصرف سه وعده غذایی علاوه بر سه وعده صبحانه، ناهار و شام یک الگوی سالم برای خوردن است که باعث میشود افراد بر اساس نیازی که دارند از مواد غذایی مصرف کنند، دچار پرخوری نشوند و عوارض گرسنگی طولانی مدت را نداشته باشند.
به جای این باید کالری مواد غذایی را محاسبه کنید تا بدانید چطور باید آنها را مدیریت کنید. البته محاسبه کالری مواد غذایی کار سختی است و مطالعات نشان داده بیشتر مردم اگر این محاسبه را در ذهن خود انجام دهند میزان کالری مصرفی خود را تا 50 درصد کمتر حساب میکنند. به جای این از برنامههای کالری شمار در تلفن همراه خود یا سایتها کمک بگیرید. البته این روش هم صد در صد دقیق نیست اما از اینکه در ذهن خود محاسبه کنید بهتر است.
همه کالریها مثل هم نیستند. نوع کالریها، زمان مصرف کالریها و کیفیت کالریها میتواند تاثیر آنها بر بدن را بطور قابل توجهی تغییر دهد! پس نوع غذاهایی که میخورید، یک مؤلفه مهم در رژیمهای غذایی است.
مثلا 50 کالری یک سیب باعث یک واکنش داخلی متفاوت، نسبت به 50 کالری کیک پنیر میشود.کیفیت کالریها هم مهم است چون مواد شیمیایی، هورمونها، و محصولات جانبی متداولی که در داخل مواد غذایی فرآوری شده وجود دارند، بر جذب مواد مغذی طبیعی تاثیر میگذارند. کالریهای با کیفیت، سرشار از مواد مغذی هستند، مانند اسفناج. کالریهایی که هیچ ماده مغذی ندارند که به کالریهای پوچ یا تهی هم معروفند مانند آنهایی هستند که در سیب زمینی سرخ کرده وجود دارد.
خوراکیهایی که نباید کنار بگذاریم
راه غلط برای کاهش وزن به حذف وعدههای غذایی محدود نمیشود. خیلی از کسانی که رژیم میگیرند با باور خودشان یا بنا به توصیه دیگران چربی را از غذایشان حذف میکنند اما این کار برخلاف تصورمان درست نیست! باید بدانید که همه چربیها مانند هم نیستند. درست است که بعضی از آنها باعث افزایش دور کمر و انسداد رگها میشوند اما بعضی از آنها برعکس باعث لاغری میشوند. البته به شرطی که با عادت سالم غذا خوردن و ورزش منظم همراه باشد.باید بدانید ترکیب چربیها مانند ماهی، آواکادو، مغز میوه، تخمه و روغن نباتی برای سلامتی مفید است.
خیلیها هم دور کربوهیدرات را خط قرمز میکشند تا لاغر شوند. درست است که کربوهیدراتها مانند نان و سیب زمینی و… شما را چاق میکنند اما مثل چربی همه کربوهیدراتها هم شکل هم نیستند. یکی از راههای کاهش وزن موفق انتخاب دقیق منبع کربوهیدراتی است؛ منابعی مانند میوه، سبزی و غلات سبوس دار.درحالی که کربوهیدراتها ازمواد غذایی تهیه شده با آرد تصفیه شده در صورت مصرف بالا، باعث افزایش وزن خواهد شد.
گوشت قرمز را هم نباید حذف کنید. اگر کسی به شما توصیه کرد گوشت قرمز را حذف کنید تا لاغر شوید بدانید که راه اشتباهی را پیش گرفته اید.البته گوشت قرمز در صورت مصرف زیاد، برای اندامها و قلب مضر است چون چربی اشباع شده دارد اما در صورت مصرف متعادل، آهن و پروتئین باکیفیت لازم برای سوخت وساز بدن و حفظ عضله، تأمین میشود. مصرف گوشت قرمز را به هفتهای چند پرس بدون چربی محدود کنید.
نام اسنک غلط انداز است و باعث میشود فکر کنیم همه اسنکها چاق کننده هستند برای همین حذف شان میکنیم تا لاغر شویم. درست است که باید از خوردن اسنکهایی مانند چیپس، شکلات و بیسکویت پرهیز کنیم اما اسنک سالم که مانع گرسنگی میشود، در کاهش وزن موثر است. مثلا کمی ماست، یک مشت مغزمیوه یا میوههای خشک.
در مقابل رژیمهای تک بعدی هم زیاد توصیه میشود. اینکه فقط آب بخورید یا پروتئین. اما باید بدانید بدن ما طوری ساخته شده که با سه نوع ریزمغذی به شکل کربوهیدرات، چربی و پروتئین میتواند نیازهای خود را تامین کند. تمرکز کردن روی یکی ازمواد مغذی نه تنها به سلامتی شما لطمه میزند بلکه کمکی به کم کردن وزن نخواهد کرد. تمرکز در خوردن پروتئین، مانع از مصرف کافی کربوهیدراتهای پیچیده، فیبر و آنتی اکسیدان میشود.
ورزش همیشه هم خوب نیست!
یکی از بهترین راههای کاهش وزن ورزش کردن است اما نه با شکم خالی! همان اشتباهی که خیلیها مرتکب میشوند. اما ورزشهای دو، شنا و دوچرخه سواری با شکم خالی باعث از دست دادن عضلات میشوند و از دست دادن عضلات هم برای کسی که میخواهد وزن کم کند گزینه خوبی نیست چون علاوه بر ایجاد افتادگی باعث میشود روند سوخت وساز بدن درست عمل نکند. پس قبل از آن یک میوه یا غذای مفید و انرژی زا بخورید.
قرار هم نیست با تمرینات بدنی طولانی و خسته کننده لاغر شوید! اگر عاشق دویدن نیستید انجام آن به مدت یک ساعت و هر روز خسته کننده و سخت است و بعد از مدتی از ورزش کردن سیر شده و آن را کنار میگذارید. از تمریناتی که علاقه دارید شروع کنید یا حداقل زمان تمرینات را کاهش دهید. مثلاً میتوانید تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) را امتحان کنید.
برای کاهش وزن به عادتهای جدیدی نیاز دارید: کمتر خوردن، شمارش کالری، ورزش منظم، نوشیدن آب به اندازه کافی، خواب کافی و…اگر بخواهید همه این عادتها را یک دفعه در زندگی خود رعایت کنید با شکست روبرو میشوید. راحت بگیرید و کم کم عادتهایتان را به عادتهای تغییر دهید