چطور اعتیادم را به شیرینی درمان کنم؟
دکتر لوین درباره روش درمان این اعتیاد که طبق تعریف FDA برای سلامتی مضر است، چنین میگوید: «برخی از این افراد اگر تحت یک درمان روانشناختی، مثل درمانی که برای ترک سیگار یا ترک الکل به کار میرود قرار گیرند، درمان خواهند شد. در این روش که «درمان رفتاری- شناختی» نام دارد، به معتادان به شیرینی، مانند معتادان به سیگار یا الکل، مهارتهای خاصی آموزش داده میشود تا بتوانند این رفتار بیمارگونه خود را کنترل و مهار کنند.
جالب اینکه دانشمندان در موشهایی که 9 روز پشت سر هم به آنها آب بسیار شیرین خورانده بودند، پس از محروم کردن آنها از این نوشیدنی خوشمزه، نشانههای ترک، مانند لرزش و دندان قروچه را مشاهده کردند.
پس از ترک این اعتیاد چه حالتی به من دست خواهد داد؟
این سوالی است که همه معتادان به انواع مواد زیانآور میپرسند؛ چون همه درباره نشانههای ترک چیزهایی شنیدهاند و میدانند که این حالات ناخوشایند و تحملشان سخت است. اگر شما یکی از معتادان به این ماده خوشمزه هستید، بدانید که چانچه مطابق دستور پزشک و رواندرمان رفتار کنید و درمان را ناقص رها نکنید، پس از موفقیت در ترک، احساس به مراتب بهتری نسبت به قبل خواهید داشت.
دکتر لونا ساندون، استادیار تغدیه در مرکز پزشکی جنوب غربی دالاس و سخنگوی انجمن دیابت آمریکا، درباره این حالت چنین میگوید: «مطمئن باشید که حالتان بسیار بهتر خواهد شد و با جایگزینی غذاهای سالم به جای غذاهای شیرین فاقد ارزش غذایی، برای انجام فعالیتهای روزانه انرژی بیشتر و بادوامتری کسب میکنید. در واقع، قندهای سادهای که در هله هولههای شیرین معمولی وجود دارند، فقط به طور موقت به شما انرژی میدهند و پس از مدت کوتاهی همان خستگی و ضعفی که به خاطرش به شیرینی پناه برده بودید، به سراغتان خواهد آمد.»
این طعم شیرین لذتبخش واقعا چیست؟
دکتر آدری کراس، استاد بازنشسته دانشکده سلامت عمومی میل من در دانشگاه کلمبیا، در پاسخ به این سوال این گونه توضیح میدهد: «قند فقط یک شکل از کالری یا انرژی است، نه هیچ چیز دیگر.» البته واضح است که بسیاری از غذاهای مفید که حاوی ویتامینها و مواد لازم دیگر هستند، شیرینند که میوهها یکی از سادهترین نمونه این خوراکیهاست. خوردن یک پرتقال یا سیب، قند زیادی را وارد بدن شما میکند.
قند طبیعی موجود در میوهها همراه انواع ویتامینها و آنتی اکسیدانهایی وارد بدن میشود که برای حفظ سلامتی و پیشگیری از انواع بیماریها لازم است؛ اما قند ساده موجود در یک تکه شکلات یا شیرینی معمولی، هیچ چیزی جز کالری ندارد.
این استاد بازنشسته دانشگاه این طور ادامه میدهد: «البته بدن شما هم قند پیچیده میوهها و هم قند ساده شیرینی و شکلات را به گلوکز تبدیل میکند؛ ولی این فرایند برای قند طبیعی موجود در میوهها آهسته و به تدریج انجام میگیرد و همین باعث میشود قند خونتان به مدت بیشتری در سطح مناسب و انرژیزا قرار گیرد و شما مدت طولانیتری سرحال و پرانرژی بمانید؛ در حالی که قند ساده موجود در خوراکیهای شیرین مصنوعی سریع به گلوکز تبدیل شده باعث میشود ناگهان سطح قند خون شما بالا رود، فوراً سرحال آیید و ضعفتان برطرف شود؛ ولی کمی بعد مانند قبل احساس خستگی خواهید کرد.»
با این تفاسیر، چرا خوردن چیزی که سریع ما را سرحال میآورد توصیه نمیشود؟
مشکل اینجاست که اگر شما در خوردن این خوراکیهای سرشار از قند مصنوعی افراط کنید و به زبان ساده به آن معتاد شوید، کالری زیاد و بیش از مقدار نیاز را وارد بدنتان میکنید و این کالریهای اضافی به چربی تبدیل میشوند که حاصلی جز افزایش وزن و چاقی نخواهند داشت و حتما میدانید که داشتن اضافه وزن و چاقی شما را در معرض ابتلا به انواع بیماریها و در صدر آنها بیماریهای قلبی عروقی و دیابت قرار میدهد.
دکتر کراس به نکتهای مهم اشاره میکند که یک باور نادرست رایج بین مردم است: «برخلاف تصور بسیاری از مردم مصرف خوراکیهای حاوی قند به خودی خود باعث ابتلا به دیابت نمیشود و در واقع اضافهوزن حاصل از خوردن بیش از حد این مواد، در فرآیند عادی بدن که برای کنترل میزان قند خون انسولین تولید میکند، اختلال به وجود میآورد. در این شرایط بدن نمیتواند به مقدار لازم انسولین تولید کند و همین باعث میشود تعادل میزان قند در خون بر هم بخورد و فرد به دیابت مبتلا گردد.» ...
برای خواندن بخش اول- اعتیاد شیرین- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم- اعتیاد شیرین- اینجا کلیک کنید.