کلم پلو از انواع غذاهای سنتی شهر شیراز است که در طرز تهیه کلم پلو شیرازی از برنج و کلم و کوفته ریزه و سبزی مخصوص و ادویه و زردچوبه استفاده می شود که این پلوی مخلوط خوشمزه دارای طعم بی نظیر و متفاوتی است.
لوبیا پلو شیرازی و باقالی پلو و کلم پلو از انواع پلو های مخلوط ایرانی محبوب و پرطرفدار هستند که دارای طعم و مزه بی نظیری می باشند و شما می توانید این غذاهای خوشمزه را به راحتی در منزل تهیه کنید.
مواد لازم برای تهیه کلم پلو
- کلم قمری یا کلم برگ خرد شده : 1 کیلو گرم
- برنج : 1 کیلوگرم
- پیاز : 2 عدد
- سبزی مخصوص کلم پلو ( تره – ترخان- ریحان- شوید) خرد شده : 500 گرم
- روغن : به میزان لازم
- نمک و فلفل و زردچوبه : به میزان لازم
- آبلیمو : 2 قاشق
مواد لازم برای تهیه کوفته ریزه
- آرد نخودچی : 4 قاشق غذاخوری
- گوشت چرخ کرده : 300 گرم
- پیاز : 1 عدد
- روغن : به میزان لازم
- نمک و فلفل و زردچوبه : به میزان لازم
طرز تهیه کلم پلو شیرازی در خانه
در مرحله اول دستور پخت کلم پلو شیرازی، ابتدا برنج را بشویید و به همراه مقداری آب و نمک برنج را به مدت چند ساعت قبل از پخت کلم پلو خیس کنید.
سپس کلم قمری ها را پوست بگیرید و آن ها را به صورت خلالی شکل خرد کنید.
سبزی های تمیز شده مخصوص کلم پلو را خرد کنید.
کلم های خرد شده را با مقداری روغن در تابه مناسبی سرخ کنید و آبلیمو را به کلم ها در حین سرخ شدن اضافه کنید.
سبزی های خرد شده را هم به کلم اضافه کنید و سبزی ها را تفت دهید.
در قابلمه ای مناسب مقداری آب و نصف قاشق مرباخوری زردچوبه بریزید و بعد از اینکه آب به دمای جوش رسید برنج را به آب در حال جوش اضافه کنید و بعد از چند دقیقه برنج را آبکش کنید.
سپس ته چین مورد نظر خود را در ته قابلمه بگذارید و برنج را با کلم و سبزی مخلوط کنید و در قابلمه بریزید.
درب قابلمه را با کمک دمکنی بپوشانید و روی قابلمه قرار دهید و حرارت گاز را ملایم کنید تا برنج دم بکشد.
در مرحله بعدی طرز تهیه کلم پلو شیرازی گوشت چرخ کرده را در ظرف مناسبی بریزید و سپس پیاز را روی گوشت با دنده ریز رنده کنید و آرد نخود چی را به همراه فلفل و زردچوبه و نمک به گوشت اضافه کنید.
مخلوط گوشت چرخ کرده را به خوبی ورز دهید.
سپس مخلوط گوشت چرخ کرده را به صورت کوفته های ریزی در آورید.
در تابه ای مناسب مقداری روغن بریزید و کوفته ها را در روغن سرخ کنید .
سپس کوفته های سرخ شده را در وسط پلو قرار دهید تا همراه با پلو دم بکشند.
فوت و فن های پخت کلم پلو شیرازی
1. برای پخت کلم پلو می توانید به جای سبزی های تازه از سبزی خشک استفاده کنید.
2. برای خوش طعم کردن کلم پلو می توانید 1 قاشق چایخوری پودر لیمو عمانی به مخلوط سبزی و کلم اضافه کنید.
3. می توانید در روش پخت کلم پلو شیرازی از کلم سفید و یا کلم قمری استفاده کنید.
4. کلم پلو را می توانید با پیاز سرخ شده به زیبایی تزیین کنید. برای اینکه پیاز ترد و خوشمزه شود قبل از سرخ کردن مقداری نمک به آن بزنید و سپس پیاز را سرخ کنید.
در طرز تهیه کلم پلو شیرازی می توانید بعد از دم کشیدن پلو آن را در ظرف مناسبی بکشید و به کمک روش های تزیین باقالی پلو آن را تزیین کنید؛ کلم پلو شیرازی می توانید به همراه سالاد شیرازی و ماست و سبزی خوردن میل کنید. برای مشاهده دستور پخت انواع پلو های مخلوط به بخش انواع پلو مراجعه کنید.
نکاتی مهم در تهیه کلم پلو شیرازی با گوشت قلقلی
برای تهیه کلم پلو شیرازی اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، می توانید از سبزی خشک استفاده کنید.
طعم سبزی ترخون باید در کلم پلوی شیرازی کاملا مشخص باشد و در صورتی که بیش از حد نیز استفاده کنید، طعم و مزه آن تلخ خواهد شد.
در ترکیب سبزی های کلم پلو می توانید از گیشنیز، جعفری و حتی پیازچه نیز استفاده کنید.
طرز تهیه کلم پلو در شهر های مختلف
کلم پلو از جمله غذا های سنتی و خوشمزه ایرانی است که تهیه آن در شهر های مختلف ایران ممکن است تفاوت هایی با یکدیگر داشته باشد، در ادامه نکاتی را درباره دستور پخت کلم پلو در شهر های مختلف و تفاوت های آنها با یکدیگر ارائه کرده ایم که امیدواریم مفید واقع شود.
کلم پلوی تهرانی یک تفاوت اساسی با کلم پلوی شیرازی دارد، در تهیه کلم پلو تهرانی از سبزی استفاده نمی شود و در این روش کلم را به شکل خلالی برش می زنند و آن را به همراه پیاز داغ و گوشت قلقلی تفت می دهند، افزودن زعفران دم کرده و دارچین نیز عطر و طعم بی نظیری ایجاد خواهد کرد. سپس ترکیب کلم و پیاز داغ و گوشت قلقلی آماده شده را به همراه زردچوبه و ادویه لا به لای برنج می ریزند و دم می کنند و در هنگام سرو پلو نیز آن را با زعفران دم کرده و گوشت قلقلی یا مرغ تفت داده شده تزیین می کنند.
طرز تهیه کلم پلوی مشهدی نیز به مانند کلم پلو شیرازی است و با استفاده از لیمو عمانی مزه دار می کنند با این تفاوت که در تهیه آن از سبزی های موجود در ترکیب کلم پلوی شیرازی استفاده نمی شود.
اصفهانی ها از آنجا که کلم پلو را با کلم قمری درست می کنند، از این رو آنها این غذا را کلم پلوی قمری با گوشت و یا مرغ نامیده اند.
در بعضی از شهر ها نیز به جای گوشت قلقلی از گوشت چرخ کرده سرخ شده به همراه ادویه، پیاز داغ و کلم تفت داده شده استفاده می کنند که بعد از افزودن ادویه و روغن به این ترکیب آن را لا به لای برنج ریخته و دم می کنند، از این رو به این غذا گوشت چرخی لای برنج نیز می گویند. همچنین می توان به جای گوشت چرخ کرده از گوشت تکه ای گوسفند استفاده کرد.
ضمن اینکه می توان کلم پلو را بدون گوشت تهیه کرد و برای این منظور در هنگام تفت دادن کلم در پیاز داغ، مقداری گوجه فرنگی به آن اضافه کنید و بعد این سس آماده شده را لا به لای برنج بریزید و دم کنید و یا به جای گوشت می توانید از سویا استفاده کنید که در این روش باید سویا را به طور جداگانه با پیاز داغ تفت دهید و بعد به کلم اضافه کنید.